Geplaatst op: 18-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

20 reisorganisaties: stuur reiziger niet in quarantaine maar laat testen

Noodkreet uit Europese reisindustrie

20 reisorganisaties: stuur reiziger niet in quarantaine maar laat testen
Reissector staat op omvallen na 7 maanden crisis.
Al ruim 7 maanden ligt de reiswereld praktisch volledig stil en dreigt ontslag voor velen van de 27 miljoen Europeanen die werken in de reissector; waarvan ruim 20.000 in de Nederlandse reiswereld. Daarom doen nu meer dan 20 Europese reisbrancheorganisaties, luchthavens en airlines een dringend beroep op Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: ‘Vervang quarantainebeperkingen door een EU-testprotocol voor reizigers.’ Het probleem waar de reissector niet op ingaat, de testcapaciteit staat zwaar onder druk.
 
?Frank Oostdam: "We zijn één van de zwaarst getroffen sectoren, dus het is goed dat we dit als Europese reiswereld nu samen doen. Als ANVR vragen we al veel langer om meer eenduidige reisadviezen. Maar als het zo doorgaat, verliest 1 op de 3 mensen hun baan binnen onze sector en dat terwijl de consument niets liever zou doen dan op vakantie gaan; uiteraard met inachtneming van de juiste gezondheidsmaatregelen. Er moet iets gebeuren om de sector op gang te helpen."

Vallen 5.000 bedrijven om?

De Europese reiswereld, met meer dan 5.000 aangesloten bedrijven en hun werknemers, vragen in een open brief Von der Leyen met klem een einde te maken aan het aanhoudende gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen, aan de uiteenlopende reisbeperkingen en  een EU-testprotocol voor reizigers te ontwikkelen. "We dringen er dus bij u op aan om van deze kwestie een topprioriteit te maken en roepen u op om deze kwestie rechtstreeks met de staatshoofden en regeringsleiders te bespreken".

De reissector geeft aan dat alleen zo kan worden voorkomen dat veel reisprofessionals werkloos thuis komen te zitten, prachtige bedrijven failliet gaan, grenzen gesloten blijven, waardoor (zaken)reizigers worden beperkt en landen waarvan de economieën mede afhankelijk zijn van toerisme nog verder wegzakken.


Van der Leyen: geen extreme reisbeperkingen

De 20 Europese organisaties wijzen Von der Leyen er tevens op dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) landen adviseert geen extreme reisbeperkingen te hanteren als deze noch gebaseerd zijn op risico's, noch bewezen effectief zijn, omdat overdracht door de gemeenschap al aanwezig is. En dat is het geval in heel Europa.

De brief, ondertekend door vertegenwoordigers uit de hele toerisme- en reissector en hun werknemers van onder meer luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, spoorwegen, reisagenten, touroperators, hotels, campings, vakantieparken, taxibedrijven, verkeersbureaus eindigt met de noodkreet: "We hopen dat de EU ons niet in de steek laat".
Trefwoorden: reizen, quarantaine, test, covid 19, Europa, beleid

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/11/20
Werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
23/11/20
Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen.
23/11/20
Commissie kiest vijf Nationale Parken Nieuwe Stijl
Vijf gebieden in Nederland worden voorgedragen voor Nationaal Park Nieuwe Stijl. Dat schrijft een commissie onder voorzitterschap van of. mr. Pieter van Vollenhoven in haar advies. Deze gebieden hebben internationaal unieke natuur-, landschaps- én cultureel erfgoedwaarden.
23/11/20
Nederlanders willen minder luchtvaart en zelf ook minder vliegen
Hoe kijken Nederlanders tegen de luchtvaart aan na de coronapandemie. Groei of juist krimp? Wat vinden ze van een vliegtax? En passen ze hun eigen gedrag aan? Motivaction onderzoek het en komt met antwoorden.
23/11/20
En hoe doet het toerisme het bij onze zuiderburen?
Hoe heeft toeristisch Nederland het ten opzichte van Vlaanderen gedaan? Die vraag pakken we op met data van het Nederlandse CBS en Toerisme Vlaanderen.
23/11/20
Hiswa te Water vangt bot bij verzekeraar
Verzekeraars NN en Vivat hoeven de organisator van de Hiswa te Water geen vergoeding te betalen voor het afgelasten van de editie 2020 van de watersportbeurs. Dat bijkt uit een gerechtelijke uitspraak.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
23/11/20
Actieagenda Trein en Luchtvaart
NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben samen met IenW een Actieagenda Trein en Luchtvaart opgesteld. Met die agenda in de hand willen deze partijen de internationale trein op zes bestemmingen aantrekkelijker maken.