Geplaatst op: 21-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Oproep regio Holland Boven Amsterdam aan Duitsland specificeer regio's voor code corona

Oproep regio Holland Boven Amsterdam aan Duitsland specificeer regio's voor code corona
Honderden Duitse toeristen verlieten Noord- en Zuid-Holland.

Regio Holland boven Amsterdam verzoekt de Duitse overheid om risicogebieden in Noord-Holland te specificeren. Duitse toeristen vertrekken massaal uit de regio Holland boven Amsterdam na code rood. De toeristische industrie wordt hard geraakt. Onnodig menen de bedrijven en gemeenten.

De oproep vanuit de gemeente Texel vindt gehoor bij de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam (HBA). Ze ondersteunen de oproep van het Noord-Hollandse eiland aan de Duitse overheid om niet geheel Noord-Holland als risicogebied te bestempelen, maar specifieke regio's als risicogebied te benoemen. Na de aankondiging van de Duitse overheid zien toeristische ondernemers in de regio HBA direct een enorme terugval in het aantal reserveringen. Ook breken Duitse toeristen hun vakantie eerder af. 

Inhaalslag wordt onderbroken

De toeristische sector in de regio was juist bezig met een inhaalslag en veel recreatieparken waren weer volgeboekt. Het verloren voorjaar werd bijna goedgemaakt mede doordat de Duitse bezoekers weer kampeerplaatsen en vakantiehuizen in de buurt van de kust boekten. Door het Duitse code rood is hier abrupt een einde aan gekomen. 

Niek Hietberg: terug naar 20% bezetting

Ondernemer Niek Hietberg van verhuurbureau LekkerNaarZee over code rood voor geheel Noord-Holland, "Vrijwel alle Duitse toeristen zijn na de bekendmaking van code rood vrijwel direct vertrokken. En daarna volgde de afzeggingen, wij zaten helemaal vol en kregen in een dag alleen al voor deze week 110 afzeggingen te verwerken. Van 100% vol naar 20% bezetting in één dag en dat terwijl het net weer een beetje goed ging.Gisteren toen ik het dorp inreed was een hele stoet van vertrekkende Duitse toeristen te zien, dieptriest." 

Verzoek aan Duitse ambassade heroverweeg de maatregel

Het aantal besmettingen in de regio Holland boven Amsterdam is laag in vergelijking met de zuidelijke regio's in Noord-Holland. Zie hiervoor ook de actuele cijfers op de website van het RIVM en het dashboard coronavirus. 
Juist ook om deze reden vinden de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam de maatregelen van de Duitse overheid disproportioneel. De regio zal een verzoek indien bij de Duitse ambassade om de maatregelen te heroverwegen en code rood alleen te laten gelden voor specifieke regio's in Noord-Holland. 

Jelle Beemsterboer: "moet met meer nuance naar kijken"

Jelle Beemsterboer, wethouder van de gemeente Schagen, "Wij begrijpen best dat als de besmettingen uit de hand lopen de Duitse overheid moet ingrijpen, maar je kan niet heel Noord-Holland over een kam scheren. De besmettingsgraad in de gemeente Schagen is circa 15 per 100.000 inwoners. In Amsterdam is dat rond de 235 per 100.000 inwoners. Daar moet toch met meer nuance naar gekeken worden. Het zijn niet alleen de toeristische ondernemers in de regio die hier de dupe van zijn, ook de Duitse toerist wordt zijn vakantie ontnomen."
Trefwoorden: beleid, corona, code rood, toerisme

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Hotels mogen na 20.00 geen alcohol verkopen aan gasten
Op vrijdagmiddag is besloten door het kabinet dat hotels in Nederland geen alcohol mogen schenken en verkopen na 20.00. Dit mag ook niet via room service of andere diensten.
23/10/20
EU Green Week aanzet tot goed raamwerk maar landbouwbeleid niet innovatief genoeg
Terwijl vandaag de EU Green Week wordt afgesloten zijn Nederlandse natuurorganisaties verbaasd over het Europese beleid voor de boeren.
23/10/20
Pathé gaat ook bezorgen met Pathé Delivery
Pathé laat popcorn en andere bioscoopsnacks vanaf nu thuis bezorgen in samenwerking met Thuisbezorgd.nl onder de naam Pathé Delivery.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
22/10/20
Consument is pessimistisch maar niet zo erg als in maart
De stemming onder consumenten is in oktober 2020 iets verslechterd, meldt het CBS.