Geplaatst op: 14-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen en Marc Gerlings
NRIT

Vrijetijdssector keihard geraakt door nieuwe maatregelen

Vrijetijdssector keihard geraakt door nieuwe maatregelen
Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay
De nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen raakt de vrijetijdssector keihard. Door een algehele sluiting van cafes en restaurants is de horeca weer het hardst geraakt. Maar ook evenementen en de culturele sector moesten een bittere pil slikken. Een overzicht van de maatregelen en de reacties van de branches.

Doel van het kabinet is het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken. Dat is zuur voor de getroffen sectoren die zich  de afgelopen periode juist enorm hebben ingespannen voor een veilig bezoek. Met als gevolg heel weinig besmettingen die tot een bezoek te herleiden waren. De maatregelen gelden per 14 oktober 22:00 en gaan een maand duren. Over twee weken neemt het kabinet nieuwe beslissingen. Dan kunnen de maatregelen ook nog worden verzwaard.

Evenementen verboden 

De maatregelen die het kabinet neemt omvatten onder andere een maximale groepsgrootte van 30 personen in binnenruimtes, uitzonderingen zijn op enkele grondwettelijk vastgelegde activiteiten niet meer mogelijk. Verder worden alle evenementen verboden. Beurzen en congressen, bioscopen en theaters mogen open blijven maar wel met maximaal 30 personen per ruimte. Doorstroomlocaties zoals attractieparken, musea en monumenten mogen open blijven. Het bezoek moet op basis van een reservering per tijdvak. De veiligheidsregio's bepalen per doorstroomlocatie het maximaal aantal personen per tijdvak.

Museumvereniging past protocol aan

De Museumverenging is blij dat de musea open mogen blijven en het kabinet het belang van de culturele sector erkent. "We zijn het kabinet dan ook dankbaar voor de extra steun aan cultuur, zowel qua middelen als qua mogelijkheden die worden geboden binnen het coronabeleid.” De vereniging heeft haar voorbeeldprotocol aangepast aan de hand van de nieuwe maatregelen. Die betreffen de maximale groepsgrootte van 4 personen als die niet uit een huishouden bestaan. Verder wordt het dragen van mondkapjes voor bezoekers vanaf 13 jaar verplicht. In de musea gaat verder de horeca ook dicht. De oude maatregel dat vooraf moet worden gereserveerd blijft. 

Geen blije gezichten bij theaters, poppodia en theatermakers

Bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties komen de maatregelen hard aan. Het is de verwachting dat veel zalen zullen sluiten omdat een openstelling voor 30 personen niet om te doen is. Er wordt een financiële compensatie van de overheid verwacht. 

De vrije theatermakers verenigd in de VVTP stellen dat ze geen marges meer hebben om deze nieuwe tegenslag op te vangen. Er is begrip voor de maatregelen maar met 30 man publiek worden voorstellingen volstrekt onrendabel. Het is volgens voorzitter Boris van der Ham in het AD enorm frustrerend dat een veilig systeem voor theaterbezoek met nul besmettingen niet meer mogelijk is. 

Berend Schans van de Vereniging  Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) vreest voor de toekomst van veel zalen aangezien de financiële reserves de afgelopen maanden wel zijn verdampt. Ook voor de nieuwe maatregelen waren de zalen al niet rendabel en met 30 man publiek al helemaal niet. 

Sport aan banden

Ook de sport voor volwassenen wordt aan banden gelegd. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. 

Verstandig dat we kunnen blijven sporten

"Jammer dat het de Nederlandse samenleving niet is gelukt om de lage cijfers van het begin van de zomer vast te houden”, reageert algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "Helaas heeft het kabinet daarom stevige maatregelen moeten nemen.” NOC*NSF vindt het verstandig dat we kunnen blijven sporten: "Het is verstandig dat de sport wel open blijft, zodat de sportdeelname hopelijk niet al te veel zal dalen. En dat is dan weer goed voor de algemene volksgezondheid en voor de juist nu zo noodzakelijke weerbaarheid van iedereen.” Dielessen legt tegelijkertijd wel een eerste rekening bij het kabinet omdat verenigingen en bonden veel inkomsten missen: "De hoop dat in de laatste maanden van 2020 iets goed gemaakt zou kunnen worden lijkt met de opleving van het coronavirus helaas vervlogen. Het is van het grootste belang dat de sportsector voor de komende maanden en voor 2021 en daarna kan rekenen op steun van de overheid bij het opvangen van de te verwachten financiële gevolgen.”

Reis zo min mogelijk

Voor de vakantiemarkt zijn wel aanwijzingen maar minder verplichtend. Het kabinet adviseert om zo min mogelijk te reizen, zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven, het aantal uitstapjes te beperken en drukte te vermijden. Overigens was van de 19.119 reizigers die zich in de teststraat op Schiphol hebben laten testen slechts 1,7% positief.

Eet- en drinkgelegenheden dicht

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten dicht maar mogen wel laten afhalen en bezorgen. Er zijn drie uitzonderingen, hotels mogen gasten eten en drinken serveren, ook in uitvaartcentra en bij luchthavens voorbij de security check mag dat. Locaties die een gecombineerde functie hebben moeten het horecadeel sluiten. Het is verder niet toegestaan  om tussen 20:00 en 07:00 alcohol of soft drugs te kopen of te bezorgen. Deze mogen in de openbaren ruimte tussen die tijden ook niet worden genuttigd, ook het bezit daarvan is buiten niet toegestaan. 

Het kabinet heeft de horeca op de korrel omdat vooral jongeren tussen de 20 en 24 jaar besmet raken. Zij lopen die besmetting in settings als horeca en werksituatie op. Daarmee komen infecties huishoudens binnen. Ook het feit dat horecamedewerkers van alle beroepen het hoogste positieve testresultaat (13,6%) hebben, heeft in het besluit meegespeeld. Daarnaast zijn clusters van besmettingen in de horeca relatief groot, 14,9 besmettingen per cluster. Wat ook niet heeft geholpen is dat enkele horecagelegenheden niet wilden meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD's, de  contactgegevens van bezoekers niet altijd worden genoteerd en soms besmette werknemers niet worden geweerd van de werkvloer.  Saillant detail is overigens dat het OMT heeft geadviseerd te onderzoeken of pure restaurants onder strenge restricties open kunnen blijven. Met gezondheidscheck, registratie en placering, maximaal 4 personen per tafel en maximaal 1 placering per tafel per avond.

Reactie horeca voor nu en op de routekaart
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De horeca wordt keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap; deze sluiting is voor veel horecaondernemers écht de genadeklap. We hebben een plan voor slimme maatregelen ingediend bij het kabinet, waarbij we hadden kunnen wegblijven van een horecasluiting maar dit heeft niet mogen baten. Er ligt nu een routekaart van het kabinet, maar deze is nog wel té generiek. Dat kan echt slimmer in overleg met branches, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid. Het gaat namelijk niet alleen om opschalen van maatregelen maar ook om het weer afschalen van maatregelen. Dat maakt de voorbereidingen en het maken van kosten voorspelbaar. Vanmiddag hebben wij met het kabinet de afspraak gemaakt om deze week nog met ons aan tafel te gaan. In de eerste plaats om de steunmaatregelen te verbeteren, maar ook om gezamenlijk te kijken naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij.”

Horeca wil invloed op routekaart

Afgelopen week startte de lobby van KHN om te laten zien dat horecabedrijven ook een deel van de oplossing kunnen zijn. Het OMT denkt daar voorlopig anders over. Daarin wordt gekeken naar de routekaart op de lange termijn voor Nederland.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN), MKB-Nederland en VNO-NCW presenteerden afgelopen week een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De maatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. Op die manier kunnen er gerichte en efficiënte maatregelen per bedrijf worden genomen en hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn. "Minister Wiebes was enthousiast, staatssecretaris Mona Keijzer ook”, zegt Willemsen, "maar laten we nu ook doorpakken om deze intelligente maatregelen een goede plek te geven in de routekaart.”

Extra zuur voor de horeca is de reactie van de Nederlandse Vereniging Banken. Horecabedrijven konden in de eerste fase van de epidemie heel makkelijk een betaalpauze van kredieten verkrijgen. Nu gaan banken elke aanvraag individueel beoordelen. Volgens de banken heeft niemand er belang bij op schulden te laten oplopen als er geen toekomstperspectief is.
Trefwoorden: cultuur, evenementen, horeca, sport, reisbranche, vakanties, toerisme, corona, crisis

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden? Laten we eens dieper ingaan op deze vragen om te begrijpen hoe belangrijk deze factoren zijn om de efficiëntie en levensduur van de voertuigen van uw bedrijf te garanderen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...