Geplaatst op: 02-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet

HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet
HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het Nederlandse kabinet vorige week geen branchespecifieke steunmaatregelen voor de recreatiesector heeft aangekondigd. Een sector die dit jaar 700 miljoen euro aan omzet verliest maar daarin niet specifiek wordt gecompenseerd. Daar bovenop komt nog eens 400 miljoen euro aan vouchers die ooit worden ingewisseld en dus capaciteit kosten maar waar geen omzet tegenover staat. De bracheorganisatie is wel blij dat de generieke maatregelen tot en met de zomer van 2021 doorlopen. 

Geen handreiking voor de sector

"Het kabinet maakt in haar steun en herstelfonds geen handreiking naar de watersport- en recreatiesector”, schrijft HISWA-RECRON in een verklaring. "Bestaande regelingen kennen opnieuw niet de mogelijkheid om seizoensgebonden maatwerkregelingen toe te passen. Vanwege de looptijd van dit steun en herstelfonds en de voortzetting van (omzet) referentieperiode uit 2019 zal dit pakket weliswaar een representatiever beeld geven van het bedrijf dan de vorige twee economische steunpakketten, maar van herstel uit de periode maart-september 2020 is absoluut geen sprake. Geleden schade wordt niet ingehaald of gecompenseerd, en met name de bedrijven die hard geraakt worden door de contactbeperkingen zoals in de groepenmarkt zullen ook de komende periode in zware financiële nood blijven zitten.”

Wel steun voor cultuursector

Volgens HISWA-RECRON erkent het kabinet in haar presentatie van het steun- en herstelfonds de geleden schade in de cultuur en recreatiesectoren. De productie van deze bedrijfstakken is in het tweede kwartaal met 37,5% gedaald, zo constateert het kabinet op basis van cijfers van het CBS. 

Grote schade voor de branche

Onderzoek van HISWA-RECRON laat zien dat de omzetdaling in de sector in de periode maart-september zo’n 700 miljoen euro bedraagt (-18%). Maar de verschillen tussen de diverse deelsectoren zijn groot. Bedrijven die zich richten op de groepenmarkt zitten zwaar in de problemen en moeten rekening houden met het wegvallen van vrijwel de totale omzet. De buitensport is met -82% het hardst geraakt, gevolgd door de chartervaart met -79% en de groepsaccommodaties met -68%. Daarmee is het voortbestaan van deze bedrijven in gevaar. Jachthavens doen het binnen de vrijetijdssector met een omzetdaling van 10% relatief gezien nog het best. Ook kampeerbedrijven (-19%) en bungalowbedrijven (-22%) zijn minder geraakt. Bootverhuur en zeilscholen gaan een omzetverlies van 27% tegemoet. Ook in 2021 gaan de bedrijven een moeilijke periode tegemoet omdat er nog voor 400 miljoen euro aan vouchers moet worden gecompenseerd. Die omzet lopen de bedrijven in 2021 in ieder geval mis. 

Omzetverlies watersport- en recreatiesector, maart - september 2020

Bron: HISWA-RECRON

Ondanks deze harde cijfers kiest het kabinet ervoor om wel sectorspecifieke noodhulp voor de cultuursector, maar niet voor de recreatiesector te faciliteren. HISWA-RECRON dringt er dan ook bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan om ook deze zwaar getroffen bedrijven te compenseren buiten het reguliere steunpakket om. 
Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/watersport-en-recreatiesector-18
Trefwoorden: verblijsrecreatie, watersport, jachthavens, chartervaart, zeilscholen, bootverhuur, groepsaccommodaties, campings, bungalowparken

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/03/21
ANVR ziet sprankje hoop op start reizen
Branchevereniging ANVR ziet een sprankje hoop in het overleg in Brussel door de ministers van toerisme. De ANVR ziet graag dat ook Nederland de koers van vaccineren inclusief een vaccinatiepaspoort en testen omarmt. ANVR ziet ook dat minister president Mark Rutte geen voorstander is van deze aanpak.
01/03/21
Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde voortaan Roompot park
164 vrijstaande vakantiewoningen Ideaal voor fietstochten of lange wandelingen in de Veluwe Met tal...
01/03/21
GroenLinks, D66, PvdA, Partij van de Dieren en ChristenUnie scoren 'goed' voor fietsers
Van de partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen en kans maken op één of meer zetels heeft GroenLinks het beste programma voor fietsers. GroenLinks wordt op de voet gevolgd door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, en ChristenUnie. Dat blijkt uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond.
01/03/21
Vrijetijdsactiviteiten hoog op wensenlijstje Nederlanders
In coronatijd met veel negatief nieuws kwam EenVandaag afgelopen zaterdag met een kleine opsteker voor de vrijetijdssector. In de top 5 van activiteiten die Nederlanders weer willen ondernemen -als de maatregelen worden versoepeld- bezet onze sector drie posities
01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed