Geplaatst op: 25-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Corona deelde in 2e kwartaal harde klap uit aan Nederlandse logiesaccommodaties

Corona deelde in 2e kwartaal harde klap uit aan Nederlandse logiesaccommodaties
Afbeelding van Mediamodifier via Pixabay
Nederlandse logiesaccommodaties ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 72% minder gasten. Groepsaccommodaties werden het hardst geraakt door de coronacrisis, gevolgd door hotels. Kampeer- en huisjesterreinen hadden ook te maken met historische achteruitgang maar minder. Dieptepunt was april (-95%) maar ook in juni (-49) was de crisis nog heel diep. Noord-Holland werd het hardste geraakt. Het aantal overnachtingen laat hetzelfde beeld zien als het aantal gasten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS. 

Van alle accommodatietypen hebben huisjesterreinen zich het best hersteld. Zagen zij in april nog 94% minder gasten, in april is dat teruggelopen naar 26% minder gasten. Ook bij kampeerterreinen (van -95% in april naar -41% in juni) zien we duidelijk herstel. Dat is veel minder bij hotels (van -95% in april naar -55% in juni) en helemaal afwezig bij groepsaccommodaties (van -99% in april naar -81% in juni).


Ruim drie kwart minder gasten in hotels

In hotels en vergelijkbare accommodaties liep het aantal gasten in het tweede kwartaal van 2020 met 76% terug in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit vertaalt zich in een toename van het aantal faillissementen. De laatste jaren gingen in het tweede kwartaal meestal minder dan 5 hotels failliet, in het tweede kwartaal van 2020 waren dat er 19. Bungalowparken (-63%) en kampeerterreinen (-60%) hadden iets minder van de crisis te lijden, maar ook daar waren minder gasten. Groepsaccommodaties kregen met 87% minder gasten een ongenadig harde klap te verwerken. 

Tabel 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar type accommodatie, 2e kwartaal 2019-2020

Bron: CBS

Vooral buitenlanders bleven weg

Vooral buitenlandse gasten lieten het afweten, dat waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 87% minder dan in het tweede kwartaal van 2019. Door wereldwijde reisbeperkingen ging het daarbij vooral om mensen die van verder weg en/of met het vliegtuig moesten komen. Zo kwamen er vrijwel geen gasten van buiten Europa (dalingen tussen de 96% en 98%). Uit Duitsland en België kwamen nog de meeste gasten, maar ook hun aantallen liepen sterk terug met respectievelijk 74% en 87%. Bij de Nederlandse gasten was de terugloop met 60%t het minst.

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar herkomst, 2e kwartaal 2019-2020, in %
Bron: CBS

Noord-Holland en vooral Amsterdam getroffen

Vooral het toeristisch hart van Nederland, Noord-Holland en Amsterdam, werd door de coronacrisis getroffen met een terugloop van respectievelijk 83% en 92% in het aantal gasten. In Friesland was de daling relatief het kleinst, met 53%. De logiesaccommodaties in steden werden harder getroffen dan die in de meer landelijke gebieden.

Figuur 2: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar bestemming, 2e kwartaal 2019-2020, in %

Bron: CBS
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, logiesaccommodaties, verblijfsrecreatie, hotels, kampeerterreinen, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, gasten

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/01/22
Subsidie voor chloorvrij zwembad Nunspeet
De provincie Gelderland geeft € 245.000,00 subsidie aan het Clear Pool project van de gemeente ...
17/12/21
Vanaf 1 januari ruitervignet verplicht op Utrechtse Heuvelrug
In december 2020 tekenden de partijen een intentieovereenkomst, vandaag resulterend in een convenant voor de komende drie jaar voor het Ruitervignet dat verplicht wordt in 2022. Het nieuws krijgt meer impact omdat nog 6 terreinen zich aansloten.
16/12/21
Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid
Nederland krijgt na een ellenlange formatie een nieuwe regering. Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ biedt voor de vrijetijdssector heel wat aanknopingspunten. Belangrijkste feit is wel dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid. De regering gaat de culturele sector extra ondersteunen, er gaan miljarden naar het landelijk gebied, maar de uitstoot van de luchtvaart komt onder het vergrootglas.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
29/11/21
Deventer krijgt Leisurestrip
Na jaren van praten en onderhandelen lijkt de Leisurestrip in Deventer weer een flinke stap dichterbij te komen. Deze zomer werden de kavels aan de Holterweg door de gemeente verkocht en nu presenteert architectenbureau Palazzo een voorlopig ontwerp van drie nieuwe gebouwen.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
03/11/21
Weer veel maatregelen voor vrijetijdssector
Met de oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames ziet het Nederlandse kabinet zich weer geroepen tot maatregelen om de pandemie te beteugelen. En weer is de vrijetijdssector de klos.
02/11/21
Geen Woorden maar Slapen
EuroParcs haalt wel het maximale uit haar sponsoring van Feyenoord. Nu weer met een actie waar supporters kans maken op een nachtje slapen in de Kuip met als thema ‘Geen Woorden maar Slapen’. In een bijzondere commercial licht Jan Boskamp een tipje van de sluier op. Beide partijen zijn zo tevreden over de samenwerking dat het contract weer met een jaar is verlengd.