Geplaatst op: 20-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON wil van Duitse regering meer differentiatie in toeristengebieden

HISWA-RECRON wil van Duitse regering meer differentiatie in toeristengebieden
Afbeelding van Evgeni Tcherkasski via Pixabay
HISWA-RECRON heeft bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken geklaagd over de aanwijzing van de gehele provincies Noord- en Zuid-Holland als risicogebied. Volgens de brancheorganisatie is dat veel te grofmazig en zijn gemeenten in het buitengebied veilig. Ze wil dat code rood alleen voor de steden wordt gegeven waar echt wat aan de hand is. Ook de gemeente Texel en de 17 gemeenten in Noord-Holland boven Amsterdam willen dat veel specifieker risicogebieden worden aangewezen.

De aanwijzing van het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland als risicogebied voor het coronavirus, leidt bij Nederlandse verblijfaanbieders tot een stroom aan annuleringen van Duitse toeristen. Duitse gasten met een vaste sta- of ligplaats kunnen de camping niet bezoeken of varen met hun boot. Ook nieuwe boekingen voor het najaar blijven uit. 

Ondernemer Niek Hietberg van verhuurbureau LekkerNaarZee over code rood voor geheel Noord-Holland, "Vrijwel alle Duitse toeristen zijn na de bekendmaking van code rood vrijwel direct vertrokken. En daarna volgde de afzeggingen, wij zaten helemaal vol en kregen in een dag alleen al voor deze week 110 afzeggingen te verwerken. Van 100% vol naar 20% bezetting in één dag en dat terwijl het net weer een beetje goed ging.Gisteren toen ik het dorp inreed was een hele stoet van vertrekkende Duitse toeristen te zien, dieptriest." 

Deze situatie vindt HISWA-RECON, de ondernemersorganisatie voor recreatie en watersport, uiterst ongewenst én onnodig. Zij heeft inmiddels de Duitse overheden aangesproken.

Disproportioneel

"De Duitse overheid heeft twee gehele en grote provincies als risicogebied aangewezen. Dit is een disproportionele maatregel voor de meeste gemeenten die in het gebied liggen. Daar is geen sprake van een hoog aantal besmettingen, zoals geconstateerd is in grote steden in de Randstad", aldus Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. ‘Vakantieparken en jachthavens liggen bijna altijd in gemeenten in het rustige buitengebied. Effect van de grote stad is er niet. Het is daar veilig! Behalve veel (zeer) lage aantallen zijn er ook gemeenten met nul besmettingen. Een voorbeeld hiervan is het eiland Texel", vervolgt Dijks.

Beklag bij Duitse regering

De ondernemersorganisatie heeft haar beklag gedaan bij het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken. Ook de ambassades in Nederland en Duitsland zijn aangeschreven. Daarbij heeft zij óók aangegeven dat de cijfers op het dashboard van het RIVM aantonen dat in de kleinere gemeenten in Noord- en Zuid-Holland een zelfde (lage) besmettingsgraad is als in de andere 10 provincies van Nederland. Deze provincies zijn ook gewoon toegankelijk voor Duitse toeristen.
Code rood opheffen waar mogelijk‘Wij hebben verzocht om met de hoogste spoed ‘code rood’ voor de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland op te heffen en deze code strikt noodzakelijk te beperken tot de werkelijke risicogebieden’, besluit Dijks.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, corona

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/10/20
Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme.
19/10/20
Exclusief voor leden
Steden zijn onderschatte factor in herstel biodiversiteit
Steden kunnen met haar afwisselende landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit.
18/10/20
Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt
De Nederlandse watersport- en recreatiesector loopt door de tweede lockdown 158 miljoen euro aan omzet mis. Dat gevoegd bij de schade van het voorjaar van 700 miljoen euro en de totale schade loopt bijna naar een miljard euro. Vooral de groepsaccommodaties en buitensportbedrijven worden hard geraakt.
18/10/20
Efteling bouwt speelbos
De Efteling ruilt de passieve bootjesmolen Polka Marina voor de kleintjes in voor een speelbos waar ze actief aan de slag kunnen.
18/10/20
TopParken nieuwe eigenaar camping de Hertshoorn
Camping de Hertshoorn in Garderen wordt overgenomen door TopParken en zal begin volgend jaar verder gaan onder de naam TopParken Resort Veluwe.
18/10/20
Voor 600 miljoen aan SGR-vouchers uitgegeven.
ANVR-reisbedrijven hebben tot nu toe voor zo’n 600 miljoen euro aan vouchers uitgegeven.
16/10/20
Landal in exploitatie futuristisch vakantiepark bij Bergeijk Forest Village
In Luyksgestel, bij Bergeijk, komt een hoogwaardig vakantiepark met 340 recreatiewoningen met centrumvoorzieningen.
16/10/20
Door fonds kan Limburgs Museum open blijven tijdens gedeeltelijke lockdown
Het fonds stelt 73.000 euro beschikbaar die het museum zal gebruiken om extra gastvrouwen en -heren in te zetten en de openingstijden te verruimen.