Geplaatst op: 15-06-2020
Auteur: Marc Gerlings

Depot Boijmans opening duurt drie dagen en gaat daarna weer tijdelijk dicht

Depot Boijmans opening duurt drie dagen en gaat daarna weer tijdelijk dicht
Het nieuwe depot wordt eind september 2020 geopend. Foto: Ossip van Duivenbode.
De bouw van het omstreden en iconische Depot Boijmans Van Beuningen - 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot - is bijna gereed. Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september opent het kunstdepot voor het eerst, maar nog leeg, zijn deuren voor het publiek. Daarna gaat het meteen weer dicht voor de verhuizing van de kunststukken.

Van 25 tot en met 27 september 2020 is Depot Boijmans Van Beuningen drie dagen lang geopend voor publiek tijdens wat het museum noemt de Zilveren Opening. Dit is de enige kans voor bezoekers om het gebouw - inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam - te verkennen voordat het sluit om de verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen (151.000 objecten) mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde, functionerende en gemeubileerde gebouw wordt in het najaar van 2021 geopend.

Onzeker scenario opening

Wegens de maatregelen ten gevolge van de coronacrisis is nog niet te zeggen hoe de Zilveren Opening zal plaatsvinden. Via een livestream of met vele honderden Rotterdammers op 15.000 vierkante meter. Via Boijmans.nl/depot en de social media van Boijmans belooft het museum updates over het event.

Icoon voor Rotterdam

Na voltooiing is Depot Boijmans Van Beuningen een belangrijk nieuw architectonisch icoon voor de stad Rotterdam en ook voor Nederland. Het door bureau MVRDV, onder leiding van Winy Maas, ontworpen depot, wordt een nieuw soort museumgebouw waar de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum. Bezoekers zijn uit eerste hand getuige van de zorg die aan elk kunstwerk wordt gegeven bij conservering, restauratie, transport en onderzoek. Het biedt transparantie in de actieve rol die een museum in de samenleving vervult, namelijk wat een museum doet en hoe het voor zijn bezittingen zorgt. De kunstwerken in het depot zijn te zien bij objecten van hetzelfde materiaal en worden in tegenstelling tot in een kunstmuseum, niet getoond op basis van hun kunsthistorisch belang of in chronologie. Tevens zal Depot Boijmans Van Beuningen het eerste museumdepot ter wereld worden dat zonder tussenkomst van een conservator de volledige kunstcollectie publiek toegankelijk maakt.


"Dit gebouw geeft zoveel aan de Rotterdammers en ook aan de cultuur als geheel"


Sjarel Ex en Ina Klaassen, directeuren van Depot Boijmans Van Beuningen: "Het is een genoegen om te zien hoe de laatste hand aan het depot wordt gelegd. Het planten van 75 bomen op het dakterras, het plaatsen van 304 m2 zonnepanelen op het dak. Als je nu naar het depot kijkt - met bijna alle 1.664 gespiegelde panelen erop - zie je de vogels, blauwe luchten en de bladeren aan de bomen in het park naar je terugkaatsten. Het is alsof het is opgegaan in de omgeving: dit gebouw geeft zoveel aan de Rotterdammers en ook aan de cultuur als geheel. We kijken ernaar uit u hier in september dit jaar en vervolgens het jaar erop te mogen verwelkomen.”

Commerciële functies: opslag en hospitality

In aanvulling op de rol als machinekamer van het museum, krijgt het depot ook een commerciële functie. Een deel van het gebouw (1.900 m2) kan worden gehuurd als opslagruimte voor kunst van privéverzamelaars, bedrijfscollecties zoals die van KPN of collecties van andere musea, die deze ruimtes op hun beurt kunnen openstellen voor het publiek. Huurders binnen het depot krijgen dezelfde service en professionaliteit aangeboden als de museumcollectie.

De zesde etage, bereikbaar via een expres-lift, bevindt zich op circa 35 meter hoogte en heeft een adembenemend uitzicht over de stad. In de daktuin met daarin vijfenzeventig metershoge meerstammige berken bestand tegen de weersomstandigheden, komt een paviljoen met een verhuurbare evenementenruimte en een dag/avond restaurant. Ook een depotwinkel en speciale rondleidingen worden onderdeel van de beleving.
Trefwoorden: depot, museum, Rotterdam, icoon, hospitality, icoon

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...