Geplaatst op: 08-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Museon start achter de schermen tour

Museon start achter de schermen tour
Depot van Museon. Foto: Museon.
Elke woensdag- en vrijdagmiddag opent het Museon voor een aantal bezoekers de deuren van zijn collectiedepots en geeft een kijk achter de schermen van het museum. Het museum wil meer laten zien dan de lopende tentoonstellingen.

"Onder het Museon bevindt zich een eigen wereld. In drie grote depots bewaren wij meer dan 300.000 objecten - van krokodillen tot Inuit kano’s, van fossielen van dinosaurusuitwerpselen tot Egyptische mummiekisten en stoommachines. Selecties hiervan zijn te zien in de tentoonstellingen. Het Museon wil van zijn collecties meer laten zien en biedt nu de gelegenheid om deze enorme en zeer gevarieerde collectie in het depot te bekijken onder begeleiding van een museummedewerker," meldt Museon.


Klein aantal bezoekers vanwege klimaatverstoring

Normaal gesproken zijn de collectiedepots niet bereikbaar voor bezoekers. Alleen collectiemedewerkers en onderzoekers aan de collectie hebben hiertoe toegang. Hoe vaker mensen de depots betreden hoe meer schommelingen in het klimaat optreden. Veel van het hier opgeslagen erfgoed is kwetsbaar. Verstoringen in de bewaaromstandigheden moeten dan ook zoveel mogelijk vermeden worden . Om deze reden kunnen zes bezoekers per keer een rondleiding krijgen.

Binnen het museum en de depots worden de 1,5 meter en de RIVM richtlijnen gehanteerd, de bezoeker krijgt hierover ter plaatse uitleg. De depots hebben loopbruggen met stalen roosters en diverse trappen, het dragen van naaldhakken is niet mogelijk en de trappen vragen een goede fysieke gesteldheid.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, tour, depot

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Cultuur moet experimenteren voor betere verdienmodellen
De cultuursector leent zich bij uitstek om te experimenteren en het biedt meer financiële armslag aan instellingen om te werken aan innovatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
13/09/20
Horeca een van de koplopers bij NOW 2.0
UWV heeft in totaal ruim 63.000 aanvragen toegekend voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0).
11/09/20
80 locaties Landgraaf tot in detail online toegankelijk
www.ontdeklandgraaf.nl maakt het cultuurhistorisch erfgoed van Landgraaf op gedetailleerde wijze toegankelijk voor inwoners en toeristen.
11/09/20
Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven
Fort Nieuwersluis dat te vinden is tussen Breukelen en Loenen is heropend. Als laatste werd de comma...
10/09/20
7 miljoen euro voor 38 kunstpodia
Het Mondriaan Fonds kent tijdens zijn jaarlijkse aanvraagronde bijna 7 miljoen euro toe aan het programma van 38 kunstpodia, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma.
10/09/20
Zorgen bij musea over terughoudendheid publiek
Nederlandse musea maken zich grote zorgen over het bezoek dat ondanks versoepelde maatregelen maar niet voldoende op gang komt. Veel mensen zijn nog terughoudend om musea te bezoeken: omdat zij liever geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of omdat ze denken dat ze altijd eerst moeten reserveren, terwijl dat niet meer overal zo is.