Geplaatst op: 30-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

KLM doet eindbod en vakbeweging gaat niet akkoord

KLM doet eindbod en vakbeweging gaat niet akkoord
Vakbond: geen eerlijke verdeling lasten van de crisis.
FNV gaat niet akkoord met het eindbod dat KLM gisteravond aan de bonden presenteerde. Volgens de bond vallen de hardste klappen bij de grondmedewerkers, terwijl die van het kabinet en de Tweede Kamer juist gespaard moesten worden. Jan van den Brink, bestuurder FNV Grondpersoneel: ‘Wij hebben de afgelopen weken alles op alles gezet om met KLM tot een rechtvaardig, solidair en eerlijk akkoord te komen om KLM door de coronacrisis te leiden. Het bod van KLM is alles behalve dat en er valt niet over te onderhandelen. Met deze houding zet KLM de staatssteun op het spel.’

Grondmedewerkers die in de voorwaarden voor staatssteun vrijgesteld zijn van het leveren van een arbeidsvoorwaardelijke offer, moeten van KLM toch afzien van twee keer 2,5 procent loon én een groot gedeelte van hun onregelmatigheidstoeslag. ‘De bijdrage van een grondmedewerker die 11,50 euro per uur verdient, kan zo oplopen tot meer dan 10 procent. Dat is de komende jaren 1,5 maandsalaris minder inkomen voor een groep die dat niet kan dragen’, aldus Van Den Brink.

Brede schouders?

Het kabinet riep KLM op om de breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. De Tweede Kamer vroeg om alle medewerkers onder 1,5 keer modaal te ontzien. KLM gaat hier volgens de bond aan voorbij in haar ultieme bod. Van Den Brink: ‘De grondmedewerkers die fysiek het zwaarste werk doen, moeten van KLM de hoogste rekening betalen om KLM competitief te houden. Zij moeten disproportioneel veel bijdragen ten opzichte van de grootverdieners en lopen bovendien risico op ontslag.’

Ontslagen en uitbesteden

De lonen van alle KLM-medewerkers gaan tijdelijk omlaag, vaste krachten worden ontslagen en flexwerkers nemen hun plaats in. Van Den Brink: ‘KLM windt er geen doekjes om en neemt de afslag richting ‘de race naar beneden’. Daarnaast gaat KLM begin volgend jaar onnodig extra mensen de laan uit sturen, omdat ze midden in de economische crisis een deel van haar grondwerkzaamheden uitbesteed aan een goedkopere aanbieder op Schiphol.'

Vervolgstappen

Vandaag staat een laatste overleg met KLM gepland. Morgen gaat FNV tijdens digitale ledenvergaderingen bepalen wat de vervolgstappen zijn. 
Trefwoorden: luchtvaart, corona, cao, beleid

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/11/20
Exclusief voor leden
Stadspromotie: Rotterdam laat vaker zijn groen-witte kleuren zien
Rotterdam krijgt bij alle 27 toegangswegen een nieuw verkeersbord met daarop de vlag en het wapen van de stad. Het aantal borden wordt snel fors uitgebreid. Ook de vlaggen komen vaker terug in het straatbeeld.
30/11/20
Texel adventskalender op Insta
Voor veel destinaties wordt de kerstperiode ondanks de coronamaatregelen toch een onderdeel voor de ...
30/11/20
M-theater komt er toch
"Van uitstel komt geen afstel! Theater aan het Vrijthof en MECC Maastricht gaan vanaf 11 februari do...
30/11/20
Groenlo opent een interactief VVV Inspiratiepunt
In Groenlo is de VVV verbouwd tot een eigentijds inspiratiepunt. In het nieuwe inspiratiepunt staat ...
30/11/20
Steeds minder belangstelling voor trip naar Nederland
De website Holland.com trekt steeds minder bezoekers, ook de bezoekintentie voor Nederland daalt
30/11/20
Wat is de waarde van online sentimentdata voor toeristische vraagstukken
Het Data & Development (DDL) heeft onderzoek gedaan naar de data over het online sentiment van (potentiële) bezoekers van bestemming Nederland.
30/11/20
Druktemeters vergeleken
Gezien deze actualiteit is het DDL in september een project gestart om te komen tot een objectieve vergelijking van diverse instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement.
30/11/20
ANWB nomineert campings van het jaar en roept 191 campings uit tot Top Camping
De ANWB heeft 24 campings genomineerd voor Camping van het jaar 2021 en alvast 191 Europese campings uitgeroepen tot ANWB Top Camping.