Geplaatst op: 29-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Corendon op ramkoers en in gesprek met kabinet

Corendon op ramkoers en in gesprek met kabinet
De aankondiging van Corendon om vanaf 10 juli weer vliegvakanties naar Turkije aan te bieden, heeft  heel wat stof doen opwaaien. 

Volgens Corendon hebben de klanten met honderden boekingen per dag positief gereageerd. Minister-president Rutte was niet te spreken over het initiatief van Corendon en noemt de vakantiereizen naar Turkije onverantwoord. 

Kern van de discussie is het ‘oranje’ reisadvies voor Turkije, waarbij de overheid niet-noodzakelijke reizen afraadt. Dit advies geldt echter voor alle landen buiten Europa. "We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit een generiek besluit is dat geen directe relatie heeft met de feitelijke gezondheidssituatie in de individuele landen”, schrijft Corendon in een verklaring. "En daarmee ook niet met de Turkse toeristische gebieden. Uit alle ons ter beschikking staande bronnen ontstaat het beeld dat in de Turkse kustgebieden sprake is van een laag aantal besmettingen en daarmee vergelijkbaar met vele Europese landen die wel een versoepeld reisregime kennen met een ‘geel’.”

Verder ziet Corendon dat Turkse airlines volop vakantievluchten op Nederland kunnen uitvoeren en ze door de Nederlandse overheid geen strobreed in de weg worden gelegd. Ook KLM vliegt in toenemende mate op ‘oranje’ landen. Corendon spreekt dan ook van oneerlijke concurrentie die consumenten nog eens slecht beschermd omdat ze gedwongen zijn losse tickets en hotels te boeken. "We zien in toenemende mate consumenten die graag bij ons een vakantie naar Turkije hadden willen boeken.” 

Corendon is ook niet te spreken over het feit dat aangekondigde specieke steunmaataatregelen van het kabinet voor de zwaar getroffen reisbranche uitblijven: "Nu we als reiswereld weer langzaam kunnen opstarten is het des te schrijnender om te constateren dat de opstart naar belangrijke vakantiebestemmingen als Turkije blijkbaar wel mogelijk is voor Turkse low-cost vakantievliegers, KLM en Turkish Airlines maar niet voor Corendon dat tracht om op een uiterst zorgvuldige wijze, ook in de communicatie naar haar klanten, haar activiteiten weer op te starten.” Het reisbedrijf gaat in gesprek met het kabinet en zal daarna een definitief besluit nemen over de hervatting van de vakantievluchten.  

Inmiddels ziet Corendon ervan af om vakantiegangers een gratis coronatest aan te bieden na hun verblijf in Turkije. Normaal gesproken moeten reizigers uit Turkije 14 dagen in thuisquarantaine. Corendon bood reizigers op de website de mogelijkheid om voor de terugreis of na aankomst in Nederland een coronatest te doen.Bij een negatieve testuitslag was het volgens Corendon niet nodig om na terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan.
Trefwoorden: reisbranche, vakanties

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/07/21
Norwegian Cruise Line vaart voor het eerst weer na 500 dagen
Norwegian Cruise Line (NCL) heeft gisteren haar cruise comeback officieel ingeluid met een dubbel debuut: Norwegian Jade is niet alleen het eerste schip van de 17 schepen tellende vloot die na 500 dagen weer gasten verwelkomde aan boord, ze schreef ook geschiedenis voor NCL door zich als eerste schip in haar thuishaven Athene (Piraeus) te stationeren. Daar is de Griekse minister van toerisme blij mee.
23/07/21
Ryanair start verbinding Eindhoven - Zagreb eind 2021
Luchtvaartmaatschappij Ryanair verbindt vanaf komend winterseizoen Eindhoven met Zagreb.
21/07/21
Anders kijken naar luchtvaart met scenario lichte krimp Schiphol
Anders kijken naar luchtvaart in Nederland. De nationale overheid wil dat Schiphol groeit maar door een brede kosten baten analyse kan je de conclusie trekken dat luchthaven Schiphol de andere kant op moet, naar lichte krimp voor meer welvaart.
16/07/21
Minister De Jonge deelt zelftests uit aan reizigers op Schiphol
Reizigers op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague ontvangen bij aankomst een gratis COVID-19 zelftest. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was vandaag aanwezig bij het uitdelen bij één van de gates bij Schiphol. Het komt op een vervelend moment, Nederland kleurt weer 'rood'.
14/07/21
Dramatische maand juli voor de reisbranche
Nadat in juni buitenlandse bestemmingen weer populairder werden dan vakanties in eigen land en het aantal boekingen op het niveau van 2019 zat, is de reisbranche in juli opnieuw ingestort. Vakantiegangers zoeken vooral weer naar bestemmingen in Nederland en het aantal boekingen is in een week tijd met 25 procent gedaald.
14/07/21
Exclusief voor leden
Thuiswerken blijft en zakelijk reizen wordt duurzamer
De pandemie brengt een kanteling als het gaat werken centraal op kantoor. Thuiswerken blijft, ook als de pandemie voorbij is, blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het levert ook een spreiding op van het verkeer. Bedrijven investeren in het duurzaam maken van het reisgedrag van medewerkers. Dat is een belangrijke trend voor het zakelijk verkeer.
12/07/21
Meer hulpvragen van Nederlanders die onderverzekerd op reis zijn
"Helaas zien we dat relatief veel reizigers onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. We vermoeden dat veel mensen de reisverzekering hebben stopgezet tijdens de coronacrisis," meldt Angela Looyé, woordvoerder bij Eurocross.
12/07/21
Subsidieregeling voor bruine vloot opengesteld
Ondernemers die zeiltochten organiseren met eigen zeilschepen van 50 jaar of ouder kunnen een aanvraag indienen voor aanvullende steun voor de onderhouds- en herstelkosten van deze historische schepen. Met deze regeling moet de vloot worden behouden.