Geplaatst op: 07-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De 3 scenario’s van NBTC nader toegelicht

De 3 scenario’s van NBTC nader toegelicht

Vorige week maakte NBTC haar verwachting voor zowel het inkomend als het binnenlands toerisme bekend. Zij hebben daartoe een drietal scenario’s doorgerekend. De resultaten waren niet bemoedigend; tussen de 58% en 74% minder inkomend toerisme en ook de binnenlandse vakantiemarkt krimpt met 43% tot 58%. Welke scenario’s heeft NBTC doorgerekend?


Scenario 1:

Langzamerhand maken restricties plaats voor een 1,5m samenleving. Wie op (zomer)vakantie gaat blijft met name in eigen land. Een aantal gaat met de auto naar het buitenland. Vliegen blijft in eerste instantie nog een uitdaging. Na de zomer enig herstel van (binnenlandse) zakenreismarkt.


Scenario 2:

Tijdens de zomer kan er toch al op een iets grotere schaal (binnen Europa) gereisd worden en ook het vliegverkeer is enigszins op gang gekomen. Herstel zakenreismarkt gaat sneller dan verwacht.


Scenario 3:

In het najaar volgt een nieuwe periode van verscherpte restricties en (semi-)lockdowns omdat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus is.


Verwachtingen inkomend toerisme

Vergeleken met 2019 zal Nederland naar schatting tussen de 12 en 15 miljoen minder buitenlandse verblijfsgasten ontvangen. Dit betekent een daling van - 58% tot - 74%. Dat is positiever dan de verwachting van UNWTO die uitgaat van 60% tot 80% minder internationaal reisverkeer. De verwachting voor Nederland pakt iets gunstiger uit omdat wij relatief veel toerisme uit onze buurlanden krijgen, wat naar verwachting sneller op gang zal komen. De daling van het toerisme uit Duitsland zal tussen de 50% en 60% bedragen, uit België tussen de 50% en 74%. Voor de verre markten is NBTC niet positief: Amerika (-75% tot -83%) en Azië (-79% tot - 88%).




Verwachtingen binnenlands toerisme

Wat de binnenlandse markt betreft zal er naar verwachting sprake zijn van tussen de 11 en 15 miljoen minder aankomsten van Nederlanders in de diverse logiesaccommodaties in eigen land. Dit is een daling van - 43% tot - 58%. Dat betekent dat Nederland in 2020 als gevolg van het coronavirus tussen de 24 en 30 miljoen minder verblijfstoeristen telt dan in 2019.


Voldoende capaciteit?

En is er dan in de 1,5 meter economie voldoende capaciteit in het Nederlands toerisme? Dat heeft NBTC ook berekend. Zij gaan uit van 1,1 miljoen beschikbare slaapplaatsen per maand die ruimte biedt voor circa 33 miljoen overnachtingen. De meeste capaciteit zien we in de verblijfsrecreatie met 835.000 slaapplaatsen (75% van de capaciteit) gevolgd door de hotels met 270.000 slaapplaatsen (90% van de capaciteit). Naar verwachting zoeken in de drukste maand 810.000 tot 1,15 miljoen gasten uit binnen- en buitenland een slaapplaats. Als zij elk twee weken in Nederland willen verblijven gaat het om 11 tot 16 miljoen overnachtingen. Met een capaciteit van 33 miljoen is dat ruim voldoende.


Link: https://www.nbtc.nl/nl/home/coronavirus/feiten-cijfers.htm
Trefwoorden: toerisme, vakanties, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, verwachtingen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.