Geplaatst op: 06-07-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Vakantieparken in Limburg in de plus, hotels nog in mineur

Vakantieparken in Limburg in de plus, hotels nog in mineur
Acteur Matteo Simoni verkent Belgisch Limburg op de fiets
De logiessector in Belgisch Limburg maakt een sterke inhaalslag. Terwijl twee weken geleden ‘nog maar’ een op de drie uitbaters een zomerbezetting had die even goed of beter was dan vorig jaar, is dat nu al een op de twee. Vooral vakantiewoningen doen het goed, veel hotels zitten nog in mineur. Dat blijkt uit de continue monitoring van Toerisme Limburg bij de toeristische sector. Deze provinciale toeristische organisatie zag het websitebezoek de afgelopen periode naar gemiddeld 10.000 bezoekers per dag groeien. Dat online bezoek wordt nu ook omgezet naar daadwerkelijke boekingen.

Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: "Sinds onze vorige peiling twee weken geleden is er duidelijk een positieve shift. Vier op de tien logies hebben nu een zomerbezettingsgraad tussen 40-80%. Twee op de tien zitten zelfs boven de 80% bezetting deze zomer. Slechts twee op de tien noteren nog een bezetting onder de 20%. Deze cijfers bevestigen dat de sector bezig is aan een comeback. En dat onze ondersteunende campagne ‘Herleef in Limburg’ de nodige impact heeft. Maar we zien ook dat er nog ruimte is. Daarom blijven we onze zomercampagne intensief verderzetten en laten we die naadloos overgaan in een najaarscampagne.”

Vakantiewoningen versus hotels

Van alle logiesvormen scoren vakantiewoningen het beste. Igor Philtjens: "Mensen kiezen nog altijd het liefst voor deze veilige, aparte bubbels. En nu bekend is dat de grotere vakantiewoningen weer op volle kracht kunnen draaien, verwachten we zelfs nog een verdere stijging.” Ook zeer opvallend is dat de vakantieparken de voorbije twee weken een grote inhaalbeweging hebben gemaakt. Wellicht speelt de heropening van de zwembaden daarbij een grote rol. Verder ziet Toerisme Limburg ook bij de B&B’s een positieve trend: 30% heeft momenteel een zomerbezetting hoger dan 60%. De grotere hotels hebben het daarentegen nog moeilijk, net zoals in de Vlaamse kunststeden: 44% zit nog onder de 20% bezetting deze zomer.

Meer Nederlandse gasten

De herkomst van de gasten die deze zomer een vakantie in Limburg boeken, blijft gelijkaardig. "De grote meerderheid van de logiesuitbaters (65%) ontvangt deze zomer vooral West-Vlaamse gasten, gevolgd door Oost-Vlamingen en Antwerpenaren. Internationale gasten komen dan weer vooral uit Nederland en in tweede instantie Duitsland. Opvallend is dat – in vergelijking met onze peiling twee weken geleden – nu dubbel zoveel logiesuitbaters Nederlandse gasten ontvangen”, zegt Igor Philtjens.

Aantal fietsers blijft stijgen

Niet alleen de bezettingsgraad van logies zit in de lift, ook het aantal recreatieve fietsers op het Limburgse fietsroutenetwerk blijft stijgen. "In de maand juni telden we bijna een half miljoen fietsers op het fietsroutenetwerk, een stijging van 10% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de Limburgse Kempen – waar onze twee fietsbelevingen ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ gelegen zijn – zien we de grootste stijging in het aantal fietsers (+20%). Hét bewijs dat we dit soort hefboomprojecten nu meer dan ooit nodig hebben om Limburg onderscheidend op de kaart te zetten”, besluit Igor Philtjens.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, Belgie, Vlaanderen,

||| Blogs |||

28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/08/20
Kortlopende CAO tussen HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen
HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen hebben een nieuwe cao afgesloten vo...
11/08/20
Hof van Salland is beste Nederlandse vakantiepark
Vakantiepark Hof van Salland in Hellendoorn is door Zoover uitgeroepen tot beste vakantiepark van Nederland. Het park werd door de gasten op Zoover met een 9,8 beoordeeld.
11/08/20
Formele goedkeuring in België voor overname Corendon door Sunweb
Reisorganisatie Sunweb Group heeft formele goedkeuring gekregen van de Belgische Mededingingsautorit...
10/08/20
Prijs camping en bungalow fors omhoog
Onze sector had in juli een behoorlijke invloed op de inflatie in Nederland. Het huren van een accommodatie op een camping of bungalowpark werd flink duurder, pakketreizen naar het buitenland hadden juist een prijsdempend effect.
09/08/20
Geralt Ploegstra wil aandacht voor natuur met grooste speurtocht ter wereld
De coronacrisis maakt ook creatief. Geralt Ploegstra wil in deze tijd met social distanding de grootste speurtocht ter wereld organiseren. Hij wil daarmee aandacht vragen voor de mooie maar kwetsbare natuur. Dan moet hij wel het oude record van 14.580 mensen verbreken
09/08/20
Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water
De Belgische fietsattractie ‘Fietsen door het Water’ heeft in vier jaar tijd een miljoen fietsers getrokken. Met fietsattracties zoals ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ wil Belgisch Limburg zich als fietsprovincie op de kaart zetten.
09/08/20
Belgen boekten in juli 50% meer binnenlandse vakanties
De campagne van Vlaanderen Vakantieland om vooral in eigen land op vakantie te gaan heeft bij onze zuiderburen prima gewerkt. In juli boekten Belgen boekten maar liefst 50% meer overnachtingen in eigen land dan in juli vorig jaar.
07/08/20
Transavia voorkomt verdere dip in Eindhoven Airport
Het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport tussen 18 juni en 31 juli daalde ten opzichte van ...