Geplaatst op: 24-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De feiten: uitgaand reisverkeer harder getroffen inkomend toerisme

De feiten: uitgaand reisverkeer harder getroffen inkomend toerisme
Dat het internationale reisverkeer van en naar ons land door de coronacrisis sterk geraakt is, mag geen verrassing zijn. Het CBS heeft nu ook cijfers die dat keihard staven. Opvallend is dat Nederland er per saldo op vooruit gaat met een positieve reisverkeersbalans.

De bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland (inkomend toerisme) lagen in het tweede kwartaal van 2020 meer dan 75 procent lager dan een jaar eerder. Deze kwamen uit op 1,2 miljard euro terwijl die in hetzelfde kwartaal van 2019 nog op 4,7 miljard euro lagen. De bestedingen van Nederlandse reizigers in het buitenland (uitgaand toerisme) gingen met circa 90 procent nog harder onderuit naar 467 miljoen euro. Het saldo van het reisverkeer verbeterde daardoor wel: van -372 miljoen euro naar +686 miljoen euro. Dat komt omdat over het algemeen Nederlandse reizigers in het buitenland meer uitgeven dat buitenlandse reizigers in Nederland. 

Verdelen we het reisverkeer tussen vakantie en zakelijk dan zien we dat het inkomend zakelijk verkeer (-71 procent) minder hand getroffen is dan het uitgaand zakelijk verkeer (-99 procent) dat vrijwel helemaal tot stilstand kwam. Bij het vakantieverkeer zagen we een soortgelijke maar minder heftige ontwikkeling. Nederlandse vakantiegangers hebben in het tweede kwartaal 89 procent minder uitgegeven in het buitenland. De bestedingen van buitenlandse vakantiegangers in ons land liepen met 77% terug.

Ook de bestedingen aan passagiersvervoer door de lucht zat zwaar in de min. Nederlandse reizigers (-96%) en buitenlandse reizigers (-86%). 

Tabel 1: Ontwikkeling bestedingen reisverkeer van en naar Nederland, tweede kwartaal, 2019 vs 2020

Bron: CBS
Link: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/82616NED/table?dl=415F8
Trefwoorden: inkomend toerisme, uitgaand toerisme, reisverkeer, bestedingen, vakanties, zakelijk toerisme

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/10/20
Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme.
19/10/20
Exclusief voor leden
Steden zijn onderschatte factor in herstel biodiversiteit
Steden kunnen met haar afwisselende landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit.
18/10/20
Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt
De Nederlandse watersport- en recreatiesector loopt door de tweede lockdown 158 miljoen euro aan omzet mis. Dat gevoegd bij de schade van het voorjaar van 700 miljoen euro en de totale schade loopt bijna naar een miljard euro. Vooral de groepsaccommodaties en buitensportbedrijven worden hard geraakt.
18/10/20
Efteling bouwt speelbos
De Efteling ruilt de passieve bootjesmolen Polka Marina voor de kleintjes in voor een speelbos waar ze actief aan de slag kunnen.
18/10/20
TopParken nieuwe eigenaar camping de Hertshoorn
Camping de Hertshoorn in Garderen wordt overgenomen door TopParken en zal begin volgend jaar verder gaan onder de naam TopParken Resort Veluwe.
18/10/20
Voor 600 miljoen aan SGR-vouchers uitgegeven.
ANVR-reisbedrijven hebben tot nu toe voor zo’n 600 miljoen euro aan vouchers uitgegeven.
16/10/20
Landal in exploitatie futuristisch vakantiepark bij Bergeijk Forest Village
In Luyksgestel, bij Bergeijk, komt een hoogwaardig vakantiepark met 340 recreatiewoningen met centrumvoorzieningen.
16/10/20
Door fonds kan Limburgs Museum open blijven tijdens gedeeltelijke lockdown
Het fonds stelt 73.000 euro beschikbaar die het museum zal gebruiken om extra gastvrouwen en -heren in te zetten en de openingstijden te verruimen.