Geplaatst op: 05-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Marieken Nieuwdorp vertrekt bij De Groene Koepel

Marieken Nieuwdorp vertrekt bij De Groene Koepel
Na twaalf jaar vertrekt directeur Marieken Nieuwdorp bij de Groene Koepel. Ze had haar vertrek al eerder aangekondigd. Ze laat een stevig gepositioneerde organisatie achter, die de toekenningen verricht, de belangen behartigt en de marketing verzorgt van Natuurkampeerterreinen, Trekkershutten en GroepsNatuurkampeerterreinen. Ze wordt opgevolgd door Eelke Horselenberg.

Lees ook het interview met haar op NRIT: www.nritmedia.nl

Veel bereikt

In haar periode als directeur heeft Marieken het keurmerk GroepsNatuurkampeerterreinen geïnitieerd en zijn de Stichting Natuurkampeerterreinen en Stichting Trekkershutten Nederland gefuseerd tot n De Groene Koepel: "Ik wilde meer gedaan krijgen in de recreatiesector, maar daarvoor had onze organisatie, Stichting Natuurkampeerterreinen, meer body nodig. Omdat veel Trekkershutten op Natuurkampeerterreinen staan én omdat het duurzame verhaal ook op de hutten van toepassing is, was deze fusie vrij logisch.” Daarnaast heeft ze het DGK Lab opgericht waar initiatieven als Eetbaar Landschap, de app Cultuurrijk, Muzikale Landschappen en nieuwe Trekkershutten zijn gerealiseerd. 

Duurzaam ondernemen

Met een kleine 400 aangesloten locaties werkt De Groene Koepel aan een duidelijke positionering in de sector aan de hand van vier kernwaarden: natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marieken wil hiermee laten zien dat ondernemen en de focus op duurzaamheid en natuur prima samengaan. De Groene Koepel is inmiddels een van de meest duurzame organisaties binnen de verblijfsrecreatiesector en zit nog altijd in de lift. Gasten weten de nadruk op de vier kernwaarden duidelijk te waarderen. Daarnaast heeft Marieken zich ingezet voor de realisatie van drie duurzame Trekkershutten: de Trek-in, Trek-in Junior en Trek-in Arrow. Met de gemeente Nieuwegein wordt gewerkt aan de verhuizing van het kantoor naar het Natuurkwartier, waar de stichting een voorbeeldlocatie kan creëren waarin alle kernwaarden worden toegepast.  

Afscheid en opvolging

Eind december geeft Marieken het stokje door aan Eelke Horselenberg. De Raad van Toezicht heeft in grote unanimiteit voor hem gekozen. Voorzitter Peter Rehwinkel: "Eelke was enthousiast en scherp tijdens de verschillende gesprekken die met hem zijn gevoerd. Daarbij toonde hij aan visie op de toekomst van De Groene Koepel te hebben, en we zijn ervan overtuigd dat hij goed met anderen zal kunnen samenwerken. Na Marieken heeft hij grote schoenen te vullen, maar we zijn ervan overtuigd dat hem dat zal lukken, ook met de extra uitdagingen waarvoor corona ons nu stelt.” 

Eelke ziet ernaar uit aan de slag te gaan vanuit een passie voor natuur en kamperen. Hij heeft onder andere gewerkt als strategisch adviseur bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In november zal Eelke zich uitgebreider voorstellen.
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, brancheorganisaties, natuurkampeerterreinen, trekkershutten

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Hotels mogen na 20.00 geen alcohol verkopen aan gasten
Op vrijdagmiddag is besloten door het kabinet dat hotels in Nederland geen alcohol mogen schenken en verkopen na 20.00. Dit mag ook niet via room service of andere diensten.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
22/10/20
Exclusief voor leden
Actie Tulip hotelovernachting voor mantelzorgers
Iedereen kan kennissen of familieleden die actief zijn in de mantelzorg nomineren voor een gratis hotelovernachting inclusief ontbijt voor 2 personen in een van de Nederlandse hotels van de merken Golden Tulip en Tulip Inn.
21/10/20
Recreatie Vakbeurs verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021
De aankomende editie van Recreatie Vakbeurs die gepland stond op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021.
21/10/20
46% meer boekingen voor bungalowparken in herfstvakantie 2020
Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar.
21/10/20
Kosten opladen elektrische auto bij laadpaal moeten duidelijk zijn
Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het lade...
20/10/20
Tweede project voor EuroParcs in Oostenrijk en op shirt van Feyenoord
Voor EuroParcs is het een mooie week. De Apeldoornse vakantieparkenspecialist kondigt haar tweede vakantiepark in Oostenrijk aan en prijkt op het shirt van voetbalclub Feyenoord tijdens de Europa League wedstrijden en die van de KNVB-beker.