Geplaatst op: 03-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes

Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes
De Zeeuwse innovatievouchers hebben investeringen in de verblijfsrecreatie aangejaagd. Met een publieke investering van € 80.000 is ten minste voor € 3,5 miljoen aan investeringen gerealiseerd. Economische Impuls Zeeland spreekt van een groot succes. Deze organisatie heeft de afgelopen drie jaar samen met de gemeenten Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Veere 18 Innovatievouchers toegekend aan bedrijven in de verblijfsrecreatie met innovatieve plannen voor de sector. Het project krijgt daarom een vervolg. Ook krijgt Zeeland een Fonds Verblijfsrecreatie waarmee leningen aan bedrijven kunnen worden verstrekt die investeren in vernieuwing en duurzaamheid.

De innovatievouchers hebben als doel kwaliteitsverbetering te stimuleren in de verblijfsrecreatieve sector. In totaal is in de periode 2017-2019 ruim € 80.000 verstrekt aan innovatievouchers, waarmee een totale vervolginvestering van ten minste € 3,5 miljoen werd gerealiseerd (op basis van 6 vouchers). De gemiddelde investering per bedrijf varieert van € 75.000 tot ruim € 1 miljoen. Deze innovatievragen hebben een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven en passen in beleidsdoelstellingen van provincie Zeeland en de gemeenten op zowel toeristisch-recreatief vlak als op duurzaamheidsgebied. Aan de regeling hebben de gemeenten Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Veere meegedaan. 

Werken aan een toekomstbestendige sector 

Gedeputeerde Dick van der Velde van toerisme: ‘’De toekomstbestendigheid van de sector is van groot belang voor Zeeland. Het is goed om te zien dat een groeiende groep ondernemers gebruik maakt van mogelijkheden voor extra ondersteuning. Zeker in deze tijd zien we dat bedrijven die investeren of al hebben geïnvesteerd beter bestand zijn tegen de crisis en beter voorbereid zijn op de toekomst.’’

Ook de deelnemende bedrijven zijn enthousiast: Peter Stroo van Camping Kreekebos: "Het resultaat van de voucher is een aantrekkelijk en uitdagend uitziend functioneel, energieneutraal, circulair chalet/huisje wat jaar rond verhuurd kan worden”.  René Melis van Vakantiepark de Meerpaal vult aan: "Het is waardevol om een externe adviseur te hebben wanneer het gaat om een complexe materie als CO2 neutraal draaien”. Ook Marcel de Ronde van Camping de Pionier: "De adviseur heeft een toekomstvisie ontwikkeld voor ons bedrijf waarin de omgeving, huidige situatie, het bestemmingsplan en de leefstijlvinder zijn verwerkt”.  

Innovatievouchers verblijfsrecreatie

Het doel van de innovatievoucher is om ondernemers binnen de verblijfsrecreatie te ondersteunen bij een innovatievraag. De voucher voorziet in een financiële bijdrage van 50% van de kosten (tot maximaal € 5.000,-) voor het inhuren van een externe adviseur die (een deel van) de innovatievraag kan beantwoorden. De innovatievragen kennen verschillende thema’s zoals duurzaamheid, vernieuwende product/markt combinaties, herstructeringsplannen, uitbreidingsplannen en de ontwikkeling van toekomstvisies voor het bedrijf. 


Inhuren expertteam

Naast de innovatievouchers, bestaat ook de mogelijkheid om een expertteam in te zetten. Hierbij wordt in plaats van inhuren van één adviseur, een team van meerdere specialisten waaronder (ruimtelijke) vertegenwoordiging vanuit de gemeente, gelijktijdig ingezet tijdens een werkbijeenkomst op het bedrijf waarbij integraal advies tot stand komt met als resultaat een samenhangend kwaliteitsplan. 

Stimulans voor ondernemers

Ondernemers geven aan dat de voucher een stimulans is om (versneld) stappen te zetten, en dat het werken met een externe adviseur nieuwe inzichten toevoegt aan eigen ideeën. Ook wordt de voucherregeling gewaardeerd omdat deze laagdrempelig is en omdat Impuls de ondernemer op een makkelijke manier in verbinding brengt met het netwerk van adviseurs, experts en overheden. Dit wordt, meer nog dan de financiële bijdrage, als grote meerwaarde gezien. 

Vervolg

Vanuit de ondernemers en Impuls wordt deze voucherregeling positief bevonden. Het zet ondernemers aan tot actie en versnelde realisatie van de plannen. Impuls adviseert daarom ook om deze regeling Zeeuws breed in te zetten. Gemeente Schouwen-Duiveland heeft hiervoor al een meerjarige toezegging gedaan en de regeling uitgebreid naar bedrijven uit andere subsectoren (dagattracties, horeca, watersport). Ook de gemeente Tholen heeft vanaf dit jaar vouchers beschikbaar en ook voor ondernemers uit de gemeenten Noord-Beveland en Veere zijn nog vouchers beschikbaar. 

Fonds verblijfsrecreatie Zeeland

Impuls heeft door de gesprekken met ondernemers in het kader van de vouchers inzicht gekregen van de kapitaalbehoefte van de (verblijfsrecreatie) sector voor vernieuwingen op het gebied van natuur/landschap; energietransitie en duurzaamheid/circulair. Hieruit voortkomend is binnen de Regiodeal het project Kwaliteit Zeeuwse kust in uitvoering, waarin 3 miljoen beschikbaar is voor het Fonds verblijfsrecreatie Zeeland dat deze zomer beschikbaar komt voor ondernemers. De totale fondsomvang bedraagt 6 miljoen. Vanuit het fonds kunnen leningen worden versterkt aan ondernemers om te investeren in vernieuwing en duurzaamheid. Hieraan is ook een aanjaagprogramma gekoppeld, waarbinnen naast de vouchers ook andere ondersteuning en inspiratie wordt geboden aan ondernemers in de toeristische sector in de vorm van (online) masterclasses en coaching.


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, groepsaccommodaties, innovatie, zeeland

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/09/20
Westfries Museum opent rijk ingerichte kunstkammer
De ruimte is ingericht naar het voorbeeld van een 17e-eeuwse ‘kunstkammer’, zoals die destijds in de huizen van de rijke kooplieden te vinden was.
25/09/20
Depot Boijmans drie dagen open
Naast 7.000 bezoekers ook een breed online programma.
25/09/20
Derde marathon op schaal gaat door in Madurodam
Het Haagse themapark Madurodam houdt op zondag 4 oktober de derde editie van haar eigen marathon speciaal voor kinderen.
25/09/20
Sterke groei online bestedingen maar niet in vrijetijdssector
De online bestedingen van Nederlandse consumenten groeiden in het tweede kwartaal van 2020 met 12% naar 6,36 miljard euro. De vrijetijdssector had part noch deel in deze groei en moest een dip incasseren
25/09/20
Beerze Bulten lanceert Avonturenpad Beerze Rangers
Deze week lanceerde Vakantiepark Beerze Bulten een nieuw avonturenpad in de bossen van Beerze genaamd Beerze Rangers.
25/09/20
Online concerten vanuit Tiny Houses Droomparken
Droomparken start met zogenaamde Tiny Concerts vanuit de Tiny Houses op vakantiepark De Zanding in Otterloo. De concerten van poprock tot klassiek repertoire, van musical tot Nederlandse luisterliedjes, van zoetgevoiced tot coloratuur worden online uitgezonden.
25/09/20
Hoe ontwikkel je een toeristisch product?
Het European Tourism Futures Institute (ETFI) organiseert samen met het Centre for the Promotion of Imports (CBI) drie gratis webinars waarin het ontwikkelen van een toeristisch product centraal staat.
24/09/20
De feiten: uitgaand reisverkeer harder getroffen inkomend toerisme
Dat het internationale reisverkeer van en naar ons land door de coronacrisis sterk geraakt is, mag geen verrassing zijn. Het CBS heeft nu ook cijfers die dat keihard staven.