Geplaatst op: 18-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Forteiland Pampus gaat duurzaam vernieuwen

Forteiland Pampus gaat duurzaam vernieuwen
Illustraties: Paul de Ruiter Architects
Deze week maakte Pampus de plannen bekend voor een grootschalige transformatie van het Forteiland. Pampus wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Jaarlijks bezoeken 60.000 mensen het eiland, dat kunnen er na de transformatie 100.000 worden. 

Pampus krijgt in de plannen een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw. Paul de Ruiter Architects heeft de plannen voor het zelfvoorzienende eiland ontworpen waar cultuurhistorie en innovatie hand in hand gaan. Zo wordt Pampus een showcase voor de energietransitie en voor het verduurzamen van erfgoed.

Eerste resultaat: biovergister

Het transformatieproject is op dinsdag 16 juni symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. Als voorvechter van de verduurzaming mocht U?ur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Amstel & Vecht, financierder van de biovergister, onthulde de machine op Pampus. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus hoeft het bioafval daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet. De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland straks, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen. 

Nieuw entreegebouw deels onder de grond

Tijdens de kick-off van het transformatieproject zijn ook de plannen voor het entreegebouw onthuld. Het gebouw omvat naast een horecagelegenheid onder andere ook een een zaal- en congresruimte. De functionele ruimte van het nieuwe entreegebouw wordt bijna 300 m2 vergroot naar 690 m2. Dit biedt Pampus de gelegenheid om ruim 100.000 bezoekers per jaar te ontvangen en hen het verhaal over duurzaamheid en zelfvoorzienendheid – in heden, verleden en toekomst – te vertellen. Paul de Ruiter Architects heeft het nieuwe entreegebouw in het talud verzonken. Enerzijds heeft het op die manier minimale impact op het monumentale Forteiland. Maar anderzijds draagt het ook sterk bij aan de zelfvoorzienendheid. Het aardlichaam rondom het entreegebouw voorkomt opwarming in de zomer en warmteverlies gedurende de koude wintermaanden. Op die manier kan het klimaat met minimale energie op een comfortabel peil gehouden worden. Architect Paul de Ruiter "In het ontwerp hebben we de historische filosofie van zelfvoorziening gecombineerd met moderne duurzame innovaties. Zo vormt het gebouw de verbinding tussen nieuwe technologie en het historische karakter van Pampus.”

De plannen kosten in totaal 5,5 miljoen euro, 3,9 miljoen euro voor het nieuwe entreegebouw en 1,6 miljoen euro voor het nieuwe energiesysteem. Naast een lening wordt gezocht naar een financieringsmix van sponsoring van bedrijven en organisaties, subsidies vanuit de overheid, donaties van (vermogens)fondsen en (vermogende) particulieren.


Link: https://www.pampus.nl/op-de-schop/
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, bezoekerscentra

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/08/20
Campagne moet publiek weer naar bioscoop trekken
Vandaag gaat de campagne Ganaardefilm.nl van start met twee spots die te zien zijn op televisie, online en op social media. Dat is hard nodig want het publiek weet de weg naar de bioscoop nog niet te vinden.
02/08/20
Boijmans en Ahoy maken drive-thru museum
Combineer een vanwege verbouwing gesloten museum en leegstaande tentoonstellingshallen en je hebt een drive-thu museum. In Rotterdam hebben museum Boijmans van Beuningen en Ahoy dat gerealiseerd.
29/07/20
Poppodia raken 61% van de omzet kwijt
Nederlandse poppodia komen over het boekjaar 2020 na verwerking van alle steunmaatregelen nog altijd 9,8 miljoen euro tekort.
23/07/20
Honderd musea in de gevarenzone
Zo’n honderd musea verwachten hoogstens een jaar overeind te kunnen blijven als er niet meer doeltreffende steun op gang komt. De Nederlandse Museumvereniging pleit voor aanvullende steunmaatregelen.
15/07/20
Boijmans werkt samen met Ahoy in creatief drive-thru museum
Museum Boijmans Van Beuningen is nu gesloten en toch kun je er heen. Boijmans en Rotterdam Ahoy make...
14/07/20
Exclusief voor leden
Zaanse Schans krijgt Molenmuseum en presenteert zich als Wereld van Windmolens
Vereniging De Zaansche Molen opent 31 juli het nieuwe Molenmuseum en presenteert zich dan als Wereld van Windmolens. In het windmolenmuseum is 4,6 miljoen euro geïnvesteerd.
13/07/20
Weijers van NMM naar Airborne
Vanaf 1 september  neemt het Nationaal Militair Museum (NMM) afscheid van Ronnie Weijers, Hoofd...
11/07/20
Eerste Vestingstedenroute gelanceerd
De eerste autoroute voor vestingsteden is een feit. Gisteren werd in het Brabantse Geertruidenberg de Zuiderwaterlinieroute geopend.