Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Zorgen bij musea over terughoudendheid publiek

Zorgen bij musea over terughoudendheid publiek
Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay
Nederlandse musea maken zich grote zorgen over het bezoek dat ondanks versoepelde maatregelen maar niet voldoende op gang komt. Veel mensen zijn nog terughoudend om musea te bezoeken: omdat zij liever geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of omdat ze denken dat ze altijd eerst moeten reserveren, terwijl dat niet meer overal zo is. Toch omschrijft meer dan 70% na een bezoek musea als veilig en verantwoord. Dit blijkt uit onderzoek dat de Museumvereniging heeft geïnitieerd en dat is uitgevoerd samen met onderzoeksbureau Validators en Terra Nova Partners in Onderzoek.

Grootste zorg bij bijna twee derde van de musea (63%) is dat er minder bezoekers komen. Vooral schoolklassen, 65-plussers en buitenlandse toeristen laten het afweten. Dat baart op korte én langere termijn zorgen om de ontwikkeling van de publieksinkomsten, mede omdat bij eerdere crises herstel van museumbezoek lang op zich liet wachten.

Veel behoefte aan veiligheid en duidelijkheid

Bijna alle mensen die aan de enquête deelnamen, noemen museumbezoek ontspannend (98%). Verder vindt veruit de meerderheid (zo’n 70%) dat dat veilig en verantwoord kan. Opvallend is dat mensen vaker zouden overwegen om naar een museum te gaan wanneer er vaste looproutes worden gehanteerd. Deze worden al door veel musea gebruikt, in aanvulling op de vele maatregelen die musea nemen voor een veilig en verantwoord bezoek. 

De Museumvereniging begrijpt, gezien de onzekerheid die mensen in deze periode kunnen voelen, de behoefte aan veiligheid en duidelijkheid. Directeur Mirjam Moll ziet ook een belofte voor de toekomst: "Over het geheel is het aantal bezoeken aan musea gedaald. We zien dat sommige mensen minder makkelijk naar het museum gaan dan voorheen, maar tegelijkertijd was er deze zomer een toename van gezinnen en millennials die een museum bezochten. Zo hebben deze zomervakantie meer kinderen meegedaan als Museuminspecteur dan ooit.”

Reserveren is niet meer verplicht 

Sinds 1 juli zijn de richtlijnen van het RIVM voor musea versoepeld en is het museumprotocol daarop aangepast. Zo is reserveren niet meer verplicht; bijna 70 procent van de musea laat weten dat spontaan bezoek weer mogelijk is. Sommige musea kiezen ervoor de reserveringen wel in stand te houden, omdat dat in hun gebouw helpt de toegestane capaciteit optimaal te benutten, zodat  bezoekers zeker weten dat er die dag plek voor hen is. De Museumvereniging benadrukt dat de meeste musea kunnen worden bezocht zonder vooraf te reserveren en adviseert mensen eerst op museum.nl te kijken.

De Museumvereniging, brancheorganisatie van ruim 400 Nederlandse musea en uitgever van de Museumkaart, wil daarom met de musea en andere culturele instellingen samen initiatieven ontplooien om cultuurbezoek, juist nu, te stimuleren.  

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, bezoek, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Cultuur moet experimenteren voor betere verdienmodellen
De cultuursector leent zich bij uitstek om te experimenteren en het biedt meer financiële armslag aan instellingen om te werken aan innovatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
13/09/20
Horeca een van de koplopers bij NOW 2.0
UWV heeft in totaal ruim 63.000 aanvragen toegekend voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0).
11/09/20
80 locaties Landgraaf tot in detail online toegankelijk
www.ontdeklandgraaf.nl maakt het cultuurhistorisch erfgoed van Landgraaf op gedetailleerde wijze toegankelijk voor inwoners en toeristen.
11/09/20
Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven
Fort Nieuwersluis dat te vinden is tussen Breukelen en Loenen is heropend. Als laatste werd de comma...
10/09/20
7 miljoen euro voor 38 kunstpodia
Het Mondriaan Fonds kent tijdens zijn jaarlijkse aanvraagronde bijna 7 miljoen euro toe aan het programma van 38 kunstpodia, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma.
10/09/20
Zorgen bij musea over terughoudendheid publiek
Nederlandse musea maken zich grote zorgen over het bezoek dat ondanks versoepelde maatregelen maar niet voldoende op gang komt. Veel mensen zijn nog terughoudend om musea te bezoeken: omdat zij liever geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of omdat ze denken dat ze altijd eerst moeten reserveren, terwijl dat niet meer overal zo is.