Geplaatst op: 01-07-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving

Richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving
Staatssecretaris Mona Keijzer heeft gisteren de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 m samenleving in ontvangst genomen. Zij ontving deze uit handen van Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken en Karin Stiksma van de community ToegankelijkDagjeUit. De richtlijnen zijn een aanvulling op het protocol 'Veilig samen uit' van de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangenbehartigers en experts uit verschillende disciplines (zoals overheden, kenniscentra, fondsen, adviesburo’s en brancheorganisaties) hebben een aanvulling geschreven op het 1,5 meter protocol van de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen ‘Veilig samen Uit ’. In het bestaande protocol was nog onvoldoende aandacht voor gasten met een lichamelijke, cognitieve of zintuigelijke beperking. Terwijl zij een aanpak op maat juist hard nodig hebben.

Mona Keijzer was enthousiast over het vele werk dat is verricht en was onder de indruk van de ambitie om toe te werken naar een landelijk programma ‘Inclusief Recreëren’.  "Dit past ook heel erg bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, want ook mensen met een beperking hebben een portemonnee. Dit geeft vertrouwen dat het gewoon kan en dat het ook veilig kan! Dank jullie wel voor al het werk dat jullie gedaan hebben."

Ondernemers blij met input

Recreatieondernemers zijn blij met de input: "Er is veel wat wij niet weten”, stelde Coen Bertens, parkdirecteur van de Efteling. "Die ervaringskennis moeten we ophalen. Wat heb jij nodig? Hoe kunnen wij dit toegankelijk en veilig maken? Samen!”

Met de aanvulling weten dagattracties nu waar ze op kunnen letten om ook deze bezoekers gastvrij en veilig in de 1,5 meter samenleving te kunnen ontvangen. Zo is het belangrijk dat er goede informatie over toegankelijkheid op de website staat van een dagattractie voor gasten met een beperking. Ook zijn de hoogte van desinfectiepunten en het borgen van eenrichtingsverkeer essentieel voor gasten in een rolstoel.

Recreatie belangrijk voor een inclusieve samenleving 

Een dagje uit is meer dan ontspannen en genieten. Het is ook ontdekken, leren, ontmoeten, zien en gezien worden. Ook richting de vanzelfsprekendheid van een inclusieve maatschappij. Zoals Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken bij omroep KRO-NCRV, zegt: "Ook mensen met een beperking willen er graag weer op uit. Het gaat erom dat we kijken hoe je wél op een verantwoorde en veilige manier een dagje uit kunt. Dat hebben we samen uitgewerkt!”

"Het is uniek dat recreatieondernemers, ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers de handen ineen hebben geslagen”, zegt Karin Stiksma van Joint Projects, de initiatiefnemer van de community ToegankelijkDagjeUit. "Toen de eerste contouren van de 1,5 meter samenleving zichtbaar werden en Nederland weer perspectief kreeg, zijn de verschillende partijen met elkaar om tafel gegaan. De samenwerking tussen ondernemers uit de dagrecreatie en belangenorganisaties is veelbelovend. Het levert nieuwe perspectieven op voor alle deelnemende organisaties. De community gaat - ook op de langere termijn - dagattracties ondersteunen vanuit alle beschikbare kennis en mogelijkheden bij het breed toegankelijk maken van hun dagattracties. Met als doel dat 50% van alle dagrecreatie bedrijven in 2030 voldoet aan de basisvoorwaarden van toegankelijkheid.”
Trefwoorden: dagrecreatie, attractieparken, dierentuinen, toegankelijkheid, inclusief toerisme

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...