Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?

Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?
Een heuse overnamegolf overspoelt de Nederlandse verblijfsrecreatiesector. Opvallend daarbij is de grote rol die Franse bedrijven spelen. Het is de vraag of de gemoedelijke kwaliteitscamping, het familiebedrijf zoals we dat als Nederland-kampeerland al decennialang kennen, nog wel zelfstandig kan bestaan. Is de overnamegolf een structurele trend en moeten we de ontwikkeling toejuichen of niet? Die vraag beantwoorden de experts van ZKA Strategy.

De afgelopen maanden zijn diverse (zeker 15) grote kwaliteitscampings en jachthavens in Franse handen gevallen. De verwachting is dat er meer overnames volgen. Recent voorbeeld is De Pekelinge in Oostkapelle. Eerder vonden overnames plaats van Linberg Park, camping Lauwersoog en campingpark De Bongerd in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn. Maar ook de drie jachthavens van de Den Daasgroep werden overgenomen. Zo heeft het Franse Capfun inmiddels negen Nederlandse bedrijven veroverd. En ook Siblu, een Franse speler met 22 recreatiebedrijven, heeft inmiddels drie Nederlandse vestigingen. 

Blij met buitenlandse overnames of niet?

Bij ZKA Strategy is de vraag beland of dit een structurele trend is en of dit een ontwikkeling is die we moeten toejuichen of niet. Merlijn Pietersma van ZKA Strategy kent de ontwikkeling maar al te goed: "Het is voor de verkopende ondernemer uiteraard positief en ook voor collega-ondernemers in de regio kan het nieuwe bloed dat de nieuwe eigenaar toevoegt een welkome vernieuwing brengen omdat er vaak fors geïnvesteerd wordt door de nieuwe eigenaren.”

Maar het heeft ook een andere kant. Want daar waar bestaande familiebedrijven al vaak twee generaties in de regio zijn verankerd, kan een bedrijf dat onderdeel wordt van een buitenlands hoofdkantoor zijn regionale wortels kwijtraken. Pietersma hierover: "Investeringsbeslissingen worden niet meer genomen door de familie of een directie in een Nederlands hoofdkantoor, maar in Frankrijk. Feitelijk concurreren de overgenomen recreatiebedrijven met het rendement op investeringen uit de rest van Europa. Als de Franse eigenaar-investeerder bijvoorbeeld in Spanje meer kan verdienen dan in Nederland, stopt hij met investeren in de Nederlandse bedrijven. Dit maakt Nederlandse toeristische bestemmingen kwetsbaar en afhankelijk. Daarnaast is het de vraag of een op afstand geleid bedrijf lokale toeristische bestemmingen versterkt of juist verzwakt omdat het bedrijf vaak solitair en gestandaardiseerd zijn eigen weg gaat.”

Waarom vallen Nederlandse parken in buitenlandse handen?

Er zijn volgens ZKA Strategy verschillende redenen waarom buitenlandse investeerders interesse hebben voor (middel)grote, Nederlandse recreatiebedrijven op topbestemmingen. 

Ten eerste willen en moeten deze grote aanbieders groter worden om zelf interessant te zijn op de kapitaalmarkt. Er ontstaan schaalvoordelen door via acquisitie te vergroten. Zij zijn in staat om fors te investeren in productontwikkeling en marketing en door slim te standaardiseren groeien zij sneller dan zelfstandige familiebedrijven. 

Ten tweede is een aantal Nederlandse familiebedrijven zo groot geworden of ontbreekt natuurlijke bedrijfsopvolging, dat deze bedrijven niet aan de volgende familie-generaties doorverkocht kunnen worden. Kapitaalkrachtige financiers zijn dan nodig en deze blijken vaak in buitenlandse handen. Tenslotte staat de Nederlandse markt cultureel en (en in toenemende mate) klimatologisch gezien redelijk dichtbij de Franse markt.
Link: https://www.zka-strategy.nl
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, watersport, jachthavens, overnames

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...