Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Corona dwingt Blijdorp tot reorganisatie

Corona dwingt Blijdorp tot reorganisatie
Diergaarde Blijdorp gaat vanwege de coronacrisis reorganiseren. Het personeelsbestand wordt met een kwart verminderd en het voor de crisis aangekondigde investeringsplan gaat grotendeels de ijskast in. De ingreep is volgens directeur Erik Zevenbergen noodzakelijk in het belang van de toekomst van de dierentuin, die in 2019 nog bijna 1,6 miljoen bezoekers ontving. Juist die bezoekers en de daarmee gepaard gaande omzet wordt door de COVID-19 pandemie gemist. Het zijn dan ook met name de aan bezoek gerelateerde functies die het zwaarst getroffen worden door de reorganisatie, die moet zorgen dat Blijdorp het jaarverlies van vele miljoenen euro’s kan overleven.

Op 8 maart presenteerde Diergaarde Blijdorp nog met trots en vertrouwen het Masterplan Blijdorp 2030, met veel aandacht voor de rol die de dierentuin wil en kan spelen op het gebied van natuurbehoud. De klimaatcrisis, enorme natuurrampen en een mede daardoor in rap tempo oplopend aantal bedreigde dier- en plantsoorten; dat vroeg een duidelijke ambitie om de mens dichter bij de natuur te brengen. Sinds de sluiting (op 16 maart) en de beperkte en gefaseerde heropening sinds 20 mei (met 40% van de normale capaciteit) is de focus noodgedwongen op lijfsbehoud komen te liggen.

"Het is duidelijk dat een ongekende crisis op het vlak van volksgezondheid, gekoppeld aan een sterke economische teruggang, ons dwingen onze plannen te herzien.” zegt directeur Erik Zevenbergen. "We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden. Dit terwijl alle kosten, die samenhangen met de verzorging van onze unieke dieren, planten en niet te vergeten de monumenten, gewoon door blijven gaan.”

Verlies van 150 miljoen euro voor Nederlandse dierentuinen

De aangekondigde steun vanuit de landelijke overheid, zo’n 39 miljoen voor ruim 50 grote en kleinere dierentuinen, is een welkome steun in de rug. Maar de Nederlandse dierentuinen schatten het verlies dat zij gezamenlijk in 2020 lijden op 150 miljoen euro. "We moeten daarom ook hopen dat de provinciale en lokale overheden ook kunnen en willen bijdragen aan een oplossing”, aldus Zevenbergen. Diergaarde Blijdorp vroeg al om steun van haar fans, de Blijdorperts, die al in grote getale geld doneerden, t-shirts kochten en abonnementen namen of verlengden. "Die betrokkenheid is echt fantastisch en een belangrijk hart onder de riem van onze medewerkers!” zegt Zevenbergen. Alle medewerkers van de Rotterdamse Diergaarde hebben de afgelopen maanden keihard doorgewerkt en op veel gebieden hun steentje bijgedragen om de kosten al waar mogelijk te verminderen en toch open te kunnen met passende Coronamaatregelen.

Pijnlijke ingreep in Rotterdamse diergaarde

De pijnlijke ingreep in de organisatie is nu noodzakelijk om de continuïteit van Diergaarde Blijdorp te waarborgen. ”We mogen er ook straks niet meer zomaar van uit gaan dat we 365 dagen per jaar open zijn en 1,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen”, aldus de directeur. Het verminderen van de vaste kosten en flexibilisering zijn dus het doel van de reorganisatie, waarbij naar verwachting zo’n kwart van de 180 arbeidsplaatsen zal verdwijnen. "Het afscheid van dierbare, hardwerkende en betrokken collega’s zal ons heel veel pijn doen.”

Het mag duidelijk zijn dat het Masterplan 2030 ook een flinke deuk oploopt. Toch zet Diergaarde Blijdorp haar ambities niet opzij: "We zullen op de korte termijn alleen projecten realiseren die volledig extern gefinancierd zijn. Onze onvoorwaardelijke inzet voor natuurbehoud wijkt niet, maar het mag duidelijk zijn dat lijfsbehoud op de korte termijn daarvoor cruciaal is.” zegt Zevenbergen. De diergaarde gaat door met het werven van de noodzakelijke steun in haar omgeving, onder andere via haar ‘Ik ben een Blijdorpert’-campagne.
Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, corona, crisis

CELTH
 





||| Nieuws |||

25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
11/03/24
Keukenhof opent 21 maart voor alle bezoekers met een Symphony of Colours
Met inzet van generaties bevlogen mensen is Keukenhof in 75 jaar uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Wereldwijd een begrip en belangrijk voor de sierteeltsector en de reisindustrie. De Engelse landschapsstijl, ontworpen door vader en zoon Zocher, vormt nog altijd de basis van het park.
06/03/24
Exclusief voor leden
LEGOLAND Billund ontvangt certificaat Green Attraction
Na een aantal jaren doelgerichte acties en voortdurend sparren met het secretariaat van het Deense initiatief Green Attraction, is attractiepark LEGOLAND Billund nu gecertificeerd met de Green Attraction.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...