Geplaatst op: 20-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Geringe rol van toerisme en recreatie in verspreiding coronavirus

Geringe rol van toerisme en recreatie in verspreiding coronavirus
Afbeelding van Tumisu via Pixabay
Welke invloed heeft recreatie en toerisme op de verspreiding van het coronavirus in Nederland? Die vraag pakken we bij de hoorns met behulp van het weekrapport van het RIVM. 

Invloed van reizen

Het RIVM onderzoekt vanaf 1 juli de reishistorie van COVID-19 patiënten. Dan blijkt dat van alle in die periode gemelde patiënten er 13% op reis zijn geweest, 66% had geen reishistorie en van 21% was dat onbekend. De afgelopen week (11-18 augustus) is het aandeel patiënten met een reishistorie opgelopen tot 18%. De meerderheid had geen reishistorie (52%) en van 30% was de reishistorie onbekend. De meeste besmettingen van reizigers kwamen uit Frankrijk (26% van de besmette reizigers) en Spanje (25%). Veel minder patiënten kwamen uit vakantielanden Turkije (9%), Griekenland (3,9%) en Italië (2,6%). Opvallend veel besmettingen kwamen uit Malta (7,9%). 

Invloed van horeca en vrijetijdsbesteding

De focus van de maatregelen op de horeca en vrije tijd lijkt gezien het gering aantal besmettingen daar niet heel erg terecht. Of we gedragen ons voorbeeldig in de horeca. Dat kan natuurlijk ook. De afgelopen week was 2,9% van alle besmettingen herleidbaar tot de horeca. Dat loopt wel op want als we dat vanaf 4 mei bezien is het horecabesmettingspercentage met 1,8% een stuk lager. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in de thuissituatie (53%) en bij familie (16%). Het aantal besmettingen tijdens vrijetijdsbesteding loopt licht op van 0,8% over de hele periode naar 1,1% over de laatste week. 

Invloed van vliegen

Helemaal laag, maar zeker niet nul, is het aandeel besmettingen tijdens een vlucht. Dat ligt op 0,2%. De afgelopen week zijn 3 mensen op een vlucht besmet geraakt, vanaf 4 mei waren dat er 12.
Link: https://www.rivm.nl/documenten/wekelijkse-update-epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland
Trefwoorden: corona, crisis, besmettingen, vakanties, horeca, vrijetijdsbesteding

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/10/20
Kosten opladen elektrische auto bij laadpaal moeten duidelijk zijn
Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het lade...
19/10/20
Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme.
16/10/20
Door fonds kan Limburgs Museum open blijven tijdens gedeeltelijke lockdown
Het fonds stelt 73.000 euro beschikbaar die het museum zal gebruiken om extra gastvrouwen en -heren in te zetten en de openingstijden te verruimen.
14/10/20
Vrijetijdssector keihard geraakt door nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen raakt de vrijetijdssector keihard. Door een algehele sluiting van cafes en restaurants is de horeca weer het hardst geraakt. Maar ook evenementen en de culturele sector moesten een bittere pil slikken. Een overzicht van de maatregelen en de reacties van de branches.
14/10/20
Wegens succes extra vouchers voor Zeeuwse ondernemers met plannen
De vouchers die de provincie Zeeland geeft aan toeristische bedrijven die willen innoveren is erg populair. Voor de 10 beschikbare vouchers van 25.000 euro zijn 21 plannen ingediend. De provincie stelt daarom nog eens 100.000 euro voor de regeling beschikbaar.
12/10/20
Horeca is de oplossing en niet het probleem
Horeca Nederland MKB-Nederland en VNO-NCW zien in de crisis met oplopende besmettingen de horeca als oplossing en niet als een probleem. De werkgeversorganisaties pleiten voor slimme maatregelen en hebben een toolkit voor ondernemers in de maak die maatwerk moet leveren. De horeca moet volgens hen een safe haven worden in de strijd tegen corona.
09/10/20
Pintransacties in vrijetijdssector lopen hard terug
De recente maatregelen om het coronavirus terug te dringen hebben duidelijk effect op de economie.Dat zien we het duidelijkst in de vrijetijdsbranche.
09/10/20
Rijksgeld Erfgoed Deal voor Fries project Waddenkust K(l)eigoed
Leegstaande karakteristieke panden in Friesland kunnen met geld uit de Erfgoed Deal worden opgeknapt en geschikt gemaakt voor hoogwaardige overnachtingsaccommodaties. De provincie Friesland wil hiermee inzetten op cultuurtoerisme.