Geplaatst op: 10-06-2020
Auteur: Marc Gerlings

Vrees voor onvoldoende ontwikkeling Veluwe door stikstofaanpak

Vrees voor onvoldoende ontwikkeling Veluwe door stikstofaanpak
Uitverkoop Veluwe waardoor ontwikkelruimte té beperkt is?
De Veluwe is de grootste toeristische regio voor vakantievierende Nederlanders in eigen land. Dit grote natuurgebied speelt nationaal een rol om aan de stikstofeisen te voldoen. De provincie Gelderland is bang dat er onvoldoende ontwikkelruimte is voor de Veluwe zelf met de voorgestelde nationale stikstofaanpak en vraagt om maatwerk.

Gelderland wil een maatwerk stikstofaanpak voor de Veluwe, het grootste natuurgebied op land van Noordwest-Europa. De aanpak is van belang om de natuur te herstellen en de bouw en andere economische activiteiten te hervatten. Zonder maatwerk zetten we niet alleen Gelderland, maar grote delen van ons land op slot. Gedeputeerde Staten van Gelderland roepen het Rijk hiertoe op. Komende week debatteert de Tweede Kamer hierover.

Waarom is er onvoldoende ontwikkelruimte voor de Veluwe?

De aanpak van het Kabinet is erop gericht om in 2030 de stikstofnorm voor de helft van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden te halen. Zonder een keuze te maken welke gebieden hersteld moeten worden. Deze ‘one size fits all’ benadering levert betere natuur op, maar zet de Veluwse natuur in 2030 nog steeds op een dikke onvoldoende. De stikstofwinst die de landelijke stikstofaanpak oplevert, is voor natuurherstel en een deel daarvan reserveert het rijk voor projecten van nationaal belang. Zo blijft er onvoldoende ruimte voor maatschappelijk en economische ontwikkelingen op de Veluwe, in Gelderland en in een groot deel van Nederland.

Voorkom uitverkoop Veluwe

Ook in andere delen van het land zijn steeds meer initiatiefnemers voor stikstof afhankelijk van de Veluwe. Zo kan het zijn dat voor de aanleg van een grote woonwijk in de Randstad stikstofruimte op de Veluwe nodig is. Of voor een uitbreiding van een trambaan in Utrecht.  Hierdoor shoppen meer en meer initiatiefnemers uit het hele land op de Veluwe voor stikstof. Om ongecontroleerd en ongericht wegkopen van stikstofruimte bij boeren op de Veluwe voor te zijn, is een maatwerkaanpak nodig. Die aanpak moet zorgen voor een eerlijke verdeling van stikstofruimte. 

Verantwoordelijke Gelders gedeputeerde Peter Drenth: "We willen alles op alles zetten om wildwestpraktijken te voorkomen. Ongecontroleerde opkoop zorgt voor verloedering van het buitengebied en kan ondermijning in de hand werken. Als er geen maatwerkaanpak voor de Veluwe komt, is het lukraak opkopen niet tegen te houden. En dit terwijl de natuur er nog steeds slecht voorstaat."

Meer ruimte nodig voor economisch herstel

Juist door de centrale ligging van de Veluwe in Nederland heeft het gebied een sleutelrol in de stikstofaanpak. Een efficiëntere inzet van landelijke bronmaatregelen moet ervoor zorgen dat stikstofruimte eerlijk wordt verdeeld over het land. Ook op de Veluwe. Dat is eerlijker dan het laten aankomen op wildwestpraktijken. Een eerlijke verdeling is nodig voor Nederland én Gelderland om te kunnen blijven wonen, werken en leven. Door de stikstofproblematiek kunnen alleen al dit jaar in Gelderland 3.000 woningen niet worden gebouwd. Juist in deze tijd is het belangrijk dat de stikstof aanpak het economisch herstel niet remt. Gelderland pleit er ook voor meer te investeren in natuurherstel in dit gebied.

Gelderse stikstofaanpak

De provincie werkt aan een Gelderse stikstofaanpak samen met Gelderse sectorpartijen uit de bouw, mobiliteit, landbouw, natuur, industrie, gemeenten en waterschappen. De Gelderse stikstofaanpak is een gebiedsgerichte benadering. Naast de Veluwe maakt de provincie ook werk van maatregelen voor de Achterhoek en Rijntakken. De maatregelen moeten leiden tot natuurherstel, structurele verlaging van de stikstofneerslag en de mogelijkheid om nieuwe activiteiten op het gebied van wonen en werken in Gelderland vlot trekken.
Trefwoorden: stikstof, Veluwe, natuur, natuurherstel, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...