Geplaatst op: 25-09-2020

Reizen naar morgen

Reizen naar morgen
Debat over meerwaarde en draagvlak van toerisme gaat door. Foto: Toerisme Vlaanderen
In de Sint-Godelieveabdij in Brugge hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen het boek ‘Reizen naar Morgen’ voorgesteld. Het boek, dat is uitgegeven door Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Davidsfonds vzw, schetst de theorie van de transformerende kracht van toerisme en hoe bezoekers, bewoners en ondernemers daarmee in de praktijk aan de slag kunnen gaan. Eerder dan in Nederland startte in België de discussie over duurzaam toerisme dat draagkracht heeft onder alle partijen. Het Belgische debat en het initiatief van Toerisme Vlaanderen heeft veel Nederlandse vakgenoten geïnspireerd.

‘Reizen naar Morgen’ begon ooit met een grootschalige luisteroefening op initiatief van Toerisme Vlaanderen, maar vormt vandaag de hoeksteen van het Vlaams toeristisch beleid van minister Zuhal Demir. Door de coronacrisis is ‘Reizen naar Morgen’ relevanter dan ooit geworden, meldt Toerisme Vlaanderen bij de boekpresentatie

Start in 2017

Toerisme Vlaanderen ging al in 2017 met een grootschalige luisteroefening op zoek naar de positieve kracht van toerisme. "We beluisterden talloze verhalen van bijzondere reiservaringen. We onderzochten ook hoe de bewoners van de kunststeden in Vlaanderen dachten over hun plek, over bezoekers en over het belang van toerisme voor hun eigen omgeving en levenskwaliteit. We kwamen al snel tot de conclusie dat toerisme geen doel op zich is, maar wel een middel om gemeenschappen te doen bloeien en meerwaarde te genereren voor bewoners, bezoekers en ondernemers,” meldt het toeristisch bureau.

Magazine wordt visie

"In 2018 maakten we de synthese van dit proces en schreven onze visie neer in een magazine getiteld ‘Reizen naar Morgen’,” vertelt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Wat ooit begonnen was als een diepere reflectie over de ‘ziel van de plek’ ontpopte zich tot een nieuwe visie op de toekomst van toerisme. We kozen niet toevallig het beeld van de lindeboom omdat we het evenwicht tussen wat bewoners, bezoekers en ondernemers belangrijk vinden en wat de ziel van de plek vraagt organisch van aard is. Dat evenwicht kan, net als een boom, groeien of sterven waardoor gemeenschappen bloeien of uiteenvallen. Dit boek moet mensen inspireren en mee op weg helpen tijdens hun reizen naar morgen. Want we zijn er van overtuigd dat Reizen naar Morgen hét vaccin voor toerisme is tijdens en ook na de coronacrisis.”

Zuhal Demir: "strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte bij haar aantreden eind 2019 de positieve kracht van toerisme tot de hoeksteen van haar beleid. "Natuurlijk is er het economisch belang van toerisme, dat uiteraard van tel blijft. Maar naast welvaart is ook welzijn van zeer groot belang voor onze samenleving. We moeten de strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’, en van ‘rendement op investering’ naar ‘maatschappelijk rendement op investering’. De corona-torpedo die het toerisme midscheeps getroffen heeft dit jaar stelt de probleemstelling nog eens op scherp en bevestigt onze analyse dat het voortaan anders moet. Dit boek verzamelt de verhalen van wie toerisme en reizen een warm hart toedraagt, en daarbij resoluut de blik op morgen gericht houdt. Het boek zal niet alleen inspireren maar ook activeren om het toerisme in de toekomst anders aan te pakken. Ik draag ‘Reizen naar Morgen’ dan ook heel graag op aan al de positivo’s.”

Meer informatie over het boek Reizen naar morgen.

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     






    ||| Nieuws |||

    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
    Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
    In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
    De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
    23/04/24
    Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
    Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
    19/04/24
    ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
    Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
    19/04/24
    Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
    De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
    19/04/24
    Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
    Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
    19/04/24
    Onderzoek naar Europees vaarbewijs
    De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

    ||| Agenda |||

    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    23/05/24
    23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
    Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
    27/05/24
    27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
    De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    11/06/24
    11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
    Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...