Geplaatst op: 16-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Al bijna 19.000 handtekeningen voor volksstemming over Amsterdams toerisme

Al bijna 19.000 handtekeningen voor volksstemming over Amsterdams toerisme
Afbeelding van Françoise Rondaij-Koch via Pixabay
Vier jonge Amsterdammers hebben het volksinitiatief ‘Amsterdam heeft een Keuze’ gelanceerd. Uiteindelijk doel is een maximum op het aantal hotelovernachtingen in de stad. Verder vinden ze dat er een wethouder van Toerisme & Leefbaarheid moet komen. 

Dat hopen ze te bereiken door het verzamelen van 27.000 handtekeningen zodat ze een volksstemming kunnen houden. Ze zijn met 18.363 stemmen al een eind op weg. Omdat ze daarmee de grens van 1.200 handtekeningen hebben gehaald, kunnen ze in ieder geval hun voorstel op de agenda van de gemeenteraad zetten. 

Terug naar aantallen van 2014

Volgens Jasper van Dijk, Jacques Huppes, Ammique Saleem en Martijn Badir is het stilvallen van het Amsterdams toerisme een welkome pauze voor alle bewoners die zich steeds meer vervreemd voelden van hun binnenstad. Ze vinden dat toeristen bij Amsterdam horen maar niet op het niveau van voor de crisis. "Nu heeft Amsterdam de keuze: terugkeren naar de situatie waarin de binnenstad primair van en voor toeristen is, of inzetten op een binnenstad met een diverse wijkeconomie waarbij bewoners centraal staan, en toeristen geen attractiepark, maar een levendige stad kunnen bezoeken.” Het college moet daarom aan bewoners en ondernemers een plan met concrete maatregelen presenteren over hoe het toerisme in de toekomst gepaard gaat met de leefbaarheid van de stad. Daarin staat herstel van de balans tussen wonen, werken en recreëren centraal. Alleen dan voelt de bewoner zich thuis, voelt de toerist zich welkom, blijft het winkelaanbod divers, en is het centrum een ontmoetingsplek voor Amsterdammers en toeristen.

Maximaal 12 miljoen toeristenovernachtingen per jaar

De balans kan in de optiek van de initiatiefnemers alleen gewaarborgd blijven door een maximum te stellen aan de toeristenaantallen binnen de gemeente. Met een duidelijke bovengrens weten ondernemers, bewoners en toeristen waar ze aan toe zijn. Daarom roepen wij de gemeenteraad op nu direct actie te ondernemen door de volgende voorstellen in dit volksinitiatief te aanvaarden. 

De gemeente moet wettelijk vastleggen dat het aantal toeristenovernachtingen in de gemeente Amsterdam de komende 5 jaar niet boven de 12 miljoen per jaar uitkomt. Dit was het aantal overnachtingen in 2014, toen het toerisme in Amsterdam nog beheersbaar was. Om dit maximum van 12 miljoen overnachtingen per jaar niet te overschrijden dient de nieuwe wetgeving in ieder geval dwingend de volgende beleidsmiddelen in te zetten bij dreigende overschrijding:
  • een geheel of gedeeltelijk verbod op vakantieverhuur;
  • een absolute hotelstop, geen enkel nieuw hotel binnen de gemeente Amsterdam;
  • een vergunningenstop voor uitbreidingen (in kamers/bedden) van alle huidige hotels;
  • (waar mogelijk) herbestemming van hotelpanden naar bestemmingen die meerwaarde hebben voor de bewoners van Amsterdam; 
  • of het opkopen van vastgoed bestemd voor hotels;
  • het (indien nodig zeer fors) verhogen van de toeristenbelasting om de vraag naar overnachtingen te beperken. De toeristenbelasting moet daarbij elke 6 maanden worden geëvalueerd en indien nodig verhoogd om in ieder geval onder de bovengrens van 12 miljoen toeristenovernachtingen per jaar te blijven. De extra opbrengsten kunnen worden gebruikt om de overlast van het toerisme tegen te gaan en de leefbaarheid voor de bewoners van Amsterdam te verbeteren.
Hoe werkt een Amsterdams volksinitiatief?
Met een volksinitiatief kunt u een eigen voorstel op de agenda van de raad zetten. Hiervoor zijn 1.200 handtekeningen nodig. De gemeenteraad kan positief of negatief besluiten over het voorstel. Dat laatste houdt in dat de gemeenteraad het voorstel afwijst of er anders over besluit. In dat geval kan het voorstel vervolgens aan de Amsterdammers worden voorgelegd via een volksstemming. Voor het houden van een volksstemming zijn minimaal 27.000 handtekeningen nodig. 
Link: https://v45.os-surveys.nl/mrIWeb/mrIWeb.dll?I.Project=O15205_12&I.user1=stemmen&Id=1
Topics:Beleid
Trefwoorden: overtoerisme, amsterdam, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...