Geplaatst op: 29-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Corendon op ramkoers en in gesprek met kabinet

Corendon op ramkoers en in gesprek met kabinet
De aankondiging van Corendon om vanaf 10 juli weer vliegvakanties naar Turkije aan te bieden, heeft  heel wat stof doen opwaaien. 

Volgens Corendon hebben de klanten met honderden boekingen per dag positief gereageerd. Minister-president Rutte was niet te spreken over het initiatief van Corendon en noemt de vakantiereizen naar Turkije onverantwoord. 

Kern van de discussie is het ‘oranje’ reisadvies voor Turkije, waarbij de overheid niet-noodzakelijke reizen afraadt. Dit advies geldt echter voor alle landen buiten Europa. "We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit een generiek besluit is dat geen directe relatie heeft met de feitelijke gezondheidssituatie in de individuele landen”, schrijft Corendon in een verklaring. "En daarmee ook niet met de Turkse toeristische gebieden. Uit alle ons ter beschikking staande bronnen ontstaat het beeld dat in de Turkse kustgebieden sprake is van een laag aantal besmettingen en daarmee vergelijkbaar met vele Europese landen die wel een versoepeld reisregime kennen met een ‘geel’.”

Verder ziet Corendon dat Turkse airlines volop vakantievluchten op Nederland kunnen uitvoeren en ze door de Nederlandse overheid geen strobreed in de weg worden gelegd. Ook KLM vliegt in toenemende mate op ‘oranje’ landen. Corendon spreekt dan ook van oneerlijke concurrentie die consumenten nog eens slecht beschermd omdat ze gedwongen zijn losse tickets en hotels te boeken. "We zien in toenemende mate consumenten die graag bij ons een vakantie naar Turkije hadden willen boeken.” 

Corendon is ook niet te spreken over het feit dat aangekondigde specieke steunmaataatregelen van het kabinet voor de zwaar getroffen reisbranche uitblijven: "Nu we als reiswereld weer langzaam kunnen opstarten is het des te schrijnender om te constateren dat de opstart naar belangrijke vakantiebestemmingen als Turkije blijkbaar wel mogelijk is voor Turkse low-cost vakantievliegers, KLM en Turkish Airlines maar niet voor Corendon dat tracht om op een uiterst zorgvuldige wijze, ook in de communicatie naar haar klanten, haar activiteiten weer op te starten.” Het reisbedrijf gaat in gesprek met het kabinet en zal daarna een definitief besluit nemen over de hervatting van de vakantievluchten.  

Inmiddels ziet Corendon ervan af om vakantiegangers een gratis coronatest aan te bieden na hun verblijf in Turkije. Normaal gesproken moeten reizigers uit Turkije 14 dagen in thuisquarantaine. Corendon bood reizigers op de website de mogelijkheid om voor de terugreis of na aankomst in Nederland een coronatest te doen.Bij een negatieve testuitslag was het volgens Corendon niet nodig om na terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan.
Trefwoorden: reisbranche, vakanties

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/07/20
Corendon stelt vakantievluchten naar Turkije uit
Reisorganisatie Corendon heeft besloten om in ieder geval tot 22 juli geen vakanties naar Turkije ui...
03/07/20
Deense overheid steunt toerisme met kortingen in cultuur en vervoer
Maak de prijs van vervoer en vermaak lager en dan komen de gasten, verwacht de Deense overheid. Vaka...
01/07/20
Exclusief voor leden
Rli: Internationale treinreizen kunnen met simpele middelen snel veel beter
Reizen met de internationale trein moet extra worden gestimuleerd. Daarvoor hoeft niet meteen nieuw spoor te worden aangelegd. Want er is op korte termijn veel te winnen met betere informatie, ticketverkoop en passagiersrechten. Ook kan bestaande spoorcapaciteit beter worden benut door intensieve internationale samenwerking.
01/07/20
Opnieuw Eurostar tussen Nederland en Londen
Eurostar zal vanaf donderdag 9 juli de treinverbinding tussen Nederland en Londen heropstarten.
01/07/20
Tweede Kamer voor minimumprijs op vliegtickets
De Nederlandse regering moet van de Tweede Kamer een minimumprijs voor vliegtickets onderzoeken. Dat motie van D66 en ChristenUnie haalde een meerderheid.
01/07/20
easyJet hervat vluchten vanaf Schiphol
easyJet is vanaf vandaag weer begonnen met vliegen vanaf de luchthaven Schiphol. Dat is de eerste keer sinds eind maart, toen easyJet besloot alle toestellen aan de grond te houden vanwege het coronavirus.
29/06/20
Corendon op ramkoers en in gesprek met kabinet
De aankondiging van Corendon om vanaf 10 juli weer vliegvakanties naar Turkije aan te bieden, heeft heel wat stof doen opwaaien.
29/06/20
Ondernemers in vrijetijdsbranche minder pessimistisch
Ondernemers in branches die zich richten op de consument zijn minder pessimistisch. Van alle deelbranches zijn de logiesverstrekkers het meest positief, de reisbedrijven het minst.