Geplaatst op: 16-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie? Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven zocht het uit. Zij namen vijf zogenaamde non-deskbranches onder de loep: productie & warehousing, recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn en horeca. 

Het algemene beeld is dat het totaal aantal gewerkte uren. Tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste volle week van de intelligente lockdown) is het totaal aantal uren met 30% gedaald. In week 15 komt het aantal uren tot een dieptepunt. Dit is de week waarin er in Nederland het minste aantal uren werd gedraaid. Hierna gaat het aantal uren echter weer klimmen. In week 27, de laatste ‘gewone’ werkweek voor de zomervakantie, is er zelfs een stijging waarneembaar van 6% vergeleken met week 8. Daarna gaat het aantal uren weer omlaag vanwege de start van de zomervakanties.

Recreatiebranche: herstel maar nog niet op niveau

De recreatiebranche is hard geraakt door de coronacrisis. Na de eerste besmetting in week 9 zakt hetaantal uren snel. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren zelfs met 64% gedaald. Het aantal uren komt vervolgens tot een dieptepunt in week 15, maar klimt daarna wel weer op. Het aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is het aantal uren alsnog met -4% gedaald.Horeca: hardst geraakte branche

De horeca is van alle onderzochte branches het hardst geraakt. Direct na week 9 keldert het aantal gewerkte uren fors. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren met 68% gedaald, de sterkste daling van alle branches. In week 12, waarin ook de horeca dicht ging, wordt het laag-ste aantal uren van dit jaar gedraaid. De branche heeft zich wat uren betreft ook nog niet hersteld. Het totaal aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet terug op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is er nog een daling van 18%.


Link: https://www.dyflexis.com/wp-content/uploads/2019/04/Gewerkte-uren-in-Nederland-Onderzoeksrapport-Dyflexis.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, arbeidsmarkt, werknemers

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/20
Nationale Horecadag op vrijdag 9 oktober
Horeca houdt voor de tweede keer de Nationale Horecadag. In 2020 is dat op vrijdag 9 oktober.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
20/09/20
KHN verwijt kabinet symboolpolitiek
Koninklijke Horeca Nederland kwalificeert de maatregelen van het Nederlandse kabinet om in de Randstad de coronaepedemie te te dammen als symboolpolitiek. Saillant detail is dat ook KHN erkent dat er voor sommige horeca voorlopig geen toekomst is.
17/09/20
KHN: horeca sluiten na 24:00 is geen oplossing
KHN vindt dit een slecht plan en legt uit waarom.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.