Geplaatst op: 11-06-2020
Auteur: Marc Gerlings

Uitkijkheuvels voor recreanten

Uitkijkheuvels voor recreanten
Op de kaart is goed de verbinding te zien tussen de natuurgebieden. Kaart: Prolander.
Het voordeel van het maken van nieuwe natuur is dat je goed ontwerpt naar waar recreanten behoefte aan hebben. In de provincie Groningen start half juni de aanleg van een slenk bij de plaats Westerbroek. Door de aanleg van meerdere uitkijkheuvels kan de recreant dit natuurgebied overzien. Het wordt een beleving om de groei van de natuur te volgen.

Tussen het natuurgebied Westerbroek en ’t Roegwold wordt een slenk aangelegd. Dit is een watergeul met aan beide kanten natuurvriendelijke oevers, waar verschillende dieren zich kunnen vestigen en verplaatsen. Om de watergeul te kunnen aanleggen wordt tot en met het voorjaar van 2021 zo’n 200.000m3 grond afgegraven en verplaatst. De afgegraven grond wordt elders in het gebied opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor wallen, het ophogen van stukken grond of om sloten te dempen. 

Bij de Borgmeren en bij het wandelpad door het natuurgebied Westerbroek komen uitkijkheuvels, zodat bezoekers een mooi uitzicht hebben over het gebied. 

Natuurgebieden verbinden

De ecologische verbindingszone Westerbroek verbindt het natuurgebied 't Roegwold met de natuur van het Zuidlaardermeergebied en is de ontbrekende schakel tussen beide gebieden. Dankzij de natuurverbinding kunnen in de toekomst dieren tussen beide gebieden heen en weer trekken. Daarbij gaat het vooral om de otter. Na de aanleg van de faunapassage onder de provinciale weg is in de omgeving al een otter gezien. Andere dieren, zoals hermelijnen, wezels, kikkers en ringslangen kunnen ook gebruikmaken van deze verbinding. 

Maart 2021 klaar

Half juni wordt begonnen met de werkzaamheden. Er wordt in fasen gewerkt in verschillende deelgebieden. De totale werkzaamheden moeten in maart 2021 klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden komt er meer vrachtverkeer voor op de lokale wegen. Ontwikkelaar van natuur en landelijk gebied Prolander voert het project namens de provincie uit. Prolander is in 2015 ontstaan door een samenwerking tussen de provincie Groningen en Drenthe.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurverbinding, nieuwe natuur, ecologie, beleid, otter

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.