Geplaatst op: 08-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
Redactie

ANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun voor reisvoucherbank

ANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun voor reisvoucherbank
Afbeelding van Thanks for your Like via Pixabay
Morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer over de toeristische sector. Het is een regulier Algemeen Overleg. Belangrijkste agendapunt is de steun aan reisgarantiefondsen alhoewel ook andere toerismegerelateerde onderwerpen aan de orde kunnen komen. ANVR heeft afgelopen week een brief gestuurd aan de leden van het AO en nogmaals aandacht gevraagd voor de dramatische situatie in de reissector. Concreet wil ANVR dat er een voucherbank komt waar reisbedrijven geld kunnen lenen om de vouchers in contante waarde voor de klant om te kunnen zetten. Verder wil ANVR dat er eenduidige Europese reisadviezen komen. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Natuurlijk zijn wij blij met het 3e steunpakket, maar alleen daarmee redden we het niet. Ook wij ontkomen uiteraard niet aan forse reorganisaties en afslanking van bedrijven, maar we weten ook dat de consument -zodra het weer kan- dolgraag op vakantie wil. Perspectief is er zeker, maar eerst moeten we door deze moeilijke periode." Reisbrancheorganisatie ANVR ondersteunt de brief die Gastvrij Nederland heeft gestuurd, maar vraagt aandacht van de commissie voor drie reisbranche-specifieke onderwerpen.

Eenduidige Europese Reisadviezen

De ANVR pleit ervoor dat het kabinet er in Europees verband werk van maakt om te komen tot eenduidige reisadviezen. Op dit moment ontbreekt het aan coördinatie op Europees niveau bij het geleidelijk opheffen of juist invoeren van reisbeperkingen. Oostdam: "Hoe kan het gebeuren dat Nederlanders worden geëvacueerd vanuit gebieden,  bijvoorbeeld Kroatië, waar andere EU-burgers op hetzelfde moment heen worden gebracht? Ook Duitsers kunnen naar Turkse kusten, terwijl dit voor Nederlandse touroperators onmogelijk is. Voor de reissector is dit dramatisch, niet werkbaar en niet uit te leggen. Oostdam vervolgt: "En net als onze Engelse en Duitse collega's pleiten wij ook voor een meer gedifferentieerde aanpak als het gaat om bestemmingen buiten de EU. Beoordeel deze op individuele basis."

Aanpassing TVL-regels

Als tweede vraagt de reissector de staatssecretaris de 'weeffout', zoals de ANVR het noemt, in de TVL-regels te herzien. Reisbemiddelaars komen nu namelijk, door hun afwijkende btw-opgave voor veel minder hulp in aanmerking dan waar andere bedrijven recht op hebben. Reisbemiddelaars hebben baat bij een voor hun vergelijkbare regeling. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie om het groeiend aantal zelfstandige reisagenten, de zzp-ers van de reissector, ook de steun te geven die zij verdienen.   

Voucherbank

De derde vraag, aldus ANVR, is steun voor de ontwikkeling van een zgn. 'Voucherbank'. Zoals bekend heeft de overheid een lening gegeven aan SGR om de uitgifte van vouchers te kunnen garanderen. Nu veel bestemmingen nog steeds niet kunnen worden bereisd, kunnen de vouchers niet worden besteed en loopt de branche het risico de vouchers te moeten gaan terugbetalen. Dit is desastreus voor de branche.

SGR en ANVR hebben daarom een plan ontwikkeld waarbij de aangesloten reisbedrijven geld kunnen lenen via een voucherbank. Klanten kunnen dan hun reisvoucher omwisselen voor geld, waarbij de voucher wordt omgezet in een lening van het reisbedrijf bij de overheid. Met deze overheidslening en de terugbetaling daarvan in een aantal jaren kan een groot deel van de sector worden gered.  
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, steun, garantiefondsen, vouchers

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
22/09/23
Exclusief voor leden
Beschikbaar inkomen stijgt
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat lijkt een goed signaal voor de vrijetijdseconomie. Daarmee hebben gezinnen genoeg in de huishoudbeurs om te besteden aan toerisme en recreatie.
21/09/23
Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren
Het is voor recreatie een aantrekkelijke optie. Stop met het baggeren en laat de natuur meer het werk doen en daarmee ontstaat de basis voor een recreatief aantrekkelijk rivierpark. Het ontwerp voor de Nieuwe Waterweg ontving hiervoor de Eo Wijersprijs. Dit ontwerp kan leiden tot een nationale verandering.
21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
21/09/23
Exclusief voor leden
Kloosterveste investeert 1 miljoen euro in hotel De Zon
Het voormalige hotel De Zon in het kleine Friese dorp Oosterwolde wordt in oude luister hersteld en krijgt binnenkort zijn oude functie terug.
21/09/23
Wat te doen bij een Microsoft audit?
Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.
20/09/23
Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang.
20/09/23
Bezoekerscentrum Binnenhof Renovatie open in november
Viel het je gisteren ook op dat de Prinsjesdag rijtoer niet op het Binnenhof kwam? Dat plein is veranderd in een grote bouwput. Voor bezoekers wordt die historische locatie in november veel duidelijker met de opening van het ‘Informatiecentrum Binnenhof Renovatie’.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...
28/09/23
28/09/23 t/m 28-09-23: Unesco Werelderfgoed & Klimaat
Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar...
04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...