Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Themajaren op een andere leest

Startschot voor Ode aan het Landschap

Themajaren op een andere leest
NBTC heeft vandaag samen met zeven partners in het Limburg Museum in Venlo het startschot gegeven voor het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Een heel jaar lang staan de landschappen van de Achterhoek, Flevoland, Friesland, Limburg en Noord-Holland, samen met de Hollandse Waterlinies en de Nationale Parken in de schijnwerpers. 

Maatschappelijke doelen voorop

Ode aan het Landschap is het eerste themajaar nieuwe stijl. Lag bij eerdere themajaren de nadruk vooral op het aantrekken van (buitenlands) bezoek en spreiding van toeristen, nu staan naast spreiding de maatschappelijke doelen voorop. Voor 2021 is dat meer kennis, aandacht en waardering voor het Nederlandse landschap. 

Volgens projectleider Angelique Vermeulen van NBTC is het Nederlandse landschap uniek in de wereld doordat het door mensen is vormgegeven en enorm divers is: "Als je door Nederland reist, ben je elke 15 minuten in een compleet ander landschap. Tijdens het themajaar willen we het verhaal van het Nederlandse landschap vertellen. Een verhaal met een verleden, een heden en een toekomst omdat we het landschap blijven ontwikkelen.” Volgens Vermeulen verbindt en inspireert het Nederlands landschap: "We nodigen iedereen uit om het landschap en de bijzondere projecten van onze partners te bezoeken. Die projecten zijn de poorten naar het landschap.” Het Nederlandse landschap zit boordevol interactie, tussen land en water en tussen mens en natuur. 

Achterhoek en Flevoland

Opvallend in de vele projecten die in de regio worden ontwikkeld, is de verbinding tussen natuur en cultuur die wordt verkend. Zo laat de Achterhoek street-art-kunstenaars op grote agrarische objecten kunst aanbrengen en werken aan de IJssel 26 kunstenaars aan objecten die in het landschap te zien zijn. In Flevoland staat landschapskunst centraal en organiseert Schokland een cultureel festival met veel poëzie. Limburg en Friesland

In Limburg speelt de Maas een hoofdrol. De rivier heeft niet alleen het Limburgse landschap gevormd maar ook de Limburgers. De tentoonstelling Machtige Maas in het Limburg Museum laat vier gezichten van deze rivier zien: muze, monster, moordenaar en moeder. In maart 2021 gaan ze in Limburg een grote Maas-clean up organiseren om al het plastic uit de rivier te halen. In Friesland staat het water- en waddenlandschap centraal met speciale aandacht voor het nachtlandschap. Zo kun je in Friesland nachtvaren in de het Nationaal Park. Ook een opera op de Waddendijk staat op het programma.Nationale Parken, Noord-Holland en Hollandse Waterlinie

De Nationale Parken organiseren samen in Kasteel Groeneveld de tentoonstelling Meesterwerk Nederlands Landschap waar fotografen hun blik op het landschap delen. In Noord-Holland is een belangrijke rol voor kunstenaar Ruud van de Wint die in een duinlandschap met schilderingen, beelden en bouwsels een totaalkunstwerk heeft gemaakt. De waterschappen van de Hollandse Waterlinie slaan in de nacht van 10-11 september de handen ineen en laten met vertellers en lichtprojecties zien dat de waterlinies ook nu nog een functie hebben.   


Trefwoorden: natuur, cultuur, nationale parken, themajaren

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/11/20
Digitaal werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
23/11/20
Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen.
23/11/20
Commissie kiest vijf Nationale Parken Nieuwe Stijl
Vijf gebieden in Nederland worden voorgedragen voor Nationaal Park Nieuwe Stijl. Dat schrijft een commissie onder voorzitterschap van of. mr. Pieter van Vollenhoven in haar advies. Deze gebieden hebben internationaal unieke natuur-, landschaps- én cultureel erfgoedwaarden.
23/11/20
Nederlanders willen minder luchtvaart en zelf ook minder vliegen
Hoe kijken Nederlanders tegen de luchtvaart aan na de coronapandemie. Groei of juist krimp? Wat vinden ze van een vliegtax? En passen ze hun eigen gedrag aan? Motivaction onderzoek het en komt met antwoorden.
23/11/20
En hoe doet het toerisme het bij onze zuiderburen?
Hoe heeft toeristisch Nederland het ten opzichte van Vlaanderen gedaan? Die vraag pakken we op met data van het Nederlandse CBS en Toerisme Vlaanderen.
23/11/20
Hiswa te Water vangt bot bij verzekeraar
Verzekeraars NN en Vivat hoeven de organisator van de Hiswa te Water geen vergoeding te betalen voor het afgelasten van de editie 2020 van de watersportbeurs. Dat bijkt uit een gerechtelijke uitspraak.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
23/11/20
Actieagenda Trein en Luchtvaart
NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben samen met IenW een Actieagenda Trein en Luchtvaart opgesteld. Met die agenda in de hand willen deze partijen de internationale trein op zes bestemmingen aantrekkelijker maken.