Geplaatst op: 09-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

70% minder medische hulpvragen van reizigers zomer 2020

70% minder medische hulpvragen van reizigers zomer 2020
Minder pechhulp maar toch nog 13.000 mensen langs de kant met panne.
Door COVID-19 en de onzekere reisadviezen kozen meer mensen voor een vakantie in eigen land in plaats van over de grens. Dat heeft invloed op de hulpvragen van reizigers. Alarmcentrale Eurocross Assistance ontving minder medische hulpvragen en pechmeldingen uit het buitenland dan voorgaande jaren. Het aantal pechhulpvragen lag deze zomer circa 30 procent lager dan voorheen en het aantal medische hulpvragen verminderde met zelfs 70 procent. Opvallend is de verandering in de medische hulpvragen.

In totaal ontving Eurocross deze zomer 22.152 telefoontjes ten opzichte van 56.497 in 2019. De meeste meldingen kwamen dit jaar uit Frankrijk.

Verandering van medische meldingen

Niet alleen de hoeveelheid telefoontjes over medische hulpvragen die Eurocross binnenkreeg verschilde aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar (31.600 in 2019 versus 9.107 in 2020), ook de aard van deze meldingen was niet hetzelfde. Er waren veel minder ‘typische zomerdiagnoses’. Waar normaal gesproken oorpijn/-ontsteking, maag-/darmklachten en letsel de top drie aanvoeren, zijn dat deze zomer een blindedarmontsteking, breuken en hartklachten.


Telefoontjes uit Zuid-Europa

"De effecten van corona op de zomervakantie zagen wij duidelijk terug in de herkomst van de meldingen.”, aldus Angela Looyé, woordvoerder bij Eurocross. "Zo kregen we veel minder medische hulpvragen uit verre landen als Indonesië, Kaapverdië en Sri Lanka waardoor ook de aard van de medische hulpvragen anders was. Maag- en darmklachten komen bijvoorbeeld vaker voor in andere continenten. Daarnaast krijgen we normaal met grote regelmaat meldingen van mogelijke rabiës uit oorden als Thailand en Bali, maar die kwamen dit jaar bijna niet binnen. De meeste meldingen kwamen uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Die laatste is een opvallende in deze top drie, die vinden we normaliter een stuk lager in het rijtje.”

Toch ruim 13.000 met pech langs de weg

Eurocross kreeg in totaal 13.045 telefoontjes over pechmeldingen vanuit het buitenland binnen dit jaar. Vorig jaar kwamen er 28% meer hulpvragen binnen op de alarmcentrale. Een flinke daling dus ten opzichte van het aantal hulpvragen dat Eurocross normaal krijgt in de vakantieperiode.

"De meeste pechmeldingen kwamen deze zomer uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en België.”, vervolgt Looyé. "Ook hier is de laatste weer een opvallende, want die staat nooit zo hoog in de lijst. Al deze cijfers geven in onze ogen aan dat Nederlanders dit jaar een alternatieve zomervakantie hebben gevierd en echt dicht bij huis zijn gebleven, dan wel thuis, dan wel in Europa.”
Trefwoorden: reizen, hulp, pech

||| Blogs |||

28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/09/20
TUI verkocht slechts 15% van zomerprogramma 2020
Net als veel andere reisorganisaties maakt TUI een dramatisch jaar mee met ingestorte boekingen en een uiterst financieel uitdagende periode. Wat reisbedrijven grote parten speelt is het feit dat het vertrouwen bij de consument in vakanties nog ver te zoeken is
23/09/20
Luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 7 dagen terugbetalen
Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober weer binnen 7 dagen de prijs van een vliegticket terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dat is de termijn die de Europese Verordening ook voorschrijft. De ILT gaat daarop handhaven in Nederland.
18/09/20
Europa wil wel belasting heffen op kerosine
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie wil dat Europa vergaande maatregelen neemt om het klimaat te beschermen.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
14/09/20
Greenpeace naar rechter voor aanvechten staatssteun aan vervuiler KLM
Als eerste stap heeft Greenpeace vandaag de overheid formeel op de hoogte gesteld. “Het kabinet verzaakt om harde afspraken te maken met KLM over het tegengaan van de vervuiling”, aldus Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace.
13/09/20
Bijna 12.000 handtekeningen voor eenduidiger reisadviezen
De reisbranche heeft vrijdag meer van 10.000 handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin wordt gevraagd om meer genuanceerde en heldere reisadviezen.
10/09/20
ANVR dagvaardt luchtvaartmaatschappijen om uitblijven restituties
ANVR gaat Air Maroc voor de rechter slepen omdat zij niet-uitgevoerde vluchten niet terugbetalen. Ook andere luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de wet houden op dit punt heeft ANVR in het vizier.