Geplaatst op: 27-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

EuroParcs winnaar verkoopprocedure Hermenzeil

EuroParcs winnaar verkoopprocedure Hermenzeil

Een mooie overwinning voor EuroParcs. Het bedrijf mag van de Brabantse gemeente Geertruidenberg jachthaven en recreatiecentrum Hermenzeil ontwikkelen. Het gebied kent een roerige geschiedenis. Om de criminaliteit een halt toe te roepen, voelde de gemeente zich genoodzaakt met steun van de provincie Noord-Brabant de jachthaven te kopen. Na een lang verkoopproces met uiteindelijk drie gegadigden is EuroParcs er met de winst vandoor gegaan. Het bedrijf had volgens de gemeente de beste plannen. Hoeveel EuroParcs heeft betaald is niet bekend gemaakt. Het is wel minder dan de 1,8 miljoen euro die de gemeente heeft betaald. Overigens was in het proces prijs maar voor 30% bepalend voor de winnaar.


De plannen die EuroParcs met het terrein heeft, worden in het najaar 2020 bekendgemaakt. Europarcs hoopt in het voorjaar 2023 de eerste gasten op het nieuw te bouwen recreatiepark te kunnen verwelkomen. Het terrein is ruim twee (2,19) hectare groot en bestaat uit en horecapand met bedrijfswoning een terras, een chaletpark/recreatieterrein, een botenstalling, woonark, havenkantoor, werkplaats/loods en een recreatieruimte met sanitaire voorzieningen. De jachthaven maakte geen onderdeel uit van de verkoop. De winnaar kan wel van het water gebruik maken. 


In verkoopprocedure stond zorgvuldigheid voorop

De verkoopprocedure heeft in totaal ruim een jaar in beslag genomen. In dit proces is zorgvuldigheid boven snelheid verkozen. Ook corona heeft invloed op de looptijd van deze procedure gehad. De procedure bestond uit 3 fasen, waarbij op basis van kwaliteit en prijs partijen punten konden scoren. Kwaliteit bepaalde 70% van de score en prijs 30%.


De gemeente en provincie zijn tevreden met de winnende partij en de plannen voor het gebied. Teleurstellend is wel dat de opbrengst lager is dan de aankoopprijs. Wethouder Van Oort: ‘We kijken ook naar de lange termijn en zijn blij dat we een financieel solide partij als EuroParcs in onze gemeente mogen verwelkomen. De vestiging van een recreatiepark in onze gemeente geeft een belangrijke impuls aan het toerisme, niet alleen in onze gemeente, maar ook in de regio’.
In oktober 2020 sluiten de gemeente en Europarcs een optieovereenkomst af. Tijdens de daaropvolgende optieperiode werkt Europarcs haar plannen verder uit. De gemeente gebruikt deze periode om een integriteitsscreening uit te voeren. Na afloop van deze periode vindt de daadwerkelijke verkoop van de jachthaven plaats.


Roerige voorgeschiedenis

Eind 2017 kocht gemeente Geertruidenberg, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, Hermenzeil in Raamsdonk. Met als doel te interveniëren in een broedplaats van criminele activiteiten en te voorkomen dat dit soort activiteiten in de toekomst weer kunnen plaatsvinden. Na het besluit van de gemeenteraad in augustus 2018 dat de nieuwe invulling moet bijdragen aan de toeristisch-recreatieve doelstellingen in het gebied, is in het voorjaar van 2019 de verkoopprocedure gestart.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, watersport, vakantieparken, bungalowparken, jachthavens, Noord-Brabant

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/01/21
EuroParcs nieuwe eigenaar van familiecamping Camping Oriëntal
EuroParcs is de nieuwe eigenaar van Camping Oriëntal in Berg en Terblijt. Met de aankoop van de cam...
15/01/21
Verkiezing Camping van het Jaar 2021
De ANWB heeft tijdens een online evenement de winnaars bekendgemaakt van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing 2021. Acht campings vielen in de prijzen. De prijs kan van invloed zijn na de forse populariteit van deze vorm van recreatie in 2020 door de coronacrisis. In de weging van de onderdelen is te zien wat consumenten verlangen van een type camping.
14/01/21
Check-in Kiosk voor recreatiebedrijven
Stratech heeft in samenwerking met C.A.T. Control Systems op Camping Julianahoeve een Check-in Kiosk ontwikkeld waardoor gasten receptieloos kunnen inchecken. In coronatijd een belangrijk instrument om snel en veilig het incheckproces te laten verlopen.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
13/01/21
Eelke Horselenberg nieuwe directeur Stichting De Groene Koepel
Met ingang van 1 januari 2021 is Eelke Horselenberg de nieuwe directeur van Stichting de Groene Koep...
12/01/21
Nieuwe luxe accommodaties op Camping De Lakens
Kennemerduincamping De Lakens introduceert in 2021 drie nieuwe typen luxe accommodaties waarvan er twee een primeur zijn. De accommodaties zijn samen met leveranciers ontwikkeld.
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
12/01/21
Hoe Oosterhout op een slimme manier kampeerterrein vitaliseert
Veel gemeenten worstelen met vakantieparken waar de toeristische functie grotendeels is verdwenen. Overal in het land wordt daaraan gewerkt rond het begin Vitale Vakantieparken. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt haar steentje bij. De Brabantse gemeente Oosterhout heeft voor recreatiepark De Eekhoorn wel een heel bijzonder concept ontwikkeld. Daarbij is tijdelijke huisvesting van spoedzoekers de motor voor toeristische ontwikkeling.