Geplaatst op: 30-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

KLM doet eindbod en vakbeweging gaat niet akkoord

KLM doet eindbod en vakbeweging gaat niet akkoord
Vakbond: geen eerlijke verdeling lasten van de crisis.
FNV gaat niet akkoord met het eindbod dat KLM gisteravond aan de bonden presenteerde. Volgens de bond vallen de hardste klappen bij de grondmedewerkers, terwijl die van het kabinet en de Tweede Kamer juist gespaard moesten worden. Jan van den Brink, bestuurder FNV Grondpersoneel: ‘Wij hebben de afgelopen weken alles op alles gezet om met KLM tot een rechtvaardig, solidair en eerlijk akkoord te komen om KLM door de coronacrisis te leiden. Het bod van KLM is alles behalve dat en er valt niet over te onderhandelen. Met deze houding zet KLM de staatssteun op het spel.’

Grondmedewerkers die in de voorwaarden voor staatssteun vrijgesteld zijn van het leveren van een arbeidsvoorwaardelijke offer, moeten van KLM toch afzien van twee keer 2,5 procent loon én een groot gedeelte van hun onregelmatigheidstoeslag. ‘De bijdrage van een grondmedewerker die 11,50 euro per uur verdient, kan zo oplopen tot meer dan 10 procent. Dat is de komende jaren 1,5 maandsalaris minder inkomen voor een groep die dat niet kan dragen’, aldus Van Den Brink.

Brede schouders?

Het kabinet riep KLM op om de breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. De Tweede Kamer vroeg om alle medewerkers onder 1,5 keer modaal te ontzien. KLM gaat hier volgens de bond aan voorbij in haar ultieme bod. Van Den Brink: ‘De grondmedewerkers die fysiek het zwaarste werk doen, moeten van KLM de hoogste rekening betalen om KLM competitief te houden. Zij moeten disproportioneel veel bijdragen ten opzichte van de grootverdieners en lopen bovendien risico op ontslag.’

Ontslagen en uitbesteden

De lonen van alle KLM-medewerkers gaan tijdelijk omlaag, vaste krachten worden ontslagen en flexwerkers nemen hun plaats in. Van Den Brink: ‘KLM windt er geen doekjes om en neemt de afslag richting ‘de race naar beneden’. Daarnaast gaat KLM begin volgend jaar onnodig extra mensen de laan uit sturen, omdat ze midden in de economische crisis een deel van haar grondwerkzaamheden uitbesteed aan een goedkopere aanbieder op Schiphol.'

Vervolgstappen

Vandaag staat een laatste overleg met KLM gepland. Morgen gaat FNV tijdens digitale ledenvergaderingen bepalen wat de vervolgstappen zijn. 
Trefwoorden: luchtvaart, corona, cao, beleid

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
07/04/21
Arbeidsovereenkomst geëist bij Deliveroo
De vakbond FNV eist namens zes maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo. Zij werken n...
01/04/21
Sector op een kier: Pilots met toegangstesten
De dagrecreatie gaat op een heel klein kiertje open. Er komen in april pilots met toegangstesten bij dagattracties. In Utrecht komen experimenten met openstelling van vijf cafés.
28/03/21
Wonen, werken en reizen vanuit rijdend huis
Vervagen de grenzen tussen wonen, werken en reizen? Het Solar Team van de TU Eindhoven heeft met het Self-sustaining House On Wheels (SHOW) in ieder geval een belangrijke stap gezet.
25/03/21
In Rotterdam mogen de terrassen dubbel zo groot worden
De Rotterdamse horecaondernemers krijgen de ruimte en ondersteuning om na de lockdown te kunnen herstellen. Terrassen mogen twee keer zo groot worden en coronacoaches begeleiden horecaondernemers bij het coronaproof maken van het terras. Via vouchers kunnen horecaondernemers een tegemoetkoming krijgen om hun zaak coronaproof te maken. Ook is gedacht aan een evenementenkraskaart.
19/03/21
Rechtszaak verloren, toch snellere uitbetaling TVL
Koninklijke Horeca Nederland verloor vrijdag de rechtszaak tegen de staat om snellere uitbetaling van de verhoogde TVL maar horecaondernemers krijgen toch sneller hun geld. Hoe zit dat?
16/03/21
Exclusief voor leden
Turkije verwacht sterk herstel gastvrijheidseconomie en registreert gevaccineerde werknemers in toerisme
Turkije heeft de start aangekondigd van een registratieprogramma van gevaccineerde medewerkers in he...