Geplaatst op: 09-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water

Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water
De Belgische fietsattractie ‘Fietsen door het Water’ heeft in vier jaar tijd een miljoen fietsers getrokken. Met fietsattracties zoals ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ wil Belgisch Limburg zich als fietsprovincie op de kaart zetten. Niet zonder succes want de attractie trekt fietsers naar een brede regio. Daarnaast is de attractie een magneet voor internationale pers en zijn al heel wat internationale awards in de wacht gesleept.

Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: "Fietsen door het Water is het levende bewijs dat we dit soort hefboomprojecten nu meer dan ooit nodig hebben om Limburg toeristisch te onderscheiden. Want de fietsbeleving is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd succes. En om dat te vieren, is de miljoenste fietser feestelijk onthaald.”

De fietsers aan ‘Fietsen door het Water’ worden geteld door middel van een vaste glasvezelteller. Deze seint elke dag het getelde aantal fietsers door naar een online dashboard. Het systeem van glasvezeltellers wordt ook voor heel Limburg gebruikt om het aantal fietsers in kaart te brengen.

Fietsen door het Water

Belgisch Limburg, waar in 1995 het knooppuntfietsen ontstond, staat al 25 jaar bekend als dé fietsprovincie van België. "Intussen wordt ons fietsroutenetwerk wereldwijd gekopieerd. Daarom blijven we innoveren en leggen we vanuit Toerisme Limburg een extra laag bovenop het bestaande netwerk met unieke fietservaringen als ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’. Zo willen we de interactie tussen fietser en landschap verhogen”, vertelt Igor Philtjens, drijvende kracht achter de fietsprojecten. 'Fietsen door het Water' in Bokrijk is een unieke fietsbeleving, waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Het fietspad aan knooppunt 91 werd geopend in april 2016 en is sindsdien uitgegroeid tot een groot succes. De absolute topdag was 21 juli 2020, met bijna 5.000 fietsers. Net iets meer dan 15 augustus 2016, toen de nieuwsgierigheid vanwege het publiek naar deze gloednieuwe beleving erg hoog was. Om het succes, zeker in deze coronatijden in goede banen te leiden, wordt er nu tijdelijk in één richting gefietst.

Miljoenste fietser

Intussen hebben sinds de opening al één miljoen fietsers en een veelvoud aan wandelaars de magie van deze plek gevoeld. De geluksvogels van de dag waren Maurice en Maya De Jong uit Venray (Nederland), die samen met hun zoon Alexi kwamen fietsen toen ze nietsvermoedend werden verrast: "We hadden op tv in Nederland een reportage gezien over ‘Fietsen door het Water’, en zijn er speciaal voor naar Bokrijk gekomen. We vinden het heel bijzonder en blijven de hele dag in deze regio fietsen.”

Economische impact

Sinds de opening is het aantal fietsers in een straal van 20 kilometer rond ‘Fietsen door het Water’  met gemiddeld 21% gegroeid. Igor Philtjens: "Al die fietstoeristen stoppen natuurlijk ook om onderweg iets te eten of te drinken, en laten zo euro’s achter bij onze ondernemers. Dit zorgt voor heel wat jobs en omzet. Gemiddeld besteedt een fietser 29,21 euro per fietstocht. Voor 2019 – toen er aan ‘Fietsen door het Water’ 224.883 fietsers passeerden – betekent dat een economische impact in die regio van ongeveer 6,5 miljoen euro.” De wandelaars aan ‘Fietsen door het Water’ worden niet continu geteld. Er wordt wel van uitgegaan dat er nóg meer wandelaars dan fietsers passeren, aangezien het pad specifiek deel uitmaakt van een drukke wandelroute.

Nieuwe fietsattracties op stapel

Limburg wil een nog grotere voorsprong nemen als fietsbestemming. Daarom worden er naast ‘Fietsen door het Water’ nieuwe innovatieve projecten voorbereid en uitgevoerd. Zo opende Toerisme Limburg in juni 2019 ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland, met intussen 363.743 fietsers op de teller. ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen staat momenteel nog in de steigers, en wordt naar verwachting geopend begin 2021. Ook op twee oude spoortracés komen er nieuwe belevingsroutes. Het 60 kilometer lange Kolenspoor verbindt de zeven vroegere mijnzetels van Beringen tot Maasmechelen. Het Fruitspoor wordt een fietslus doorheen de Haspengouwse fruitstreek. "We gaan dus niet voor méér, maar voor de beste kilometers. Zo tonen we dat Limburg blijft innoveren als fietsparadijs en zetten we onze provincie nog sterker op de kaart!”, besluit Igor Philtjens.

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, belgie, Vlaanderen, icoonprojecten

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/21
Meldpunt voor snellere betaling aan mkb
Een mkb-onderneming die door een groot bedrijf niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaald krijgt, kan dit vanaf vandaag anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
26/01/21
Holland is exit, welkom voor The Netherlands
NBTC heeft op haar event NBTC Focus haar strategie voor 2021 bekend gemaakt. Tegelijkertijd werd het nieuwe NL-logo dat de Nederlandse overheid overal in het buitenland gebruikt ook voor NBTC gelanceerd. Het domein holland.com is nog wel het internationale platform maar op deze site is Holland overal ingeruild voor The Netherlands.
25/01/21
Nederlands toerisme ook in 2021 nog ver van niveau 2019
Nederland heeft in 2020 7,1 miljoen internationale gasten verwelkomd, 65% minder dan in 2019. Ook het aantal Nederlandse gasten kreeg een knauw en daalde met 26% naar 19 miljoen. Dat maakte NBTC vandaag bekend op haar event NBTC Focus.
25/01/21
Bijna alle vakantiegangers naar buitenland bereid tot vaccinatie
Ruim acht op de tien Nederlanders die dit jaar op vakantie willen naar het buitenland is bereid zich...
25/01/21
RCN Vakantieparken breidt uit naar Duitsland
RCN Vakantieparken, bekend van 17 vakantieparken en campings in Nederland en Frankrijk, breidt uit n...
25/01/21
Reisplannen Nederlanders steeds later
Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan.
25/01/21
Marketing Drenthe sluit aan bij Kennisnetwerk Destinatie Nederland
Nederland, heeft Marketing Drenthe als nieuwe partner in het netwerk mogen toevoegen. Binnen het netwerk gaat Marketing Drenthe samen met andere aangesloten destinatiemarketing- en managementorganisaties aan de slag om te werken aan de versterking van het vakgebied destinatiemanagement en de verdere ontwikkeling van de rol van DMO’s als ‘spin-in- het-web’ bij bestemmingsontwikkeling.
25/01/21
Fries Museum leent medewerkers uit aan zorg
Enkele balie- en beveiligingsmedewerkers van het Fries Museum gaan de komende weken aan de slag als ...