Geplaatst op: 07-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De 3 scenario’s van NBTC nader toegelicht

De 3 scenario’s van NBTC nader toegelicht

Vorige week maakte NBTC haar verwachting voor zowel het inkomend als het binnenlands toerisme bekend. Zij hebben daartoe een drietal scenario’s doorgerekend. De resultaten waren niet bemoedigend; tussen de 58% en 74% minder inkomend toerisme en ook de binnenlandse vakantiemarkt krimpt met 43% tot 58%. Welke scenario’s heeft NBTC doorgerekend?


Scenario 1:

Langzamerhand maken restricties plaats voor een 1,5m samenleving. Wie op (zomer)vakantie gaat blijft met name in eigen land. Een aantal gaat met de auto naar het buitenland. Vliegen blijft in eerste instantie nog een uitdaging. Na de zomer enig herstel van (binnenlandse) zakenreismarkt.


Scenario 2:

Tijdens de zomer kan er toch al op een iets grotere schaal (binnen Europa) gereisd worden en ook het vliegverkeer is enigszins op gang gekomen. Herstel zakenreismarkt gaat sneller dan verwacht.


Scenario 3:

In het najaar volgt een nieuwe periode van verscherpte restricties en (semi-)lockdowns omdat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus is.


Verwachtingen inkomend toerisme

Vergeleken met 2019 zal Nederland naar schatting tussen de 12 en 15 miljoen minder buitenlandse verblijfsgasten ontvangen. Dit betekent een daling van - 58% tot - 74%. Dat is positiever dan de verwachting van UNWTO die uitgaat van 60% tot 80% minder internationaal reisverkeer. De verwachting voor Nederland pakt iets gunstiger uit omdat wij relatief veel toerisme uit onze buurlanden krijgen, wat naar verwachting sneller op gang zal komen. De daling van het toerisme uit Duitsland zal tussen de 50% en 60% bedragen, uit België tussen de 50% en 74%. Voor de verre markten is NBTC niet positief: Amerika (-75% tot -83%) en Azië (-79% tot - 88%).
Verwachtingen binnenlands toerisme

Wat de binnenlandse markt betreft zal er naar verwachting sprake zijn van tussen de 11 en 15 miljoen minder aankomsten van Nederlanders in de diverse logiesaccommodaties in eigen land. Dit is een daling van - 43% tot - 58%. Dat betekent dat Nederland in 2020 als gevolg van het coronavirus tussen de 24 en 30 miljoen minder verblijfstoeristen telt dan in 2019.


Voldoende capaciteit?

En is er dan in de 1,5 meter economie voldoende capaciteit in het Nederlands toerisme? Dat heeft NBTC ook berekend. Zij gaan uit van 1,1 miljoen beschikbare slaapplaatsen per maand die ruimte biedt voor circa 33 miljoen overnachtingen. De meeste capaciteit zien we in de verblijfsrecreatie met 835.000 slaapplaatsen (75% van de capaciteit) gevolgd door de hotels met 270.000 slaapplaatsen (90% van de capaciteit). Naar verwachting zoeken in de drukste maand 810.000 tot 1,15 miljoen gasten uit binnen- en buitenland een slaapplaats. Als zij elk twee weken in Nederland willen verblijven gaat het om 11 tot 16 miljoen overnachtingen. Met een capaciteit van 33 miljoen is dat ruim voldoende.


Link: https://www.nbtc.nl/nl/home/coronavirus/feiten-cijfers.htm
Trefwoorden: toerisme, vakanties, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, verwachtingen

||| Blogs |||

28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/21
Huisje in vakantiepark populair bij een derde van de Nederlanders
Bijna één op de drie Nederlanders ziet vakantieparken als de ideale setting voor een v...
18/01/21
Nederland ook dit jaar favoriet vakantieland voor Nederlanders
Zoover verwacht dat ook dit jaar Nederlanders massaal in eigen land op vakantie gaan. Dat ziet de review- en boekingssite in het zoekgedrag op haar site. Net als in 2020 is ruim een derde van de vakantiegangers in 2021 op zoek naar bestemmingen in Nederland, met name in Limburg, Overijssel, Gelderland en Zeeland.
15/01/21
EuroParcs nieuwe eigenaar van familiecamping Camping Oriëntal
EuroParcs is de nieuwe eigenaar van Camping Oriëntal in Berg en Terblijt. Met de aankoop van de cam...
15/01/21
Verkiezing Camping van het Jaar 2021
De ANWB heeft tijdens een online evenement de winnaars bekendgemaakt van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing 2021. Acht campings vielen in de prijzen. De prijs kan van invloed zijn na de forse populariteit van deze vorm van recreatie in 2020 door de coronacrisis. In de weging van de onderdelen is te zien wat consumenten verlangen van een type camping.
15/01/21
Reisplannen naar Nederland op dieptepunt
Steeds minder buitenlanders plannen op korte termijn een reis naar Nederland. De reisintentie daalt met de groei van de coronabesmettingen. Korter van te voren boeken is nu de trend.
12/01/21
Overgang KRAS aanbod naar TUI omgeving
De KRAS reizen zijn sinds 11 januari te vinden op TUI.nl. Tegelijkertijd is de mediacampagne gestart om de overgang wereldkundig te maken.
08/01/21
CTO-functie in directie Roompot
Met de versterking van de trend naar digitalisering in de branche in 2020 willen veel bedrijven de IT-activiteiten beter verankeren. IT krijgt een vaste plek in de directie van parkengigant Roompot. Roel Hermens start op 1 februari 2021 als CTO bij Roompot.
05/01/21
Exclusief voor leden
TUI ontwikkelt shop voor losse vliegtickets
Het platform wordt in de komende maanden toegesneden op de Nederlandse markt en komt in februari 2021 beschikbaar voor alle reisagenten. Er is veel concurrentie in dit segment en toch verwacht de touroperator dit jaar nog miljoenen euro's omzet.