Geplaatst op: 01-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisbranche verliest in tweede kwartaal bijna alle omzet

Reisbranche verliest in tweede kwartaal bijna alle omzet
Photo by Ian on Unsplash
Gisteren dachten we met een omzetdaling van -79% voor hotels het dieptepunt wel te hebben bereikt maar nu gaan daar de reisbedrijven met -89% nog eens overheen. Een bloedbad voor deze deelsectoren van de vrijetijdssector.

In het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet van de zakelijke dienstverlening, waar reisbedrijven onder vallen, met 19% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De sterkste omzetdaling gaven reisbedrijven te zien, daar daalde de omzet met maar liefst 89%. In het eerste kwartaal daalde de omzet van reisbedrijven al met 19%. 

En dat na fantastische jaren met forse groeicijfers voor de branche. Zo groeide in 2019 de omzet nog met 6% en in de jaren daarvoor nog veel forser, 2018 (+9%), 2017 (+14%) en 2016 (+19%). Ten opzichte van 2015 groeide de omzet in de reisbranche tot 2019 met 58%. Dat betekent overigens niet dat individuele bedrijven een dergelijke omzetgroei noteerden. De groei komt voor een deel door nieuwe toetreders. 

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het derde kwartaal van 2020 sterk toegenomen tot -25, tegen -40 in het vorige kwartaal. Ondanks dat het ondernemersvertrouwen nog altijd bijzonder laag ligt, is de toename van 15,0 de grootste ooit gemeten. In de reisbranche wordt het ondenemersvertrouwen niet gemeten maar wel de omzetverwachting voor de komende drie maanden. Dan verwacht 30% van de zakelijke dienstverleners dat de omzet de komende drie maanden zal toenemen. Reisbedrijven, die van een absoluut dieptepunt komen, zijn veel optimistischer, van hen verwacht 67% een omzetgroei.   
Link: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83854NED/table?dl=3FBB0
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, touroperators, reisbureau's

||| Blogs |||

28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Europa wil wel belasting heffen op kerosine
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie wil dat Europa vergaande maatregelen neemt om het klimaat te beschermen.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
14/09/20
Greenpeace naar rechter voor aanvechten staatssteun aan vervuiler KLM
Als eerste stap heeft Greenpeace vandaag de overheid formeel op de hoogte gesteld. “Het kabinet verzaakt om harde afspraken te maken met KLM over het tegengaan van de vervuiling”, aldus Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace.
13/09/20
Bijna 12.000 handtekeningen voor eenduidiger reisadviezen
De reisbranche heeft vrijdag meer van 10.000 handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin wordt gevraagd om meer genuanceerde en heldere reisadviezen.
10/09/20
ANVR dagvaardt luchtvaartmaatschappijen om uitblijven restituties
ANVR gaat Air Maroc voor de rechter slepen omdat zij niet-uitgevoerde vluchten niet terugbetalen. Ook andere luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de wet houden op dit punt heeft ANVR in het vizier.
09/09/20
70% minder medische hulpvragen van reizigers zomer 2020
Door COVID-19 en de onzekere reisadviezen kozen meer mensen voor een vakantie in eigen land in plaat...
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.