Geplaatst op: 29-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Amsterdam verbiedt vakantieverhuur in 3 buurten

Amsterdam verbiedt vakantieverhuur in 3 buurten
Foto: Pexels
Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren. In deze buurten staat de leefbaarheid voor bewoners zó onder druk door het toerisme, dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is. In die buurten was 75% van de bewoners tegen vakantieverhuur. 

Amsterdam kan vakantieverhuur alleen verbieden als daar een dringende reden van algemeen belang voor is. Daarom kan de gemeente enkel ingrijpen als de leefbaarheid ernstig is verstoord. In de drie buurten waar vakantieverhuur wordt verboden konden eind mei bewoners hun mening geven over het verbod. 780 mensen gaven een reactie, veel meer dan bij eerdere inspraakrondes over vakantieverhuurbeperkingen. Van hen was 75% voor het verbod. Over 2 jaar doet de gemeente opnieuw onderzoek. Als dan blijkt dat andere buurten vergelijkbaar scoren, kunnen andere verbodswijken worden aangewezen. 

Vergunning verplicht

In de overige wijken is het vanaf 1 juli 2020 alleen met een vergunning toegestaan om de eigen woning af en toe aan toeristen te verhuren. In de 3 wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden dus geen vergunningen verleend. Verhuur je toch, maar zonder vergunning dan staat daar een boete op van € 20.750,-. Overigens mag een woning maar 30 nachten per haar worden verhuurd aan maximaal 4 personen. 

Vakantieverhuur explosief gegroeid

De toeristische verhuur van woningen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden. Het aanbod op de verschillende verhuurplatforms is 5 keer zo groot geworden; het gaat om zo’n 25.000 advertenties per maand. Deze groei heeft steeds meer negatieve gevolgen voor het woongenot in verschillende buurten.
Bovenstaande regels voor vakantieverhuur gelden niet voor eigenaren van een Bed & Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.
Topics:Horeca
Trefwoorden: particuliere verhuur, noord-hollend, amsterdam, horeca

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/07/20
Het grootste restaurant van Nederland
Combineer 2.500 m2 industrieel erfgoed, het grootste evenement van Nederland dat wordt afgelast en 6 restaurants die hun nek willen uitsteken, en je hebt het grootste culinaire pop-up concept van Nederland.
09/07/20
ING: Omzet in horeca -30% tot -40% in 2020
ING verwacht dat de omzet in de Nederlandse horeca vanwege de coronacrisis in 2020 met 30 tot 40% zal krimpen. Een combinatie van van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt er voor dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
02/07/20
Exclusief voor leden
Roompot test horeca 2.0 uit
Thuis is op de bank eten bestellen en laten bezorgen heel normaal. Maar nog niet op vakantieparken. Daar gaat Roompot verandering in brengen. De keten test op 2 parken 3 digitale diensten uit om zijn horeca- en parkgasten nog sneller en beter te kunnen bedienen.
01/07/20
Airbnb stapt naar rechter om terugbetalen bemiddelingskosten te voorkomen
Airbnb reageert wel heel bijzonder op een verloren rechtszaak waar een klant succesvol zijn bemiddelingskosten terugkreeg. Het bedrijf spant een nieuwe rechtszaak aan tegen diverse claimorganisaties die consumenten helpen bij het terugvragen van de bemiddelingskosten
01/07/20
Exclusief voor leden
Vakantiebanen zijn er maar wel moeilijker te vinden door corona
Een kwart van de jongeren met een vakantiebaan zegt dat het door corona dit jaar wel moeilijker was een vakantiebaan te vinden.
30/06/20
Hotelketen Fletcher op overnamepad
Het Arc Hotel in Renesse heeft per 15 maart jl. de deuren gesloten in verband met de coronacrisis. H...