Geplaatst op: 02-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet
HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het Nederlandse kabinet vorige week geen branchespecifieke steunmaatregelen voor de recreatiesector heeft aangekondigd. Een sector die dit jaar 700 miljoen euro aan omzet verliest maar daarin niet specifiek wordt gecompenseerd. Daar bovenop komt nog eens 400 miljoen euro aan vouchers die ooit worden ingewisseld en dus capaciteit kosten maar waar geen omzet tegenover staat. De bracheorganisatie is wel blij dat de generieke maatregelen tot en met de zomer van 2021 doorlopen. 

Geen handreiking voor de sector

"Het kabinet maakt in haar steun en herstelfonds geen handreiking naar de watersport- en recreatiesector”, schrijft HISWA-RECRON in een verklaring. "Bestaande regelingen kennen opnieuw niet de mogelijkheid om seizoensgebonden maatwerkregelingen toe te passen. Vanwege de looptijd van dit steun en herstelfonds en de voortzetting van (omzet) referentieperiode uit 2019 zal dit pakket weliswaar een representatiever beeld geven van het bedrijf dan de vorige twee economische steunpakketten, maar van herstel uit de periode maart-september 2020 is absoluut geen sprake. Geleden schade wordt niet ingehaald of gecompenseerd, en met name de bedrijven die hard geraakt worden door de contactbeperkingen zoals in de groepenmarkt zullen ook de komende periode in zware financiële nood blijven zitten.”

Wel steun voor cultuursector

Volgens HISWA-RECRON erkent het kabinet in haar presentatie van het steun- en herstelfonds de geleden schade in de cultuur en recreatiesectoren. De productie van deze bedrijfstakken is in het tweede kwartaal met 37,5% gedaald, zo constateert het kabinet op basis van cijfers van het CBS. 

Grote schade voor de branche

Onderzoek van HISWA-RECRON laat zien dat de omzetdaling in de sector in de periode maart-september zo’n 700 miljoen euro bedraagt (-18%). Maar de verschillen tussen de diverse deelsectoren zijn groot. Bedrijven die zich richten op de groepenmarkt zitten zwaar in de problemen en moeten rekening houden met het wegvallen van vrijwel de totale omzet. De buitensport is met -82% het hardst geraakt, gevolgd door de chartervaart met -79% en de groepsaccommodaties met -68%. Daarmee is het voortbestaan van deze bedrijven in gevaar. Jachthavens doen het binnen de vrijetijdssector met een omzetdaling van 10% relatief gezien nog het best. Ook kampeerbedrijven (-19%) en bungalowbedrijven (-22%) zijn minder geraakt. Bootverhuur en zeilscholen gaan een omzetverlies van 27% tegemoet. Ook in 2021 gaan de bedrijven een moeilijke periode tegemoet omdat er nog voor 400 miljoen euro aan vouchers moet worden gecompenseerd. Die omzet lopen de bedrijven in 2021 in ieder geval mis. 

Omzetverlies watersport- en recreatiesector, maart - september 2020

Bron: HISWA-RECRON

Ondanks deze harde cijfers kiest het kabinet ervoor om wel sectorspecifieke noodhulp voor de cultuursector, maar niet voor de recreatiesector te faciliteren. HISWA-RECRON dringt er dan ook bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan om ook deze zwaar getroffen bedrijven te compenseren buiten het reguliere steunpakket om. 
Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/watersport-en-recreatiesector-18
Trefwoorden: verblijsrecreatie, watersport, jachthavens, chartervaart, zeilscholen, bootverhuur, groepsaccommodaties, campings, bungalowparken

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
10/09/20
Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?
Een heuse overnamegolf overspoelt de Nederlandse verblijfsrecreatiesector. Opvallend daarbij is de grote rol die Franse bedrijven spelen. Het is de vraag of de gemoedelijke kwaliteitscamping, het familiebedrijf zoals we dat als Nederland-kampeerland al decennialang kennen, nog wel zelfstandig kan bestaan. Is de overnamegolf een structurele trend en moeten we de ontwikkeling toejuichen of niet? Die vraag beantwoorden de experts van ZKA Strategy.
09/09/20
Leidse musea bundelen krachten in landelijke cultuurcampagne
Acht Leidse musea starten in september samen met Leiden Marketing weer met de Cultuurcampagne. Voor ...
09/09/20
Exclusief voor leden
Comet compact en toch ruim
De Comet is compact, maar door de slimme indeling hebben gasten alle ruimte die ze wensen.
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
08/09/20
1e resort voor EuroParcs in Oostenrijk
EuroParcs zet met een eerste resort in Oostenrijk haar internationale ambities kracht bij. Op donderdag 17 september start de verkoop van vakantiewoningen op EuroParcs Alpenresort Olympiaregion Seefeld.