Geplaatst op: 29-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Amsterdam verbiedt vakantieverhuur in 3 buurten

Amsterdam verbiedt vakantieverhuur in 3 buurten
Foto: Pexels
Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren. In deze buurten staat de leefbaarheid voor bewoners zó onder druk door het toerisme, dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is. In die buurten was 75% van de bewoners tegen vakantieverhuur. 

Amsterdam kan vakantieverhuur alleen verbieden als daar een dringende reden van algemeen belang voor is. Daarom kan de gemeente enkel ingrijpen als de leefbaarheid ernstig is verstoord. In de drie buurten waar vakantieverhuur wordt verboden konden eind mei bewoners hun mening geven over het verbod. 780 mensen gaven een reactie, veel meer dan bij eerdere inspraakrondes over vakantieverhuurbeperkingen. Van hen was 75% voor het verbod. Over 2 jaar doet de gemeente opnieuw onderzoek. Als dan blijkt dat andere buurten vergelijkbaar scoren, kunnen andere verbodswijken worden aangewezen. 

Vergunning verplicht

In de overige wijken is het vanaf 1 juli 2020 alleen met een vergunning toegestaan om de eigen woning af en toe aan toeristen te verhuren. In de 3 wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden dus geen vergunningen verleend. Verhuur je toch, maar zonder vergunning dan staat daar een boete op van € 20.750,-. Overigens mag een woning maar 30 nachten per haar worden verhuurd aan maximaal 4 personen. 

Vakantieverhuur explosief gegroeid

De toeristische verhuur van woningen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden. Het aanbod op de verschillende verhuurplatforms is 5 keer zo groot geworden; het gaat om zo’n 25.000 advertenties per maand. Deze groei heeft steeds meer negatieve gevolgen voor het woongenot in verschillende buurten.
Bovenstaande regels voor vakantieverhuur gelden niet voor eigenaren van een Bed & Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.
Topics:Horeca
Trefwoorden: particuliere verhuur, noord-hollend, amsterdam, horeca

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/07/20
Bezoekerslift Utrechtse Dom open
De 24-jarige Thom Stulen is vrijdag als eerste met de bezoekerslift van de Utrechtse Domtoren omhoog...
10/07/20
Handtekeningen binnen voor snelfietsroute Amersfoort - Utrecht
De snelfietsroute Amersfoort-Utrecht is weer een stap dichterbij de uitvoering. De provincie Utrecht...
10/07/20
Het grootste restaurant van Nederland
Combineer 2.500 m2 industrieel erfgoed, het grootste evenement van Nederland dat wordt afgelast en 6 restaurants die hun nek willen uitsteken, en je hebt het grootste culinaire pop-up concept van Nederland.
10/07/20
10 kolossale kunstwerken langs Maasfietsroute
Langs het Limburgse deel van Maasroute officieel geopend zijn 10 kolossale kunstwerken geplaatst.
10/07/20
Derde icoon-fietsroute: LF Kustroute
Nederland heeft een nieuwe LF Kustroute. De route maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes van het Fietsplatform. De route is 610 kilometer lang en volgt de Nederlandse kustlijn.
09/07/20
Talkshow naar wijnlounge van Fletcher
Vanaf zondag 19 juli 2020 is de nieuwe zakelijke talkshow Ondernemerslounge te zien op RTL7 en dat g...
09/07/20
ING: Omzet in horeca -30% tot -40% in 2020
ING verwacht dat de omzet in de Nederlandse horeca vanwege de coronacrisis in 2020 met 30 tot 40% zal krimpen. Een combinatie van van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt er voor dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?