Geplaatst op: 17-07-2020
Auteur: Redactie
NRIT

KHN spant kort geding aan tegen Nederlandse staat

KHN spant kort geding aan tegen Nederlandse staat
Afbeelding van Arek Socha via Pixabay
Een uniek stap: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor de horeca. KHN wil dat  meer mensen binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten. KHN neemt deze stap omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Bovendien zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. 

KHN neemt deze opmerkelijke stap omdat haar leden het water aan de lippen staat. Volgens de brancheorganisatie wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. "Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten”, schrijft KHN in een verklaring. De versoepelingen moeten per direct ingaan. Daarnaast vordert KHN dat de Staat objectieve criteria kenbaar moet maken (met een bijbehorende ‘roadmap’) aan de hand waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden. Het kort geding zal dienen op donderdag 23 juli.

Ondernemen in huidige situatie niet rendabel

De enorme impact van het coronavirus op de horeca komt met name voort uit overheidsmaatregelen die de afgelopen maanden zijn afgekondigd. Na een sluiting van ruim tweeëneenhalve maand konden veel horecabedrijven op 1 juni jl. weer hun deuren openen, zij het onder zeer strikte voorwaarden, maar van een rendabele exploitatie is voor de meeste horecaondernemers geen sprake. Bovendien is er nog steeds geen enkel perspectief voor clubs & nightlife bedrijven.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen periode zaten we er constructief in. Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien. Omdat er geen versoepelingen zijn aangekondigd, er door het kabinet geen perspectief wordt geboden, men niet bereid is om samen met ons te werken aan een roadmap én er geen aanvullende steunmaatregelen komen, zien we ons genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen richting de Staat. Niets doen is geen optie. Wij blijven keihard knokken voor de branche en laten onze leden niet in de steek!”

Dagvaarding

Om de horecabranche te redden en te voorkomen dat horecabedrijven massaal failliet gaan heeft KHN via een sommatiebrief het kabinet vorige week een allerlaatste kans gegeven om de maatregelen voor de horeca alsnog te versoepelen. Hier is geen gehoor aan gegeven, waardoor KHN zich genoodzaakt ziet de Staat te dagvaarden. KHN eist middels een kort geding dat de Staat wordt veroordeeld:
  1. Dat de veiligheidsregio's een aanwijzing wordt gegeven die ertoe leidt dat de voor horeca geldende regels binnen 7 dagen na vonnis worden versoepeld in de zin dat: A) In horecabedrijven (zowel binnen als buiten) de 1,5 meter afstandsnorm niet geldt voor groepen tot en met 9 personen. B) De 1,5 meter afstandsnorm niet geldt voor zitplaatsen op terrassen (eventueel met de gezondheidscheck vooraf).
  2. Objectieve criteria kenbaar te maken (inclusief ‘roadmap’ met tijdpad) op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, ondernemen, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
08/04/24
Hollandse snackmuur in Schiphol open
Wat is er nu Hollandser dan even wat uit de muur trekken. Alle toeristen kunnen dat ervaren in de luchthaven Schiphol bij de FEBO.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...