Geplaatst op: 02-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Forse toename van jonge caravan- en camperbezitters in coronatijd

Forse toename van jonge caravan- en camperbezitters in coronatijd
Afbeelding van Markéta Machová via Pixabay
Sinds de coronauitbraak hebben steeds meer jonge mensen een caravan of camper gekocht. Dat blijk uit cijfers van BOVAG en RDC. Vooral campers zijn populair. 

Caravanbezit t/m 35 jaar: +6,6%

Het aantal caravaneigenaren in de leeftijd tot en met 35 jaar nam tussen 1 april en 1 juli 2020 met 6,6% toe tot bijna 18.000. In de jongste leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar groeide het caravanbezit zelfs met 7,2%, terwijl het aantal caravaneigenaren van 65 jaar en ouder juist met 1,9% afnam. 

In totaal stonden er op 1 juli dit jaar 422.127 caravans geregistreerd in Nederland, oftewel marginaal minder dan drie maanden eerder. Dat betreft caravans boven de 750 kilogram met een eigen kenteken; lichtere caravans voeren -evenals vouwwagens- het kenteken van de trekauto en komen niet in de statistieken voor. 

In Groningen en Flevoland steeg het aantal jonge caravanbezitters tot en met 35 jaar in het vorige kwartaal met ongeveer 9%, terwijl die stijging in Limburg, Noord-Brabant en Overijssel tussen de 5% en 6% bedroeg.

Tabel 1: Totaal aantal caravans in bezit van mensen tussen 18 en 35 jaar, naar provincie

Bron: BOVAG

Camperbezit t/m 35 jaar: +17,2%

Het camperbezit bij jongeren tot 35 jaar groeide  met 17,2%tot ruim 4.600. Gedurende het tweede kwartaal van 2020 nam het camperbezit onder de jongste groep van 18 tot en met 25 jaar met maar liefst 26,8% toe. Bij de 65-plussers bedroeg die stijging slechts 1,5%. 

Het totale aantal kampeerauto’s in Nederland steeg in die drie maanden met 3,2% tot een recordaantal van ruim 135.000, waar er vijf jaar geleden nog geen 100.000 werden geteld. 

Het aantal jonge kampeerautobezitters tot en met 35 jaar steeg in Flevoland tussen 1 april en 1 juli met bijna 10%. In Utrecht, Noord- en Zuid-Holland nam dat aantal met meer dan 20% toe.

Tabel 2: Totaal aantal kampeerauto’s in bezit van mensen tussen 18 en 35 jaar, naar provincie

Bron: BOVAG

Coronaproof

Volgens Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, tonen deze cijfers dat kamperen het perfecte vakantie-alternatief vormt: "Voor jongeren en voor gezinnen met kleine kinderen is de camping natuurlijk de ultieme vakantiebestemming. Nu verre reizen en all-inclusive vakanties voor velen geen optie zijn, kijkt iedereen naar wat er wél kan. Kamperen blijkt dan ineens niet alleen een geweldig alternatief, maar ook nog eens coronaproof. De 300 caravan- en camperbedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten hebben een moeilijk voorjaar gehad met heel veel onzekerheid. In dat voorjaar hadden alle zaken juist op volle toeren moeten draaien, we zijn immers seizoensgebonden. De toenemende interesse voor kamperen maakt ons jaar vooralsnog enigszins goed.”
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, caravans, kampeerauto's, campers

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
22/09/20
5 regels voor duurzaamheidsclaims
De ACM wil hiermee bereiken dat bedrijven consumenten goed en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten of diensten.
22/09/20
Princess Cruises verkoopt twee schepen
Het gaat om de Sun Princess en Sea Princess.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.