Geplaatst op: 13-08-2020
Auteur: Marc Gerlings

Visie: alle Rotterdamse speeltuinen kunnen meer recreatieve activiteiten in de buurt aanbieden

56 Rotterdamse speeltuinen nieuw leven inblazen + best practices

Visie: alle Rotterdamse speeltuinen kunnen meer recreatieve activiteiten in de buurt aanbieden
Meer vrijwilligers aantrekken. Meer recreatie ontwikkelen.
Voor recreatie dichtbij huis zijn speeltuinen belangrijke locaties. Zo’n 56 Rotterdamse speeltuinen wordt de komende periode nieuw leven ingeblazen. Waar speeltuinverenigingen voorheen een vanzelfsprekende en sterke positie hadden in de wijk, neemt het aantal vitale speeltuinen steeds verder af. Die beweging wil de stad omkeren. Speeltuinen kunnen meer recreatieve activiteiten in de wijk aanbieden.

Speeltuinverenigingen hebben veelal geen vrijwilligers meer, geen bestuur en de hekken zijn vaker dicht dan open. "Dat moet anders!” zegt wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, ouderen, welzijn, sport). Met het actieplan ‘Speeltuinen, een stap naar de toekomst’ maakt de gemeente Rotterdam daarom samen met verenigingen en wijkpartners werk van vitale en toekomstbestendige speeltuinen.

Ouder wil wel maar ...

De stad verandert in rap tempo. Zo ook de wensen van haar inwoners. "Kinderen hebben behoefte aan een veranderende, uitdagende speelomgeving. Ouders willen best vrijwilligerswerk doen, maar liever op projectbasis dan elke week op vaste tijden. Ook willen zij met hun kind gebruik maken van de speeltuin wanneer het hén uitkomt en vinden het vervelend om op een mooie zomerse middag een dicht hek aan te treffen. Verandering is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat speeltuinen hun meerwaarde voor Rotterdam, de wijk en vooral voor de kinderen behouden”, aldus De Langen.

Inspirerend

Het actieplan ‘Speeltuinen, een stap naar de toekomst’ moet vooral een oplossing bieden voor de niet vitale speeltuinverenigingen. Daarvan zijn er nu circa 13 in de stad. Ook telt Rotterdam reeds wel vitale speeltuinen die behouden blijven, waaronder 10 plusspeeltuinen die extra meerwaarde bieden. 

Inspirerende voorbeelden zijn onder meer de multifunctionele en drukbezochte sport- en speelterreinen Sportplaza Zuiderpark en het Schuttersveld in Crooswijk. Zij danken hun succes veelal aan een openbaar en toegankelijk karakter, een uitgebreid aanbod in sport en spel en een goede samenwerking met sport- en welzijnspartners. Ook de transformatie van de voormalige speeltuin Pendrecht naar een openbare natuurspeelplek en de aanleg van moestuintjes in speeltuin Bodelo geven een extra impuls en dragen bij aan een natuurlijke, leuke en leerzame speelomgeving. Die 'best practices' heeft de stad als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van de speeltuinen die zijn blijven stilstaan.


Toekomstbestendig is multifunctioneel

Een aantal speeltuinen in Rotterdam is niet meer van deze tijd. Daarom moeten er meer vitale en toekomstbestendige speeltuinen komen vindt de gemeente. Ouderwetse speeltuinen moeten worden omgebouwd naar openbare, toegankelijke en multifunctionele speelplaatsen. Dat betekent hekken weg, zodat kinderen op ieder gewenst moment gebruik kunnen maken van het speelterrein. Maar ook meer aanbod in sport en spel en bijvoorbeeld de integratie van moderne speelelementen. De eerste interactieve sportmuur van Nederland in een speeltuin in Rotterdam Charlois is daar een mooi voorbeeld van.


‘Plug and Play’ attributen voor oudere kinderen

Moderne speelterreinen bieden niet alleen voldoende aanbod voor jonge kinderen, maar voorzien ook in genoeg keuze voor oudere kinderen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘plug and play’, waarbij speelattributen worden aangepast aan de wensen van kinderen en rekening wordt gehouden met de leeftijden van kinderen in de buurt. Binnenkort start de gemeente met twee pilots waarbij gebruik wordt gemaakt van deze speelopzet.

Meer recreatieve activiteiten in de wijk

Tot slot krijgen de speeltuinen van de toekomst weer een sociale en centrale functie in de wijk. Activiteiten en initiatieven vinden hier hun plek. Speeltuinen worden een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt waar recreatieve activiteiten voor de wijkbewoners mogelijk zijn en waar mensen op basis van kleine subsidies voor de buurt zelf iets kunnen organiseren. Zo ontstaat samen een gevarieerde programmering van activiteiten: georganiseerd door de buurt zelf, het welzijn of de (sport-)vereniging.

Trefwoorden: recreatie, speeltuin, visie, Rotterdam, beleid

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/09/20
TUI verkocht slechts 15% van zomerprogramma 2020
Net als veel andere reisorganisaties maakt TUI een dramatisch jaar mee met ingestorte boekingen en een uiterst financieel uitdagende periode. Wat reisbedrijven grote parten speelt is het feit dat het vertrouwen bij de consument in vakanties nog ver te zoeken is
23/09/20
Theaterfestival Boulevard wint prijs van theatercritici en lof voor spelen in coronatijd
Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch krijgt de Prijs van de Kritiek 2020. Het feit dat ook in coronatijd een alternatief festival werd georganiseerd kon op veel waardering van de jury rekenen.
23/09/20
Exclusief voor leden
Attractiepark Duinrell verlengt seizoen met dino's
Naast de 40 attracties en 21 glijbanen in het Tikibad, kunnen gasten tijdens hun bezoek aan Duinrell speuren naar 20 levensgrote én bewegende dinosaurussen.
23/09/20
Luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 7 dagen terugbetalen
Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober weer binnen 7 dagen de prijs van een vliegticket terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dat is de termijn die de Europese Verordening ook voorschrijft. De ILT gaat daarop handhaven in Nederland.
23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
23/09/20
Gemeente Rotterdam geeft lening aan noodlijdend Blijdorp
Gemeente Rotterdam geeft Blijdorp een lening van 10 miljoen euro anders gaat het park failliet.
23/09/20
Fors plan voor verbinding Leekstermeer en Zuidlaardermeer
De provincie Groningen laat in 2021 de omgeving van de Meerweg, aan de oostzijde van het Paterswolds...
23/09/20
 2e kwartaal sterk gedaalde consumptie huishoudens 8,5%
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwarta...