Geplaatst op: 28-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wat brengen de nieuwe steunmaatregelen de vrijetijdssector?

Wat brengen de nieuwe steunmaatregelen de vrijetijdssector?
Afbeelding van angelo luca iannaccone via Pixabay
Het Nederlandse kabinet verlengt de steunmaatregelen als gevolg van de COVID-19-crisis. Daarvoor wordt 11 miljard euro extra door het kabinet uitgegeven. Voor bepaalde sectoren worden specifieke steunmaatregelen ingericht of uitgebreid. Binnen de vrijetijdseconomie komen er alleen sectorspecifieke maatregelen voor cultuur, festivals, reisbranche, evenementen, dierentuinen en bruine vloot. 

Culturele sector
Het kabinet trekt 482 miljoen euro extra uit voor de culturele sector. Dat komt bovenop de 300 miljoen euro die eerder voor de culturele sector werd uitgetrokken. 200 miljoen euro is bedoeld voor een vervolg van het eerdere steunpakket cultuur. Deze middelen gaan naar culturele instellingen die van cruciaal belang zijn voor de landelijke infrastructuur, maar ook naar kunstenaars en creatieve professionals. 14 miljoen euro komt beschikbaar voor een half jaar overbrugging voor instellingen met een positieve beoordeling voor de BIS en meerjarige fondssubsidies, waarvoor geen budget beschikbaar was. 20 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld voor het behoud van private musea en kunstcollecties van nationaal belang en 15 miljoen euro komt, met inzet van het ministerie van EZK, beschikbaar voor behoud van het varend erfgoed (de zgn. bruine vloot). Met 150 miljoen euro wil het ministerie stelt gemeenten in staat stellen om de cruciale lokale culturele infrastructuur te ondersteunen. Dit is naast 68 miljoen euro die beschikbaar komt voor de schade die gemeenten en provincies hebben opgelopen. 

Reisbranche
Voor de reisbranche was al eerder bekend gemaakt dat de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) een lening van 150 miljoen euro had ontvangen om het vouchersysteem in stand te houden. Het ministerie is met kleinere garantiefondsen in gesprek over eenzelfde regeling. Dat betreft VZR Garant, het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) en de Stichting Garantie– en Waarborgfonds Zeilreizen. Vooralsnog wordt voor leningen aan de kleine garantiefondsen/regelingen 10 miljoen euro aan de EZK-begroting in 2021 toegevoegd.  Het kabinet onderzoekt verder samen met de reisbranche de haalbaarheid en wenselijkheid van een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers. Mocht blijken dat een rol voor de overheid hierin aantoonbaar doelmatig en wenselijk is, dan zal het kabinet zich daarop beraden. 

Evenementen
In de evenementenbranche wordt gesproken over nieuwe verzekeringsinstrumenten, waarmee activiteiten mogelijk hervat kunnen worden. Mocht blijken dat een rol voor de overheid hierin aantoonbaar doelmatig en wenselijk is, dan beraadt het kabinet zich daarop. Verder onderzoekt de evenementenbranche in afstemming met het kabinet hoe op een veilige en verantwoorde manier activiteiten ontplooid kunnen worden die leiden tot winstgevende businessmodellen. Deze kunnen zo nodig getest worden aan de hand van pilots. 

Dierentuinen
Dierentuinen zijn zwaar geraakt door de coronacrisis en lijden als gevolg daarvan grote verliezen. Naar verwachting loopt het omzetverlies in 2020 op tot 132 miljoen euro, terwijl de vaste hoge kosten voor specialistische zorg, huisvesting voor de dieren en noodzakelijk onderhoud doorlopen. Om het dierenwelzijn van dierentuindieren te waarborgen, is extra steun voor dierentuinen noodzakelijk.  Hierom stelt het kabinet in totaal maximaal 39 miljoen euro beschikbaar om dierentuinen die faillissement moeten aanvragen financieel te ondersteunen. 

NOW Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud
Het kabinet verlengt de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) per 1 oktober met drie tijdvakken van drie maanden. Het vergoedingspercentage wordt per tijdvak langzaam verlaagd: in het tweede tijdvak (januari 2021) bedraagt het vergoedingspercentage 70% en in het derde tijdvak (april 2021) 60%. 

TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)
De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.

Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.

Uitstel belastingen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ze krijgen twee jaar de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. 

Nieuwe maatregelen
Daarnaast worden nieuwe maatregelen gekomen die gericht zijn op het stimuleren van investeringen en economische groei. In de infrastructuur wordt 2 miljard euro geïnvesteerd en er wordt 300 miljoen euro gereserveerd om te kunnen participeren in een beoogd privaat fonds om (middel)grote bedrijven te herkapitaliseren. Voor de regionale ontwikkelmaatschappijen is 150 miljoen euro beschikbaar om innovaties mkb-ondernemingen te financieren. Voor werknemers die hun baan kwijtraken komt er geld vrij voor bij- en omscholing. 
Link: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/08/28/kabinet-verlengt-coronasteun-banen-en-economie-tot-en-met-2021
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: crisis, corona, beleid, overheidsmaatregelen, steun, subsidie

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...