Geplaatst op: 05-08-2020
Auteur: Marc Gerlings

Trends zomer 2020: Dutch roadtrip en recreatie thuis

Trends zomer 2020: Dutch roadtrip en recreatie thuis
Zomer 2020: veilig met eigen auto Nederland herontdekken.
Trends zomervakantie 2020: ontdek eigen land, Dutch roadtrip en de camper wint terrein maar de eigen auto is zwaar favoriet als reismiddel. De Nederlandse markt van verblijfsaccommodaties kan nog meer gasten voor zich winnen. Ruim een derde van de landgenoten recreëert op dit moment gewoon thuis.

Door de coronacrisis en het nu weer oplaaiende aantal besmettingen geeft de Nederlander de voorkeur aan reizen in eigen land. We gaan in eigen land met de auto ontdekken. Dat klinkt als een normaal gegeven maar de camper maakt een nog snellere opkomst dan in de afgelopen jaren. De camper lijkt het gevoel van veiligheid te versterken, de eigen reisbubbel. Vraag je duizend Nederlanders naar de voorkeur om een camper te gebruiken, dan blijkt het percentage nog opvallend laag.

De zomervakantie is begonnen en dat is ook te zien aan de drukte op de Nederlandse wegen. Even leek het erop dat de camper hét favoriete vakantievervoersmiddel zou worden van deze covid-zomer, maar niets is minder waar. Uit onderzoek* van locatietechnologiespecialist TomTom naar het (geplande) reisgedrag van Nederlanders deze zomer, blijkt namelijk dat 59 procent het liefst met een auto een roadtrip maakt.


Run op campers

Het is opmerkelijk dat de auto onverminderd populair is, want volgens branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI) werden er in juni meer campers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch blijkt uit het onderzoek van TomTom dat slechts 1,6% van de ondervraagden de voorkeur heeft om een camper als vervoersmiddel, onderweg naar én tijdens, hun vakantiebestemming te gebruiken.

Dat vakantiegangers de auto verkiezen boven andere vervoersmiddelen is volgens Carole Picou-Katmann, Sr. Director of Consumer Marketing & Product Experience bij TomTom, niet per se een verrassing: "In het openbaar vervoer heb je toch meer kans op besmetting met het virus en je bent verplicht om een mondkapje te dragen. Bovendien bezitten de meeste Nederlanders al een auto, dan is het logisch dat ze liever met dit vervoersmiddel op pad gaan. Daar komt natuurlijk nog bij dat een auto je de vrijheid geeft om te vertrekken wanneer je wilt.”

Buitenland, binnenland of recreatie in eigen tuin?

Eerder dit jaar was het nog even spannend. Is een vakantie naar een buitenlandse bestemming wel mogelijk? Dankzij de versoepelde coronamaatregelen zijn de meeste Europese landen inmiddels weer bereikbaar voor Nederlandse vakantiegangers, maar toch blijft 39% van de Nederlanders liever thuis. Een derde (32%) van de ondervraagden gaat wel op vakantie, maar blijft deze zomer in Nederland.

Eigen roadtrip-snacks 

Dit jaar dus geen verre reizen naar tropische bestemmingen, maar gewoon lekker met de auto op reis in eigen land. Of Nederlanders nu kiezen voor een natuurvakantie, stranddag of stedentrip: ze gaan zeker niet onvoorbereid op pad met de auto. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ruim de helft (56%) van de Nederlandse vakantiegangers hun eigen eten, zoals sandwiches, drankjes en snacks, meeneemt voor onderweg. Zo kan iedereen met een gerust hart en gevulde buik de mooiste plekken van Nederland of natuurlijk een andere (vakantie)bestemming ontdekken!

Trefwoorden: reizen, auto, camper, trends, toerisme, Nederland

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/21
Exclusief voor leden
Snelfietsroutes krijgen eigen borden
Snelfietsroutes in het hele land krijgen dezelfde bewegwijzering, waardoor ze herkenbaar zijn. De fietsroutes worden op borden aangeduid met een F-nummer in een gekleurd kader.
20/01/21
Ook vaste banen stoppen bij musea
Voor het eerst blijken niet alleen tijdelijke, maar ook vaste banen verloren te zijn gegaan bij musea door de sterk gedaalde inkomsten. Maar bijna alle musea hebben 2020 alsnog doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter. Dit heeft gevolgen voor de exploitatie in 2021.
20/01/21
Exclusief voor leden
Stadskantoor Schiedam twee weken langer projectiescherm kunst
De kunstprojectie van het Stedelijk Museum Schiedam op het stadskantoor blijft op verzoek van de gemeente Schiedam twee weken langer te zien. Op de 50 meter hoge toren komt werk voorbij van schilders, fotografen en videokunstenaars. "Wij vinden de fotoprojectie op ons stadskantoor een geweldig initiatief."
19/01/21
Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun (klein)kinderen ook op een dagje uit gezond eten. Maar wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? Ondanks het ruime beschikbare eet- en drinkbudget bij veel bezoekers blijkt een aantrekkelijke prijsstelling van gezond eten een belangrijke driver.
19/01/21
MBO hospitality heeft stageplaatsen hard nodig
Onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.
19/01/21
Huisje in vakantiepark populair bij een derde van de Nederlanders
Bijna één op de drie Nederlanders ziet vakantieparken als de ideale setting voor een v...
18/01/21
Exclusief voor leden
Emirates start vaccinatie personeel
Terwijl in Europa nog volop de start van vaccinatieprogramma's een lastig politiek en operationeel probleem is, heeft Emirates vandaag de start gemaakt met het vaccinatieprogramma voor het personeel.
18/01/21
Plopsa en Tomorrowland samen in eerste extreme spinning coaster van Europa
Een mooie samenwerking tussen een festival en een attractiepark. Zo mogen we de samenwerking tussen Tomorrowland en Plopsaland in de nieuwe ‘Ride to Happiness’ wel bestempelen.