Geplaatst op: 16-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie? Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven zocht het uit. Zij namen vijf zogenaamde non-deskbranches onder de loep: productie & warehousing, recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn en horeca. 

Het algemene beeld is dat het totaal aantal gewerkte uren. Tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste volle week van de intelligente lockdown) is het totaal aantal uren met 30% gedaald. In week 15 komt het aantal uren tot een dieptepunt. Dit is de week waarin er in Nederland het minste aantal uren werd gedraaid. Hierna gaat het aantal uren echter weer klimmen. In week 27, de laatste ‘gewone’ werkweek voor de zomervakantie, is er zelfs een stijging waarneembaar van 6% vergeleken met week 8. Daarna gaat het aantal uren weer omlaag vanwege de start van de zomervakanties.

Recreatiebranche: herstel maar nog niet op niveau

De recreatiebranche is hard geraakt door de coronacrisis. Na de eerste besmetting in week 9 zakt hetaantal uren snel. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren zelfs met 64% gedaald. Het aantal uren komt vervolgens tot een dieptepunt in week 15, maar klimt daarna wel weer op. Het aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is het aantal uren alsnog met -4% gedaald.Horeca: hardst geraakte branche

De horeca is van alle onderzochte branches het hardst geraakt. Direct na week 9 keldert het aantal gewerkte uren fors. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren met 68% gedaald, de sterkste daling van alle branches. In week 12, waarin ook de horeca dicht ging, wordt het laag-ste aantal uren van dit jaar gedraaid. De branche heeft zich wat uren betreft ook nog niet hersteld. Het totaal aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet terug op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is er nog een daling van 18%.


Link: https://www.dyflexis.com/wp-content/uploads/2019/04/Gewerkte-uren-in-Nederland-Onderzoeksrapport-Dyflexis.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, arbeidsmarkt, werknemers

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
22/09/20
5 regels voor duurzaamheidsclaims
De ACM wil hiermee bereiken dat bedrijven consumenten goed en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten of diensten.
22/09/20
Princess Cruises verkoopt twee schepen
Het gaat om de Sun Princess en Sea Princess.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.