Geplaatst op: 09-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water

Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water
De Belgische fietsattractie ‘Fietsen door het Water’ heeft in vier jaar tijd een miljoen fietsers getrokken. Met fietsattracties zoals ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ wil Belgisch Limburg zich als fietsprovincie op de kaart zetten. Niet zonder succes want de attractie trekt fietsers naar een brede regio. Daarnaast is de attractie een magneet voor internationale pers en zijn al heel wat internationale awards in de wacht gesleept.

Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: "Fietsen door het Water is het levende bewijs dat we dit soort hefboomprojecten nu meer dan ooit nodig hebben om Limburg toeristisch te onderscheiden. Want de fietsbeleving is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd succes. En om dat te vieren, is de miljoenste fietser feestelijk onthaald.”

De fietsers aan ‘Fietsen door het Water’ worden geteld door middel van een vaste glasvezelteller. Deze seint elke dag het getelde aantal fietsers door naar een online dashboard. Het systeem van glasvezeltellers wordt ook voor heel Limburg gebruikt om het aantal fietsers in kaart te brengen.

Fietsen door het Water

Belgisch Limburg, waar in 1995 het knooppuntfietsen ontstond, staat al 25 jaar bekend als dé fietsprovincie van België. "Intussen wordt ons fietsroutenetwerk wereldwijd gekopieerd. Daarom blijven we innoveren en leggen we vanuit Toerisme Limburg een extra laag bovenop het bestaande netwerk met unieke fietservaringen als ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’. Zo willen we de interactie tussen fietser en landschap verhogen”, vertelt Igor Philtjens, drijvende kracht achter de fietsprojecten. 'Fietsen door het Water' in Bokrijk is een unieke fietsbeleving, waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Het fietspad aan knooppunt 91 werd geopend in april 2016 en is sindsdien uitgegroeid tot een groot succes. De absolute topdag was 21 juli 2020, met bijna 5.000 fietsers. Net iets meer dan 15 augustus 2016, toen de nieuwsgierigheid vanwege het publiek naar deze gloednieuwe beleving erg hoog was. Om het succes, zeker in deze coronatijden in goede banen te leiden, wordt er nu tijdelijk in één richting gefietst.

Miljoenste fietser

Intussen hebben sinds de opening al één miljoen fietsers en een veelvoud aan wandelaars de magie van deze plek gevoeld. De geluksvogels van de dag waren Maurice en Maya De Jong uit Venray (Nederland), die samen met hun zoon Alexi kwamen fietsen toen ze nietsvermoedend werden verrast: "We hadden op tv in Nederland een reportage gezien over ‘Fietsen door het Water’, en zijn er speciaal voor naar Bokrijk gekomen. We vinden het heel bijzonder en blijven de hele dag in deze regio fietsen.”

Economische impact

Sinds de opening is het aantal fietsers in een straal van 20 kilometer rond ‘Fietsen door het Water’  met gemiddeld 21% gegroeid. Igor Philtjens: "Al die fietstoeristen stoppen natuurlijk ook om onderweg iets te eten of te drinken, en laten zo euro’s achter bij onze ondernemers. Dit zorgt voor heel wat jobs en omzet. Gemiddeld besteedt een fietser 29,21 euro per fietstocht. Voor 2019 – toen er aan ‘Fietsen door het Water’ 224.883 fietsers passeerden – betekent dat een economische impact in die regio van ongeveer 6,5 miljoen euro.” De wandelaars aan ‘Fietsen door het Water’ worden niet continu geteld. Er wordt wel van uitgegaan dat er nóg meer wandelaars dan fietsers passeren, aangezien het pad specifiek deel uitmaakt van een drukke wandelroute.

Nieuwe fietsattracties op stapel

Limburg wil een nog grotere voorsprong nemen als fietsbestemming. Daarom worden er naast ‘Fietsen door het Water’ nieuwe innovatieve projecten voorbereid en uitgevoerd. Zo opende Toerisme Limburg in juni 2019 ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland, met intussen 363.743 fietsers op de teller. ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen staat momenteel nog in de steigers, en wordt naar verwachting geopend begin 2021. Ook op twee oude spoortracés komen er nieuwe belevingsroutes. Het 60 kilometer lange Kolenspoor verbindt de zeven vroegere mijnzetels van Beringen tot Maasmechelen. Het Fruitspoor wordt een fietslus doorheen de Haspengouwse fruitstreek. "We gaan dus niet voor méér, maar voor de beste kilometers. Zo tonen we dat Limburg blijft innoveren als fietsparadijs en zetten we onze provincie nog sterker op de kaart!”, besluit Igor Philtjens.

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, belgie, Vlaanderen, icoonprojecten

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/09/20
Westfries Museum opent rijk ingerichte kunstkammer
De ruimte is ingericht naar het voorbeeld van een 17e-eeuwse ‘kunstkammer’, zoals die destijds in de huizen van de rijke kooplieden te vinden was.
25/09/20
Depot Boijmans drie dagen open
Naast 7.000 bezoekers ook een breed online programma.
25/09/20
Derde marathon op schaal gaat door in Madurodam
Het Haagse themapark Madurodam houdt op zondag 4 oktober de derde editie van haar eigen marathon speciaal voor kinderen.
25/09/20
Sterke groei online bestedingen maar niet in vrijetijdssector
De online bestedingen van Nederlandse consumenten groeiden in het tweede kwartaal van 2020 met 12% naar 6,36 miljard euro. De vrijetijdssector had part noch deel in deze groei en moest een dip incasseren
25/09/20
Beerze Bulten lanceert Avonturenpad Beerze Rangers
Deze week lanceerde Vakantiepark Beerze Bulten een nieuw avonturenpad in de bossen van Beerze genaamd Beerze Rangers.
25/09/20
Online concerten vanuit Tiny Houses Droomparken
Droomparken start met zogenaamde Tiny Concerts vanuit de Tiny Houses op vakantiepark De Zanding in Otterloo. De concerten van poprock tot klassiek repertoire, van musical tot Nederlandse luisterliedjes, van zoetgevoiced tot coloratuur worden online uitgezonden.
25/09/20
Hoe ontwikkel je een toeristisch product?
Het European Tourism Futures Institute (ETFI) organiseert samen met het Centre for the Promotion of Imports (CBI) drie gratis webinars waarin het ontwikkelen van een toeristisch product centraal staat.
24/09/20
De feiten: uitgaand reisverkeer harder getroffen inkomend toerisme
Dat het internationale reisverkeer van en naar ons land door de coronacrisis sterk geraakt is, mag geen verrassing zijn. Het CBS heeft nu ook cijfers die dat keihard staven.