Geplaatst op: 16-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie? Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven zocht het uit. Zij namen vijf zogenaamde non-deskbranches onder de loep: productie & warehousing, recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn en horeca. 

Het algemene beeld is dat het totaal aantal gewerkte uren. Tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste volle week van de intelligente lockdown) is het totaal aantal uren met 30% gedaald. In week 15 komt het aantal uren tot een dieptepunt. Dit is de week waarin er in Nederland het minste aantal uren werd gedraaid. Hierna gaat het aantal uren echter weer klimmen. In week 27, de laatste ‘gewone’ werkweek voor de zomervakantie, is er zelfs een stijging waarneembaar van 6% vergeleken met week 8. Daarna gaat het aantal uren weer omlaag vanwege de start van de zomervakanties.

Recreatiebranche: herstel maar nog niet op niveau

De recreatiebranche is hard geraakt door de coronacrisis. Na de eerste besmetting in week 9 zakt hetaantal uren snel. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren zelfs met 64% gedaald. Het aantal uren komt vervolgens tot een dieptepunt in week 15, maar klimt daarna wel weer op. Het aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is het aantal uren alsnog met -4% gedaald.Horeca: hardst geraakte branche

De horeca is van alle onderzochte branches het hardst geraakt. Direct na week 9 keldert het aantal gewerkte uren fors. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren met 68% gedaald, de sterkste daling van alle branches. In week 12, waarin ook de horeca dicht ging, wordt het laag-ste aantal uren van dit jaar gedraaid. De branche heeft zich wat uren betreft ook nog niet hersteld. Het totaal aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet terug op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is er nog een daling van 18%.


Link: https://www.dyflexis.com/wp-content/uploads/2019/04/Gewerkte-uren-in-Nederland-Onderzoeksrapport-Dyflexis.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, arbeidsmarkt, werknemers

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Pathé gaat ook bezorgen met Pathé Delivery
Pathé laat popcorn en andere bioscoopsnacks vanaf nu thuis bezorgen in samenwerking met Thuisbezorgd.nl onder de naam Pathé Delivery.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
22/10/20
Consument is pessimistisch maar niet zo erg als in maart
De stemming onder consumenten is in oktober 2020 iets verslechterd, meldt het CBS.
22/10/20
Exclusief voor leden
Actie Tulip hotelovernachting voor mantelzorgers
Iedereen kan kennissen of familieleden die actief zijn in de mantelzorg nomineren voor een gratis hotelovernachting inclusief ontbijt voor 2 personen in een van de Nederlandse hotels van de merken Golden Tulip en Tulip Inn.
22/10/20
Exclusief voor leden
Attractie FloriWorld krijgt ADE op bezoek
Dit Amsterdamse event kan dit jaar helaas niet doorgaan met publiek maar wordt zondag 25 oktober 2020 online gevierd. Verschillende ruimten in FloriWorld zullen decor zijn voor dit event.