Geplaatst op: 21-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Oproep regio Holland Boven Amsterdam aan Duitsland specificeer regio's voor code corona

Oproep regio Holland Boven Amsterdam aan Duitsland specificeer regio's voor code corona
Honderden Duitse toeristen verlieten Noord- en Zuid-Holland.

Regio Holland boven Amsterdam verzoekt de Duitse overheid om risicogebieden in Noord-Holland te specificeren. Duitse toeristen vertrekken massaal uit de regio Holland boven Amsterdam na code rood. De toeristische industrie wordt hard geraakt. Onnodig menen de bedrijven en gemeenten.

De oproep vanuit de gemeente Texel vindt gehoor bij de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam (HBA). Ze ondersteunen de oproep van het Noord-Hollandse eiland aan de Duitse overheid om niet geheel Noord-Holland als risicogebied te bestempelen, maar specifieke regio's als risicogebied te benoemen. Na de aankondiging van de Duitse overheid zien toeristische ondernemers in de regio HBA direct een enorme terugval in het aantal reserveringen. Ook breken Duitse toeristen hun vakantie eerder af. 

Inhaalslag wordt onderbroken

De toeristische sector in de regio was juist bezig met een inhaalslag en veel recreatieparken waren weer volgeboekt. Het verloren voorjaar werd bijna goedgemaakt mede doordat de Duitse bezoekers weer kampeerplaatsen en vakantiehuizen in de buurt van de kust boekten. Door het Duitse code rood is hier abrupt een einde aan gekomen. 

Niek Hietberg: terug naar 20% bezetting

Ondernemer Niek Hietberg van verhuurbureau LekkerNaarZee over code rood voor geheel Noord-Holland, "Vrijwel alle Duitse toeristen zijn na de bekendmaking van code rood vrijwel direct vertrokken. En daarna volgde de afzeggingen, wij zaten helemaal vol en kregen in een dag alleen al voor deze week 110 afzeggingen te verwerken. Van 100% vol naar 20% bezetting in één dag en dat terwijl het net weer een beetje goed ging.Gisteren toen ik het dorp inreed was een hele stoet van vertrekkende Duitse toeristen te zien, dieptriest." 

Verzoek aan Duitse ambassade heroverweeg de maatregel

Het aantal besmettingen in de regio Holland boven Amsterdam is laag in vergelijking met de zuidelijke regio's in Noord-Holland. Zie hiervoor ook de actuele cijfers op de website van het RIVM en het dashboard coronavirus. 
Juist ook om deze reden vinden de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam de maatregelen van de Duitse overheid disproportioneel. De regio zal een verzoek indien bij de Duitse ambassade om de maatregelen te heroverwegen en code rood alleen te laten gelden voor specifieke regio's in Noord-Holland. 

Jelle Beemsterboer: "moet met meer nuance naar kijken"

Jelle Beemsterboer, wethouder van de gemeente Schagen, "Wij begrijpen best dat als de besmettingen uit de hand lopen de Duitse overheid moet ingrijpen, maar je kan niet heel Noord-Holland over een kam scheren. De besmettingsgraad in de gemeente Schagen is circa 15 per 100.000 inwoners. In Amsterdam is dat rond de 235 per 100.000 inwoners. Daar moet toch met meer nuance naar gekeken worden. Het zijn niet alleen de toeristische ondernemers in de regio die hier de dupe van zijn, ook de Duitse toerist wordt zijn vakantie ontnomen."
Trefwoorden: beleid, corona, code rood, toerisme

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/11/20
Landelijk DMO netwerk breidt uit met Merk Fryslân
Merk Fryslân wordt partner van Kennisnetwerk Destinatie Nederland. Daarmee treedt de regiomarketing- en managementorganisatie voor de provincie Friesland toe tot het landelijke DMO netwerk om samen te werken aan de versterking van het vakgebied destinatiemanagement en de verdere ontwikkeling van de rol van DMO’s bij bestemmingsontwikkeling.
24/11/20
Maxxton en Stardekk bundelen krachten in de wereldwijde markt van hospitality SaaS-oplossingen
Maxxton en Stardekk, beide reeds jaren vooraanstaande spelers in hospitality software, bundelen de k...
24/11/20
Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020) van start
Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de ...
24/11/20
Kabinet stelt koers voor ontwikkeling luchtvaart in Nederland definitief vast
Het kabinet heeft de nieuwe koers vastgelegd voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. He...
24/11/20
Nederlandse theekenners schrijven eerste theereisgids
De mooiste theeregio’s in 288 pagina’s verhalen, reisinspiratie, foto’s en handige tips voor j...
24/11/20
Gijs Hendrikx, Ilona van Rooij en Juliette Zwaan strijden om Hotello award
Gijs Hendrikx, Ilona van Rooij en Juliette Zwaan lieten meer dan 50 genomineerden en 7 halve finalisten achter zich in een pitch voor de Hotello of the Year Award.
24/11/20
Naturalis en IUCN organiseren Groene Verkiezingsdebat
Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.
23/11/20
Werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.