Geplaatst op: 02-10-2020
Auteur: Marc Gerlings

Horeca boos over willekeur in ontheffingen

Horeca boos over willekeur in ontheffingen
Willekeur bij ontheffingen. Wanneer mag het nachtleven open?

Om de toenemende verspreiding van het coronavirus te stoppen, heeft het kabinet afgelopen maandag onder meer besloten de horeca om 22 uur te sluiten en de groepsgrootte in ruimten binnen - dus ook in de horeca - terug te brengen naar maximaal 30 mensen (exclusief personeel) en buiten naar maximaal 40. Inmiddels ziet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) allerlei uitzonderingen ontstaan. Vooral de willekeur en de ontheffingen voor gesubsidieerde culturele instellingen schiet KHN in het verkeerde keelgat.

Veiligheidsregio’s mogen ontheffing verlenen van het maximum aantal van 30 voor ‘gebouwen die van groot belang zijn voor de regio’. Tot grote verbazing van KHN is er in dit geval absoluut geen sprake van een eerlijk speelveld; een willekeur in beleid tast de onderlinge concurrentiepositie van (horeca)bedrijven aan. KHN roept de Veiligheidsregio’s dan ook op om bij het ontheffingenbeleid verder te kijken dan alleen naar de klassieke theaters en schouwburgen en ook te kijken naar de evenementen sector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife bedrijven, die middels strakke protocollen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand ook op een verantwoorde manier open kunnen.

Eenduidig beleid?

Sinds gisteren worden er steeds meer ontheffingen bekendgemaakt. Opvallend is dat daar waar ontheffingen worden verleend, ervoor wordt gekozen die ontheffingen vrijwel alleen te verlenen aan theaters, schouwburgen en poppodia. In vrijwel alle gevallen gaat het om zwaar gesubsidieerde culturele instellingen. Lokaal ontstaan er inmiddels grote verschillen; gemeenten kijken naar elkaar en een eenduidig beleid blijft uit.

Eerlijk speelveld

Kunst en cultuur en horeca kunnen elkaar op een fantastische manier aanvullen en versterken. KHN vindt het goed dat er sprake is van voortschrijdend inzicht, waarbij er wordt gekeken naar mogelijkheden om bedrijven ruimte te geven. Maar de volstrekte willekeur in de keuze van de zalen stuit echter op onbegrip bij andere zalen en bedrijven die hun deuren gesloten moeten houden, terwijl zij ook een groot sociaal en cultureel belang hebben. Een willekeur tast in dit geval de onderlinge concurrentiepositie van (horeca)bedrijven aan; culturele instellingen kunnen in sommige gevallen een ontheffing krijgen, terwijl de horeca te maken krijgt met steeds strengere maatregelen. KHN dringt er op aan dat er door de Veiligheidsregio’s zo snel mogelijk duidelijkheid wordt gegeven over hoe beslissingen tot stand komen en dat er goed onderbouwde criteria worden gepresenteerd waarop deze ontheffingen wel of niet worden verleend.

Protocollen voor een veilige opening van Clubs & Nightlife bedrijven liggen klaar

Het is cruciaal dat er voor Clubs & Nightlife bedrijven ook wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een verantwoorde heropening. Clubs & Nightlife bedrijven vervullen net als de culturele sector namelijk een zeer belangrijke rol voor de doelgroep; de jeugd tussen de 16 en 24 jaar, en voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Bovendien bieden Clubs & Nightlife bedrijven een veilig alternatief voor grootschalige illegale feesten thuis of in het park. Dat dansen voorlopig niet aan de orde zal zijn, is bekend. Maar met de nodige creativiteit kan er natuurlijk in clubs en discotheken meer dan alleen dansen. Daarom doet KHN nogmaals de oproep: neem de sector serieus, ga aan de slag met de protocollen en kijk naar wat er wél kan, in plaats van vast te houden aan de verregaande restricties – die overigens blijkbaar afhankelijk zijn van de maatschappelijke functie die een bedrijf heeft.

Oproep aan Veiligheidsregio’s: Kijk naar mogelijkheden

Voor de inconsistentie en willekeur in beleid die we nu zien, ontbreekt elke onderbouwing en bovendien tast dit de onderlinge concurrentiepositie van veel bedrijven onnodig aan. KHN roept de Veiligheidsregio’s dan ook op om bij het ontheffingenbeleid verder te denken dan alleen de klassieke theaters en schouwburgen en te kijken naar mogelijkheden voor o.a. de evenementen sector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife bedrijven. De branche wil meedenken en heeft zich de afgelopen periode bewezen door – met inachtneming van de maatregelen - een veilige uitgaansomgeving voor haar gasten te creëren.
Trefwoorden: horeca, corona, maatregelen, reactie, KHN

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...