Geplaatst op: 05-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Jongerenvakanties brachten virus weer terug in Nederland

Jongerenvakanties brachten virus weer terug in Nederland
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Een opmerkelijke uitspraak van Jaap van Dissel van het RIVM bij de NOS dit weekend. Met name jongeren die deze zomer in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest, hebben deze zomer het virus weer naar Nederland gebracht. 

Dat de eerste coronagevallen ons land binnen kwam via reizigers uit Oostenrijk en Noord-Italië is onbetwist. Dat in het zuiden van Nederland carnaval het virus vervolgens verspreidde is ook een feit. Maar dit weekend stelde Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM bij de NOS dat de tweede golf waar we nu in zitten met name wordt veroorzaakt door jongeren die in Zuid-Frankrijk en Spanje op vakantie zijn geweest. Zij brachten het virus naar Nederland waarna het via feesten en studentenhuizen verder werd verspreid. Dit wordt ondersteund door genetisch onderzoek van het Erasmus MC die in de zomer zag dat het 'Nederlandse' coronavirus uitdoofde en een 'Zuid-Europees' virus een opmars maakte. 

Maar ondersteunen de cijfers van het RIVM die theorie? Dat valt nog niet mee. De GGD’s proberen de bron van de besmetting te achterhalen en vragen aan elke positief geteste persoon of deze de afgelopen periode op reis is geweest. Dat bleek deze zomer zeker op te lopen met een piek van 24% in week 34 (17-23 augustus). In juli en augustus was gemiddeld 12% van alle besmettingen te herleiden tot een reishistorie. Op dit moment geeft slechts 2,6% van de positief geteste mensen aan een reishistorie te hebben. Kijken we naar andere vrijetijdsactiviteiten, dan hebben deze een heel laag aandeel. De horeca staat op 3,9%, vrijetijdsbesteding op 5,9% en luchtvaart zelfs op 0%. De meeste besmettingen vinden nog altijd thuis (57%) en op het werk (11%) plaats. 

Als je de cijfers volgt, is het niet fair altijd maar de beschuldigende vinger  op de vrijetijdssector te leggen en daar de maatregelen op richten. Maar ja, het is schijnbaar veel makkelijker om de horeca beperkingen op te leggen dan het bezoek aan vrienden en kennissen te verbieden, alhoewel die activiteit een even hoge besmettingsgraad (5,7%) heeft als de horeca.
Topics:Vakanties
Trefwoorden: corona, vakanties

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.