Geplaatst op: 23-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Fors plan voor verbinding Leekstermeer en Zuidlaardermeer

Recreatie wordt meegenomen in het plan

Fors plan voor verbinding Leekstermeer en Zuidlaardermeer
Voor het verkeer worden in de Meerweg twee nieuwe bruggen gebouwd.
De provincie Groningen laat in 2021 de omgeving van de Meerweg, aan de oostzijde van het Paterswoldsemeer, inrichten voor natuur. Deze ecologische zone is onderdeel van de verbinding tussen de natuur bij het Leekstermeer en het Zuidlaardermeer en wordt daarmee onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Mogelijkheden voor recreatie worden meegenomen in de ontwikkeling.

Dit najaar worden de vergunningen aangevraagd en liggen de plannen ter inzage. Op 8 oktober organiseren de provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest en Meerschap Paterswolde een informatieavond over de inrichtingsplannen. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de loop van 2021. De Europese Unie draagt bij in de kosten van de inrichting.

Verbinding goed voor dieren

Een nieuwe watergang verbindt straks het gebied rond de Drentsche Aa met het Paterswoldsemeer. Daardoor kunnen dieren straks gemakkelijker van het ene naar het andere gebied en wordt er schoon beekwater uit de Drentsche Aa naar het meer aangevoerd. De inlaat van (minder schoon) water uit het Noord-Willemskanaal wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen, wat beter is voor de kwaliteit van het (zwem-) water in het meer. 


Forse investering infrastructuur door twee bruggen

Voor het verkeer worden in de Meerweg twee nieuwe bruggen gebouwd. Eén voor fietsers en wandelaars en een voor auto's. Onder de bruggen wordt een faunapassage aangelegd, de verbinding van het Paterswoldsemeer met de Drentsche Aa en polders het Oosterland en Lappenvoort. Het gebied rond de verbinding wordt natuurvriendelijk ingericht, met onder meer met poelen, sloten, struikgewassen, riet, gras en moerasvegetatie.

Het Natuurnetwerk Paterswoldsemeer bestaat uit drie delen. Het eerste is de polder bij de molen, de Lage Wal, die in 2019 aantrekkelijker is gemaakt voor planten en dieren. Hier is de steile oeverbescherming van het meer vervangen door een natuurvriendelijke oever, waardoor bijvoorbeeld de kikker en otter gemakkelijker het meer in en uit kunnen. Langs de oever van het meer is riet geplant wat goed is voor de kwaliteit van het water. Een nieuwe sloot verbindt het Paterswoldsemeer met de sloten in de polder, waarmee het gebied toegankelijk is geworden voor vissen en andere waterdieren, bijvoorbeeld om te paaien. In het Molenpad is een nieuwe, houten brug gebouwd, met daaronder een looprichel voor de otter.

In 2021 start ook de inrichting van een deel van het Natuurnetwerk langs de Hoornsedijk, waar het waterschap een nieuw gemaal en een zogenaamd ijzerzandbassin aanlegt. Dit bassin filtert het polderwater waardoor er minder voedingstoffen in het meer komen en de waterkwaliteit verbetert.

In en rond het Paterswoldsemeer werken waterschap Noorderzijlvest, het Meerschap Paterswolde en de provincie Groningen, samen met uitvoeringsorganisatie Prolander, aan voldoende en schoon water, de mogelijkheden voor recreatie en meer natuur en biodiversiteit.
Trefwoorden: meer, water, recreatie, natuur, biodiversiteit, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.