Geplaatst op: 02-10-2020
Auteur: Marc Gerlings

Horeca boos over willekeur in ontheffingen

Horeca boos over willekeur in ontheffingen
Willekeur bij ontheffingen. Wanneer mag het nachtleven open?

Om de toenemende verspreiding van het coronavirus te stoppen, heeft het kabinet afgelopen maandag onder meer besloten de horeca om 22 uur te sluiten en de groepsgrootte in ruimten binnen - dus ook in de horeca - terug te brengen naar maximaal 30 mensen (exclusief personeel) en buiten naar maximaal 40. Inmiddels ziet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) allerlei uitzonderingen ontstaan. Vooral de willekeur en de ontheffingen voor gesubsidieerde culturele instellingen schiet KHN in het verkeerde keelgat.

Veiligheidsregio’s mogen ontheffing verlenen van het maximum aantal van 30 voor ‘gebouwen die van groot belang zijn voor de regio’. Tot grote verbazing van KHN is er in dit geval absoluut geen sprake van een eerlijk speelveld; een willekeur in beleid tast de onderlinge concurrentiepositie van (horeca)bedrijven aan. KHN roept de Veiligheidsregio’s dan ook op om bij het ontheffingenbeleid verder te kijken dan alleen naar de klassieke theaters en schouwburgen en ook te kijken naar de evenementen sector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife bedrijven, die middels strakke protocollen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand ook op een verantwoorde manier open kunnen.

Eenduidig beleid?

Sinds gisteren worden er steeds meer ontheffingen bekendgemaakt. Opvallend is dat daar waar ontheffingen worden verleend, ervoor wordt gekozen die ontheffingen vrijwel alleen te verlenen aan theaters, schouwburgen en poppodia. In vrijwel alle gevallen gaat het om zwaar gesubsidieerde culturele instellingen. Lokaal ontstaan er inmiddels grote verschillen; gemeenten kijken naar elkaar en een eenduidig beleid blijft uit.

Eerlijk speelveld

Kunst en cultuur en horeca kunnen elkaar op een fantastische manier aanvullen en versterken. KHN vindt het goed dat er sprake is van voortschrijdend inzicht, waarbij er wordt gekeken naar mogelijkheden om bedrijven ruimte te geven. Maar de volstrekte willekeur in de keuze van de zalen stuit echter op onbegrip bij andere zalen en bedrijven die hun deuren gesloten moeten houden, terwijl zij ook een groot sociaal en cultureel belang hebben. Een willekeur tast in dit geval de onderlinge concurrentiepositie van (horeca)bedrijven aan; culturele instellingen kunnen in sommige gevallen een ontheffing krijgen, terwijl de horeca te maken krijgt met steeds strengere maatregelen. KHN dringt er op aan dat er door de Veiligheidsregio’s zo snel mogelijk duidelijkheid wordt gegeven over hoe beslissingen tot stand komen en dat er goed onderbouwde criteria worden gepresenteerd waarop deze ontheffingen wel of niet worden verleend.

Protocollen voor een veilige opening van Clubs & Nightlife bedrijven liggen klaar

Het is cruciaal dat er voor Clubs & Nightlife bedrijven ook wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een verantwoorde heropening. Clubs & Nightlife bedrijven vervullen net als de culturele sector namelijk een zeer belangrijke rol voor de doelgroep; de jeugd tussen de 16 en 24 jaar, en voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Bovendien bieden Clubs & Nightlife bedrijven een veilig alternatief voor grootschalige illegale feesten thuis of in het park. Dat dansen voorlopig niet aan de orde zal zijn, is bekend. Maar met de nodige creativiteit kan er natuurlijk in clubs en discotheken meer dan alleen dansen. Daarom doet KHN nogmaals de oproep: neem de sector serieus, ga aan de slag met de protocollen en kijk naar wat er wél kan, in plaats van vast te houden aan de verregaande restricties – die overigens blijkbaar afhankelijk zijn van de maatschappelijke functie die een bedrijf heeft.

Oproep aan Veiligheidsregio’s: Kijk naar mogelijkheden

Voor de inconsistentie en willekeur in beleid die we nu zien, ontbreekt elke onderbouwing en bovendien tast dit de onderlinge concurrentiepositie van veel bedrijven onnodig aan. KHN roept de Veiligheidsregio’s dan ook op om bij het ontheffingenbeleid verder te denken dan alleen de klassieke theaters en schouwburgen en te kijken naar mogelijkheden voor o.a. de evenementen sector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife bedrijven. De branche wil meedenken en heeft zich de afgelopen periode bewezen door – met inachtneming van de maatregelen - een veilige uitgaansomgeving voor haar gasten te creëren.
Trefwoorden: horeca, corona, maatregelen, reactie, KHN

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...